Hluhluwe Imfolozi

De beste plek in Zuid-Afrika om neushoorns te zien

Hluhluwe Imfolozi Game Reserve is een beroemd natuurgebied in Zuid-Afrika.  Het is vooral beroemd vanwege de vele neushoorns. Waar je heerlijk op safari kunt met je eigen auto of met een gids in een jeep. Het hoogtepunt is dat je in dit naturpark de Big Five kunt ontmoeten, maar ook talloze andere dieren. Dit zijn de beste tips voor een safari in Hluhluwe Imfolozi.

Je vindt dit wereldberoemde natuurpark in het oosten van het land. Het ligt zo’n 280 km ten noorden van Durban. Dit immense natuurgebied is tevens het oudste natuurpark in Afrika. Net behoort tot mijn favoriete natuurgebieden in Zuid-Afrika en zelfs in heel Afrika. Dit is de rijke natuur die je graag wilt ontdekken merkte ik keer op keer. Waarbij je vanzelf magische ontmoetingen hebt.

Safari's in Hluhluwe Imfolozi

Het landschal van Hluhluwe-Imfolozi. ©Corno van den Berg

In Hluhluwe-Imfolozi kun je diverse safari’s maken. Dit zijn de meest populaire alsook de beste safari’s in dit immense natuurgebied. Ik maakte een lange dagsafari, om goed te kunnen zien wat het park in houdt. Waarbij ik ook diep het gebied in ging. En talloze dieren zag, waaronder meer dan 20 neushoorns. Dit was van ver, maar ook erg dichtbij. Het is een heerlijke ervaring.

Zelf auto rijden op je safari

Je kunt in beide delen van het park zelf rijden. Zowel in Hluhluwe als in Imfolozi dus. Het voordeel is dat je alle vrijheid hebt. En het bijzondere gevoel dat als je een dier spot jij diegene bent die het dier ziet. En dus niet de gids die het dier aanwijst.

Het nadeel is dat je niet de beste plekken kent waar veel dieren zich ophouden. Zodat je echt wel veel mist weet ik uit ervaring. En je hebt niet de getrainde ogen zoals een gids. Waardoor je ook nog veel mist. Aan jou de keuze wat je wilt. 

Ochtendsafari met gids en safari jeep

Tijdens de ochtendsafari bij de game drive rij je in een open jeep. Dan sta je om 6 uur in de ochtend bij het hek als deze open gaat. De gids, die ook chauffeur is, neemt je mee naar de plekken waar hij weer dat er veel dieren zijn. De safari bestaat meestal uit zo’n drie tot vier uur. Waarbij je meerdere stops maakt als je dieren tegen komt.

Het is heerlijk om te zien hoe het licht wordt in de bush en alles tot leven komt. Waarbij je talloze bijzondere geluiden zult horen. Met name van vogels die laten weten dat ze er zijn. Maar ook van apen, olifanten en andere dieren. De gids zal je uitleggen wat je allemaal hoort. En ook proberen aan te wijzen, zodat je het dier goed kunt bekijken.

Wrattenzwijnen in Hluwluwe. ©Corno van den Berg

Middagsafari

De middagsafari begint rond drie uur. Het wordt dan vaak al minder warm, waardoor veel dieren actief worden. In het heetst van de dag rusten veel dieren uit in de schaduw van bomen en struiken. Waardoor jij ze minder goed kunt spotten. Dit geldt overigens minder voor olifanten en neushoorns.

Tijdens deze safari heb je kans op dezelfde dieren als in de ochtend. Het is wel erg mooi om te zien hoe het donker wordt, al moet je voor donker wel het park uit zijn. Waardoor je dus niet kunt genieten van een sundowner. Oftewel een drankje en een proost op weer een mooie dag.

Een giraf in Hluwhluwe. ©Corno van den Berg

Dagsafari

De dagsafari begint net zo vroeg als de ochtendsafari, maar is veel langer. Waardoor je veel langer en dus verder het park in kunt. Dit heeft meerdere voordelen. Je ziet meer, maar ook meer gedrag van dieren. Als het warmer wordt gaan veel dieren rusten. En kun je dus zien hoe olifanten, neushoorns, buffels en andere dieren het water opzoeken om af te koelen. Dit is met name in de zomer zo, wat onze winter is. 

Tijdens mijn dagsafari zag ik er precies 25, allemaal witte neushoorns. De zwarte neushoorn zag ik niet. Volgens mijn gids was het veel, maar gebeurt het hier wekelijks dat op een dag meer dan twintig dieren worden gespot. En, dat was wel bijzonder, het merendeel zag ik tussen negen en twaalf uur. Dus na de beste tijd voor safari, wat dat is vroeg in de ochtend.

De gids met mijn lunch. ©Corno van den Berg

Bij deze safari hoort ook ontbijt en lunch. Waarbij je uit de jeep mag en een klein beetje mag rond lopen. Waarbij je wel moet opletten, iets wat de gids ook doet. Met name de lunch is bijzonder als je over de beroemde Umfolozi-rivier uitkijkt. Je kunt een maaltijd met vlees krijgen, maar ook een vegetarische maaltijd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste plek voor neushoorns

Volgens de kenners de beste plek om neushoorns in het wild te zien tijdens een excursie. Dit geldt met name voor de witte neushoorn, al leeft hier ook de zwarte neushoorn. Dat je ze zo opvallend vaak kunt zien is bijzonder. Door stroperij zijn de afgelopen jaren veel neushoorns gedood voor hun hoorn. Die als medicijn zou werken, is de gedachte in China. In dit deel van Afrika worden deze indrukwekkende dieren dan ook goed bijzonder goed beschermd.

Dit gebeurt onder meer met een helikopter en parkwachters. Al is dit niet eenvoudig in een gebied van maar liefst 960 km². Hluhluwe-Imfolozi wordt gezien als de eerste plek waar de bescherming van de neushoorn succesvol is.

Neushoorns in Hluhluwe. ©Corno van den Berg

De kans is hier dat je er wel twintig neushoorns op een dag ziet. Of eentje, maar in dit immense natuurgebied leven honderden neushoorns. Dus is de kans extreem groot dat je deze machtige dieren tegen komt. En van dichtbij kunt aanschouwen. Wat tegenwoordig uniek te noemen is. Exacte cijfers over het aantal neushoorns hier worden liever niet vrij gegeven. Dit in verband met stroperij.

Hluhluwe of Imfolozi?

Zowel Hluhluwe als Imfolozi heeft een ingang. En je kunt een safari maken in beide gebieden. Hluhluwe is de meest populaire. En dus ook de drukste. Ik ging bewust naar Imfolozi om dat gebied te ontdekken. En ik kwam opvallend weinig andere toeristen tegen. Maar wel veel dieren.

Overnachten in het park

Zowel in het deel van Hluhluwe als Imfolozi heb je midden in het park een accommodatie. Waar je kunt overnachten. Dit heeft meerdere voordelen. Je kunt bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op pad. En je zit al meteen midden in het park. Waardoor je meer kans hebt om dieren te spotten. Hierdoor heb je ook bij de middagsafari meer tijd. En kun je bijvoorbeeld wel een sundowner doen. Waarna je terug rijdt naar je lodge. En je kunt overnachten met de geluiden van het park.

Daarnaast kun je goedkoop net buiten het park blijven slapen. Er zijn diverse hotels, lodges en guesthouses die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, deze zijn redelijk vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

De dieren van Hluhluwe-Imfolozi

De Big Five kun je hier spotten. Zodat je ineens de Afrikaanse olifant, luipaard, leeuw, Afrikaanse buffel en neushoorn kunt zien. Dit kan dus zowel de witte neushoorn als de zeldzamere zwarte neushoorn zijn.

De Afrikaanse wilde hond zien in het wild op safari. ©Corno van den Berg

Op het wensenlijstje van veel safarigangers staat ook de Afrikaanse wilde hond. Dit opvallend sociale dier is hier geherintroduceerd. Ze leven in groepen, waarbij ze voor elkaar zorgen. Deze fraaie dieren worden af en toe gezien. Je moet dus geluk hebben. De gidsen hebben vaak wel onderling contact, als de grotere of minder vaak gespotte dieren worden gespot wordt het door gegeven. Dan heb jij ook een kans om ze te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen