blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Aardwolf

Schuchter, nachtelijk roofdier

De aardwolf is een van de dieren die je zou kunnen zien op een safari in Afrika. Maar dit gebeurt zelden, veelal omdat het een nachtdier is. Maar hij wordt wel af en toe overdag gezien, dus let goed op.

De aardwolf is eigenlijk een soort hyena, maar ziet er anders uit en is ook veel kleiner dan de hyena's die je op safari kunt tegen komen. De aardwolf leeft ook niet van vlees of aas, maar hij jaagt op termieten. Je kunt het dier eenvoudig herkennen aan zijn slanke silhouet. Hij heeft slanke poten en een lange volle staart.

Unieke manier van jagen

Dit dier gaat ’s nachts op pad en heeft een zeer fijn gehoor. Hij hoort de termieten als ze grassprieten kapot knagen, geloof het of niet. Hij likt zijn prooidieren op met zijn kleverige tong.

Hij leeft in gebieden waar termieten voorkomen. Sommigen van hen, de soldaten, hebben een gif om zich te verweren. De aardwolk kan opvallend veel van dit gif hebben, maar hij is ook slim genoeg om juist niet de soldaten op te eten.

Een aardwolf op safari in het laatste licht.

Eten voor de toekomst

Daarnaast valt het op dat het dier nooit een complete kolonie opeet. Zodat hij in de toekomst ook nog voedsel heeft. In een nacht kan hij wel 200.000 termieten eten.

Beste plekken om de aardwolf te zien