Ga walvissen kijken rondom Groenland

Een van de beste plekken om talloze soorten te zien

Het eiland Groenland is een goede plek om walvissen te zien. De wateren rondom het immense eiland is extreem rijk aan voedsel. Hierdoor reizen diverse soorten walvissen af naar de wateren. En kun je op excursie om de walvissen te bekijken. Waarbij je bekende, maar ook minder bekende soorten walvissen kunt zien.

Als je naar Groenland gaat, maak je waarschijnlijk wel een excursie met een boot. En dan kun je walvissen tegen komen. Wat meestal ook gebeurt. In de wateren rond Groenland leven het gehele jaar door talloze soorten. Kijk dus goed om je heen.

Diverse soorten walvissen

Walvissen leven in grote aantallen in de wateren rond Groenland. In de rijke Groenlandse kustwateren worden geregeld 20 soorten walvissen gezien. Waaronder het grootste dier ter wereld; de blauwe vinvis (tot 30 meter lang). Andere bijzondere dieren zijn de narwal met zijn twee meter lange slagtand, witte dolfijn (ook wel beloega genoemd), griend en tuimelaar.

Zo mooi is walvissen kijken op Groenland. ©VisitGreenland

Groenlandse walvis

Engels: bowhead whale, Latijn: balaena mysticetus
De naam zegt het al: Deze walvis komt hier veel voor. Deze grote walvis kan wel 20 meter lang worden, het is dan ook de enige grote walvis in de arctische wateren. Ze zijn daarnaast te herkennen aan de zwarte kleur, opvallend grote kop en het ontbreken van de rugvin. Het dier heeft twee blaasgaten op de kop.

Ook opmerkelijk zijn de lange baleinen. De Groenlandse walvis heeft de langste van alle baleinwalvissen. In totaal heeft een volwassen dier 350 baleinen aan elke kant van de kaak. Deze kunnen wel ruim 4 meter lang worden. Met deze baleinen filteren ze kleine diertjes, maar ook plankton uit het water.

Blauwe vinvis

Engels: blue whale, Latijn: baelenoptera musculus 
De blauwe vinvis is het grootste zoogdier ter wereld. Volwassen dieren kunnen tot 33 meter lang worden en 170.000 kilo wegen. Hij is te herkennen aan zijn lengte, maar vooral aan zijn opvallend kleine rugvin. En zijn fontein die bijna tien meter hoog kan zijn. De poolgebieden zijn voor hen een belangrijk gebied om te eten.

Op het menu staat krill, oftewel minuscule zeediertjes. Dit dier was een van de voornaamste prooien voor de walvisvaarders in de 20e eeuw, waardoor hun aantallen sterk zijn geslonken. Inmiddels zwemmen er weer duizenden dieren in de zeeën over de gehele wereld. Je moet geluk hebben om dit indrukwekkende dier in de wateren rond Groenland te zien.

Bultrug

Engels: hump back whale, Latijn: megaptera novaeangliae
De bultrug komt in alle wereldzeeën voor. En is dus, met een beetje geluk, het gehele jaar door hier te zien. Deze dieren zijn gemakkelijk herkenbaar aan de bult op hun rug als ze onder water duiken. Ook zijn gedrongen bouw en donkere kleur vallen op. De bultrug kan vijftien meter groot worden. Hun menu bestaat uit krill en vis. Soms jagen ze in groepen, waarbij ze vissen in de war brengen met honderden luchtbellen. Deze dieren worden in het oosten van Groenland redelijk vaak gezien vanaf de boot.

Potvis

Engels: sperm whale, Latijn: physeter macrocephalus 
De potvis is met zijn 18 meter een van de grootste dieren ter wereld. Potvissen zijn eenvoudig te herkennen aan hun immense neus, waardoor deze dieren wat weg hebben van een onderzeeër. De potvis komt in alle wereldzeeën voor.

Wetenschappers hebben recent ontdekt dat hij zich onder andere voedt met reuzeninktvissen, die hij najaagt tot op 3.000 meter diepte. De potvis is een veel geziene gast in de wateren van Groenland.

Gewone vinvis

Engels: fin whale, Latijn: balaenoptera physalus
Op de blauwe vinvis na, is de gewone vinvis het grootste dier ter wereld. De gewone vinvis kan maar liefst 27 meter lang worden. Kenmerkend voor deze walvis is dat staartvin meestal niet uit het water komt als hij zwemt. Wat bij de meeste walvissoorten wel zo is. Het dier eet vooral vis en inktvis. Maar ze voeden zich ook met plankton, de voedselrijke kleine diertjes in de poolzee. Ook de gewone vinvis wordt geregeld gezien in de wateren rond Groenland.

Dwergvinvis

Engels: minke whale, Latijn: balaenoptera acutorostrata 
De dwergvinvis is een van de kleinere walvissen. Dit dier wordt niet groter dan 7,5 meter. Lange tijd werd het gezien als een soort, maar DNA-onderzoek brengt aan het licht dat er en noordelijke en zuidelijke soort is. Ze zijn redelijk nieuwsgierig en komen geregeld naar de boot om te kijken.

Orka (of zwaardwalvis)

Engels: orca of killer whale, Latijn: orcinus orca
De orka is eigenlijk geen walvis, maar de grootste dolfijn ter wereld. Deze dieren zijn gemakkelijk te herkennen aan de zwarte rug en witte buik. De mannetjes kunnen bijna tien meter worden, de vrouwtjes iets kleiner. Orka’s ter wereld behoren allemaal tot dezelfde soort, al zijn er diverse ondersoorten.

Het zijn opportunisten en eten bijna alles, al hangt hun menu erg af van de plek waar ze voorkomen. Wetenschappers hebben gezien dat ze vissen, inktvissen, zeevogels, zeehonden (zelfs op het strand), zeeleeuwen, maar ook andere walvissen en haaien aanvallen. Rond Groenland leven meerdere grote orka-families, die zich af en toe vlakbij de kust laten zien.

Beste tijd:

Walvissen kun je het gehele jaar zien op Groenland, maar de beste periode is van mei tot oktober. In de maanden eromheen kan het weer slecht zijn en is er vaak beperkt licht.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Groenland

Lees mijn Tips

alle 6 artikelen over Groenland

Bekijk alle artikelen