Aardwolf

Schuchter, nachtelijk roofdier

De aardwolf is een van de dieren die je zou kunnen zien op een safari in Afrika. Maar dit gebeurt zelden, veelal omdat het een nachtdier is. Maar hij wordt wel af en toe overdag gezien, dus let goed op. Dit zijn de beste plekken om een aardwolf in het wild te zien.

De aardwolf is eigenlijk een soort hyena, maar ziet er anders uit en is ook veel kleiner dan de hyena's die je op safari kunt tegen komen. De aardwolf leeft ook niet van vlees of aas, maar hij jaagt op termieten.

Hoe herken ik een aardwolf?

Je kunt het dier relatief eenvoudig herkennen aan zijn slanke silhouet. Hij heeft slanke poten en een lange volle staart. Iets wat de andere hyena's niet hebben. Bijzonder is dat de naam in het Engels hetzelfde is: aardwolf.

Unieke manier van jagen

Dit dier gaat ’s nachts op pad en heeft een zeer fijn gehoor. Hij hoort de termieten als ze grassprieten kapot knagen, geloof het of niet. Hij krabt eerst de grond open, om dan met zijn kleverige tong zijn prooidieren op te likken.

Dit bijzondere dier leeft in gebieden waar termieten voorkomen. Sommigen van hen, de soldaten, hebben een gif om zich te verweren. De aardwolf kan opvallend veel van dit gif hebben, maar hij is ook slim genoeg om juist niet de soldaten op te eten.

Een aardwolf op safari in het laatste licht.

Eten voor de toekomst

Wetrenschappers hebben bijzonder gedrag bij de dieren gezien. Het valt op dat het dier nooit een complete kolonie opeet. Zodat het dier in de toekomst ook nog voedsel heeft. In een nacht kan hij wel 200.000 termieten eten.

In welke landen leeft de aardwolf?

Dit dier leeft vooral in Oost-Afrika en in zuidelijk-Afrika. In populaire landen voor safari als Kenia, Tanzania, Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika kun je dit dier spotten. Al heb je wel veel geluk nodig. 

Beste plekken om de aardwolf te zien