Waarom moet ik hier heen?

Ben jij een echte food daredevil? Reserveer dan een tafel bij Noma in Kopenhagen. Niet goedkoop, wel extreem goed. De gerechten worden gemaakt door een team van 30 chef-koks die ieder zo’n 80 uren per week werken. Maar ze doen het met liefde.

Noma in Kopenhagen is volgens velen het beste restaurant ter wereld. Chef-kok René Redzepi won diverse prijzen, waaronder vier keer de prijs voor beste keuken. Tot hij in 2017 aankondigde te stoppen en het restaurant sloot. Nu is Noma terug; op een andere locatie in de stad maar met dezelfde kwaliteit.

In februari 2017 sloot Redzepi het destijds vermaarde Noma dat middenin de stad lag. Precies een jaar later ging het nieuwe Noma open, op een nieuwe locatie. Met een bijzonder verhaal. Al 14 jaar (vanaf de opening) werkt de Gambiaanse Ali Sonko er als afwasser. De goedlachse man wordt gezien als ‘het hart en de ziel van het restaurant’. Chef-kok René Redzepi waardeert zijn medewerker enorm en maakt Sonko mede-eigenaar van het nieuwe restaurant van Noma. In 2017 opende Noma Mexico in Tulum in Mexico.

Het vis menu in Noma.
Het vis menu in Noma. Noma

Drie menu’s per jaar:

Noma behoorde al jaren tot de 10 beste restaurants ter wereld. Met vernieuwende technieken tovert de keuken, onder leiding van chef-kok René Redzepi, de beste gerechten op tafel. Redzepi tovert per jaar niet vier, maar menu’s op het bord. Vlees in het najaar, vis in de winter en groenten in de lente en een deel van de zomer.

Waarbij alle ingrediënten uit een straal van honderd kilometer komen. En, het zijn zeker niet de standaard dingen die op het menu komen. Sterker nog, Redzepi laat je dingen eten die je nog nooit hebt geproefd. Dat is dus precies zijn doel. Je nieuwe smaken laten proeven, waardoor je meer van bijvoorbeeld zeevruchten gaat houden.

Het groenten menu in Noma.
Het groenten menu in Noma. Noma

Wat koan je verwachten? Zo’n 20 diverse gerechten met vis, vlees, verse bloemen, (levende) insecten, noten en zelf geplukte zwammen, kruiden en grassen. Een maaltijd hier is genieten. Met name voor je smaakpapillen. Het is niet goedkoop, een menu kost honderden euro’s maar je zal het nooit vergeten.

De nieuwe locatie van Noma:

Het nieuwe adres is Refshalevej 96 in Kopenhagen. Dit was een paar jaar geleden nog een ruïne en herbergt nu een van de beste restaurants. Online kun je reserveren, al is er wel een wachttijd. Maar dat is standaard bij deze eetgelegenheid.

Meer informatie: www.noma.dk

Corno’s reistips:

Kopenhagen is ideaal voor een stedentrip. Je kunt de stad het gehele jaar bezoeken.

Restaurants