Waarom moet ik hier heen?

Wells Gray is een maar liefst 5.000 km2 groot natuurpark met een grote diversiteit. Denk aan diepe riviervalleien, grote meren, hoge bergen met gletsjers, alpiene bergweiden en uitgestrekte oerbossen. Diverse wandelroutes lopen langs de vele beroemde watervallen; zoals de Helmcken Falls.

Wells Gray Provincial Park in Canada is minder bekend, al is de bijnaam park met watervallen. Dit natuurgebied herbergt drie grote watervallen, waarvan er eentje heel populair is op social media. Waardoor hier meer en meer mensen komen kijken.

Dit natuurgebied is een Provincial Park, wat betekent dat het geen nationaal park is. Dit heeft niets met de omvang te maken; het is maar liefst 5.000 km² groot.

Het is een wandelgebied pur sang. Met vele routes die langs de talloze watervallen lopen. Watersporters kunnen hier ook los; denk aan kajakken en kanovaren. Waaronder op Murtle Lake, het grootste meer in Noord-Amerika. De meeste watervallen liggen na elkaar, waardoor je ze op één dag kan bezoeken.

Bezienswaardigheden Wells Gray Provincial Park

Helmcken Falls

Helmcken Falls is wereldberoemd geworden door video’s op Facebook en Instagram. En, terecht, veel bezoekers vinden Helmcken Falls de mooiste van alle watervallen in Wells Gray. En in Canada zelfs. De waterval is 141 meter hoog; de vierde waterval van Canada in grootte. Maar Helmcken Falls heeft een hele bijzondere ligging. Als je aan komt lopen zie je goed hoe het water over de rotsrand de diepte in stort. Deze waterval ligt vijf kilometer verderop dan Dawson Falls. Hij is eenvoudig te bereiken via een zijweg van de Clearwater Valley Road.

Dawson Falls

Dawson Falls in Wells Gray Provincial Park.
Dawson Falls in Wells Gray Provincial Park.

De waterval Dawson Falls is een kleinere waterval, althans op het eerste gezicht. Deze waterval is twintig meter hoog, maar hij wel negentig meter breed. Hij heeft daardoor de bijnaam ‘Little Niagara Falls’ gekregen. Het beste uitzichtpunt bij de waterval beriek je an tien minuten wandelen. Als je doorloop kun je erg dichtbij de waterval komen.

Moul Falls

Moul Falls is niet de meest populaire, terwijl dit de enige waterval is waar je achterlangs kunt lopen. Hij ligt niet, zoals de andere watervallen, vlak langs de weg. Dus moet je hiervoor een uur wandelen; enkele reis. Het pad achterlangs is nat en glibberig. Het komt uit in een grot. Vanaf de achterkant kun je wel bijzondere foto’s maken.

Spahats Falls

Spahats Falls in Wells Gray Provincial Park.
Spahats Falls in Wells Gray Provincial Park.

De fraaie Spahats Falls is een 75 meter hoge waterval. Hier is duidelijk te zien dat het water hier al eeuwen lang naar beneden valt. Het heeft een diepe kloof gemaakt in de rotsen. Ook hier heb je een uitkijkpunt, dat tevens en goed beeld geeft over Clearwater Valley. Wat een heerlijke plek is om te wandelen.

Locatie van Well Gray National Park

Het natuurgebied met de watervallen ligt in de Oostelijke Cariboo Mountains. Die liggen ten westen van Jasper National Park. Je kunt deze parken dus goed combineren.

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Wandelen