Ilulissat IJsfjord in Disko Bay

Enige fjord van ijs op aarde

Het Ilulissat IJsfjord in Disko Bay op Groenland is het enige ijsfjord op aarde. En hij is ongekend groot. Denk je even in. dit fjord van ijs is 40 kilometer lang, 7 kilometer breed en loopt vanaf de Groenlandse ijskap in het binnenland naar de baai Qeqertarsuup Tunua, in de buurt van de stad Ilulissat.

Het ijsfjord Ilulissat is uniek in zijn soort. Het is een fjord met bijna onvoorstelbare afmetingen; 40 kilometer lang en 7 kilometer breed. Dat je moet zien om het te geloven. Het Ilulissat IJsfjord in Disko Bay staat inmiddels op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Dit ijsfjord is onvoorstelbaar mooi. Letterlijk. De combinatie van een enorme ijskap en de dramatische geluiden van een snelle gletsjer ijsstroom in een fjord van ijsbergen, maakt van dit gebied een indrukwekkend natuurverschijnsel.

Disko Bay in Groenland.

Dieren die hier leven

Op Groenland leven ijsberen, maar die worden in dit deel van Groenland slechts af en toe gespot. Wel heb je hier een grote kans op walvissen te zien.

Bekijk hier mijn tips om walvissen te zien op Groenland.

Bekijk de video van het ijsfjord:

Hoe kom ik hier?

Je kunt hier wandelen, met een boot het fjord verkennen of een kajak tocht doen. Het maakt niet uit wat je kiest; dit is om stil van te worden. Ilulissat IJsland ligt bij Disko Bay, zo’n 250 km ten noorden van de poolcirkel. Het dorpje Ilulissat ligt letterlijk naast het ijsfjord.

alle 6 artikelen over Groenland

Bekijk alle artikelen