Kleine Zeemeermin

Wereldberoemd standbeeldje uit een sprookje van Hans Christian Andersen

De Kleine Zeemeermin is het symbool van de stad Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Het standbeeld is eigenlijk een beeldje, want het is slechts 1,25 meter groot. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, dat stamt uit 1836.

Het beeld werd in 1913 gemaakt door Edward Eriksen. Nog datzelfde jaar werd het beeld op de rotsen geplaatst waar het nu ook nog staat. De opdrachtgever was Carl Jacobsen, de zoon van de oprichter van brouwerij Carlsberg. Het beeld heeft opvallend genoeg twee benen, maar ook twee staarten.

Het sprookje van de Kleine Zeemeermin

De zeemeermin mag op haar 15e verjaardag eindelijk naar de oppervlakte zwemmen. Ze ziet daar een prins op een schip. Op slag wordt ze verliefd. Er komt een storm aan, waarbij de prins in de problemen komt. Ze weet hem te redden en brengt hem naar een strand. Waarna ze weer verdwijnt. Maar ze verlangt naar hem en het hebben van een ziel. Maar daarvoor moet ze trouwen met de prins. Ze gaat naar een zeeheks die haar een toverdrank geeft. Maar ze raakt daarmee wel haar stem kwijt. 

Als de prins het land intrekt om een vrouw voor zijn huwelijk zoeken, dreigt de zeemeermin in het schuim van de zee te veranderen. De enige oplossing is de prins te vermoorden, maar dat wil ze niet. ze stort zichzelf in zee en verandert in het schuim dat je soms ziet in de golven. Maar ze sterft niet. Volgens Andersen wordt ze een dochter van de lucht en is ze onzichtbaar voor mensen. Als ze 300 jaar lang goede daden verricht krijgt ze alsnog een ziel. En mag ze het koninkrijk van de hemelen binnen.

Locatie van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen:

Je kunt het bronzen beeld vinden op de Langelinie promenade in Kopenhagen. Dat ligt vlakbij het centrum van de stad en is dus eenvoudig te voet te bereiken.

Boek je excursies online

Naar Denemarken?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 9 artikelen over Denemarken

Bekijk alle artikelen