Waarom moet ik hier heen?

De hoogste geisers ter wereld. En de hoogste vulkaan ter wereld. Maar ook extreme zoutvlaktes, warmwaterbronnen en woestijndorpjes. Dat is de Atacama ten voeten uit.  

In de Atacama-woestijn zijn plekken waar het nooit regent. Op sommige plekken komt zelfs geen leven voor. Een gebied waar je liever niet bent. Maar deze woestijn in het noorden van Chili is uniek. De Atacama Desert moet je zien om te geloven.

Wandelend kun je de Cordillera de la Sal goed verkennen in de Atacama-woestijn.
Wandelend kun je de Cordillera de la Sal goed verkennen. Corno van den Berg

De Atacama lijkt een gebied waar je liever niet bent. Maar deze woestijn in het noorden van Chili is uniek. Hier zijn plekken waar het nooit regent; op sommige plekken komt zelfs geen leven voor. Waarmee het onaardse landschap uniek is. Met wereldvreemde geogliefen, dit zijn immense vormen die door mensen in het landschap zijn gemaakt. In het decor van de Andes, met vulkanen, sneeuw en de hoogste geiser ter wereld.

Warmwatergeisers El Tatio

Bij El Tatio zie je talloze geisers.
Bij El Tatio zie je talloze geisers. Corno van den Berg

El Tatio zijn machtige warmwatergeisers op een hoogte van ruim 4.000 meter. De Atacama-woestijn is niet alleen maar bloedheet en kurkdroog. Sterker nog, hier is een bijzondere contradictie te zien. Dit is weliswaar de droogste plek op aarde, maar het heeft wel diverse geisers die warm water spuiten. Geyser del Tatio, zoals deze warmwatergeisers officieel heten, liggen op een hoogte van ruim 4.000 meter. Het zijn de hoogste geisers ter wereld.

Verder is de Atacama extreem droog. Gemiddeld valt hier tussen 0,1 en 0,2 mm regen per jaar. Officiële metingen wijzen uit dat er in deze woestijn op sommige plekken in 400 jaar geen regen is gevallen. Geen druppel. En dat terwijl de Atacama vlakbij de Stille Oceaan ligt.

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is het stadje waar je kunt overnachten. Je vindt hier eenvoudige tot super de luxe accommodaties. Dit is ook de plek waar je alle excursies kunt boeken. Bijvoorbeeld naar El Tatio, of om diverse wandeltochten te maken, maar je kunt ook kiezen voor meerdaagse trekkings. Hier vind je ook supermarkten, bars en restaurants. Ondanks dat hier veel toeristen zijn is het wel een gezellig stadje.

Landschap zoals op Mars

De Maanvallei in het laatste avondlicht.
De Maanvallei in het laatste avondlicht. Corno van den Berg

In de Atacama-woestijn zijn plekken te vinden waar geen leven is vastgesteld. Geen bacteriën, niks. Het is daarmee de enige plek ter wereld. Zelfs de noord- en zuidpool hebben meer leven.

Volgens wetenschappers komt het landschap van de Atacama erg overeen met dat van Mars. Dit is 970 kilometer niets anders dan zand, rotsen en uitgedoofde vulkanen. Waar de wind eeuwenlang op brute wijze het landschap heeft gemodelleerd.

Mede daarom werd dit de plek waar de NASA de robotten van de diverse Marslanders testte voordat ze ruimte ingingen. En worden er vaak science fiction films opgenomen. Wie hier rond loopt begrijpt waarom.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat smeltwater uit de omliggende bergen via de breuklijnen de aarde indringt. En daar komt het in contact met heet lava. ‘s Nachts kan het hier af koelen tot min 15°C. De algemene gedachte is dat de opkomende zon de aarde opwarmt, waardoor de warmwaterbronnen beginnen te borrelen. Zo ontstaat er een zeer grote druk die het kokende water tot 20 m hoog kan doen opspuiten. Totdat de druk te beperkt is om nog te spuiten, waarna het proces de volgende dag weer opnieuw begint.

Hoe is dit unieke gebied ontstaan?

Een typisch Atacama-beeld, zand en rotsen.
Een typisch beeld in de Atacama-woestijn; zand en rotsen. Corno van den Berg

Dit gebied is ongeveer 15 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteiten. Rondom de Atacama werd de bodem door immense onderaardse krachten omhoog gestuwd. De Andes is het meest bekend. Deze bergketen houdt alle wolken tegen die vanuit het oosten komen, terwijl de bergen aan de kust alle wolken, inclusief stormen, vanuit westelijke richting blokkeren.

De bodem in Atacama is bedekt met nitraten, een vorm van zout dat bestaat uit stikstof en zuurstof. Het heeft hier immense meren gevormd, wat bijvoorbeeld dieren als flamingo’s aantrekt. Deze plek bevat de meeste nitraathoeveelheden ter wereld. Deze werden tot 1940 massaal geoogst voor het gebruik in bijvoorbeeld explosieven. De enige overblijfselen vormen zo’n 170 mijnstadjes die her en der liggen, maar inmiddels totaal verlaten zijn.

De herkomst van al dat zout was lang onduidelijk. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de nitraten letterlijk uit de lucht komen vallen. Ze zijn het resultaat van fotochemische reacties hoog in de atmosfeer, waar de luchtvochtigheid in het geval van Atacama extreem laag is. De stikstof uit de nitraten verbindt zich op grote hoogte met andere stoffen. Bij dit proces ontstaan vaste deeltjes die te zwaar zijn om te blijven zweven.

Droogste plek op aarde

Vicuña's zijn schuw, maar ook nieuwsgierig. Dus kijken ze je wel aan. Even maar.
Vicuña’s zijn schuw, maar ook nieuwsgierig. Corno van den Berg

Berekeningen geven aan dat de huidige hoeveelheid zout gevormd moet zijn in een periode van 200.000 tot 2.000.000 jaar. Daarvoor moeten de omstandigheden al die tijd gelijk zijn gebleven. En dat betekent dus dat de Atacama al die tijd kurkdroog moet zijn geweest. Dit heeft overigens ook voordelen. Hier zijn bijvoorbeeld geen vliegen of muggen. Simpelweg omdat ze niets te eten hebben.

Het mag duidelijk zijn dat in dit extreem droge gebied weinig planten kunnen leven. Alleen cactussen weten zich in sommige delen te redden. Waaronder statige kandelaarcactussen en de fiere Atacama-cactus, die bijna vier meter hoog kan worden. Veel andere soorten hebben nog geen Nederlandse naam.

Corno’s reistips:

Als je naar en door Chili wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd:

Het weer hier is het gehele jaar door stabiel. Dit gebied kent geen regenseizoen, waardoor je altijd op goed weer kunt rekenen. Van februari tot en met mei staan de meeste woestijnbloemen in bloei, al zijn het er niet veel. Het stadje San Pedro de Atacama is de beste plek om je reis te beginnen.

GeisersVulkanenWoestijn