blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Tembe Elephant Park

Hier leven de grootste tuskers, oftewel olifanten met de grootste slagtanden

Tembe Elephant Park in Zuid-Afrika is beroemd. In dit natuurreservaat leven de grootste tuskers, zo worden olifanten genoemd met opvallend lange slagtanden. In Tembe leven volgens onderzoekers de meeste olifanten met grote slagtanden. Mede daarom heet dit hele gebied de Elephant Coast. dit zijn de beste tips voor een safari in Tembe Elphant Park. Met in dit artikel ook aandacht voor de bezienswaardigheden van Tembe, in dit geval zijn dat veel dieren.

Tembe, zoals het vaak wordt genoemd, is een natuurreservaat waar je olifanten met grote slagtanden kunt zien. Dit natuurpark in Zuid-Afrika is perfect voor een safari, waarbij je dicht bij de olifanten kunt komen. En waarbij je ook tal van andere dieren zult zien. Waaronder ook de Big Five. In het hele concept profiteert ook de lokale bevolking mee als jij langs komt.

Mijn aankomst bij Tembe Elphant Park Lodge. ©Corno van den Berg

Als je in Tembe op safari gaat kun je opvallend vaak bijzonder gedrag zien van olifanten. Deze imposante dieren zijn erg nieuwsgierig naar jeeps en toeristen, waarbij je hier vaak heel dicht bij de olifanten komt. Of eigenlijk zij bij jou. Zonder dat er ongelukken gebeuren. Tembe, zoals het vaak liefkozend wordt genoemd, ligt in het oosten van Zuid-Afrika. Al maakte ik er ook iets gaaf, maar ook wel enigszins angstaanjagends mee.

Bekijk mijn video hoe een olifant mijn jeep aanvalt

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Elephant Coast

De gehele regio heeft de naam Elephant Coast gekregen naar aanleiding van de olifanten van Tembe. Dit is dan ook slechts één van de drie plekken in Zuid-Afrika waar van oorsprong grote kuddes olifanten voorkwamen. En nu nog. De andere twee zijn Kruger Nationaal Park en Addo Elephant Park. 

Dit is een ruig natuurgebied, met opvallend weinig voorzieningen. Wie avontuur wil is in dit wildreservaat op de juiste plek. Het heeft een omvang van meer dan 300 vierkante kilometer. Het natuurpark ligt op de grens met Mozambique.

Tembe Elephant Park Lodge

In het park ligt een lodge met tenten die verspreid staan in de Afrikaanse bush. Met een hek eromheen dat wel. Binnen de hekken leven nyala’s, een bijzonder mooie soort antilope. Er is een restaurant waar je ontbijt, lunch en het diner krijgt voorgeschoteld. Er is ook een bar en een zwembad. Voor de rest is dit absolute wildernis. Ik heb er geslapen en vond de geluiden van de bush magisch.

Mijn Tented Camp in Tembe. ©Corno van den Berg

Ook net buiten het park zijn er diverse leuke kleine hotels, lodges en guesthouses die je eenvoudig online kunt boeken. Zorg wel dat je op tijd boekt, een groot deel van de hotels is vaak volgeboekt. 
Bekijk de leukste accommodaties

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Safari’s in Tembe

De lodge is ook de plek vanwaar de meeste safari’s beginnen. Je hebt hier de ochtendsafari, die erg vroeg in de ochtend begint. Zodat je kunt zien hoe de ochtenddieren wakker worden en op zoek gaan naar voedsel. Terwijl vaak ook nog wel wat nachtdieren actief zijn. Waarbij je vaak wordt verrast.

Bij de avondsafari, of eigenlijk de middagsafari, is het precies andersom. De dieren die overdag leven eten nog wat, maar zoeken ook een plek om te slapen. Terwijl de eerste nachtdieren op pad gaan. Het beste kun je hier beide safari’s meemaken, zodat je veel kunt zien. En ook het verschil ziet, al valt dit wel mee. Een safari hangt vooral af van geluk. In Tembe hebben veel bezoekers geluk. Waaronder ook ik.

Een jong mannetje in Tembe Elephant Park. ©Corno van den Berg

Grensoverschrijdend park met Mozambique

Tembe Elephant Park loopt door tot de grens met Mozambique en moet in de toekomst een grensoverschrijdend gebied vormen. Wat het vroeger al was, maar veel dieren werden gestroopt. Waardoor de balans verstoord raakte. En er nu dus een hek is geplaatst op de grens. Met parkwachters die ervoor zorgen dat er geen dieren worden gestroopt.

Het buurland moet ook eerst verschillende maatregelen nemen tegen de stroperij voordat dit plan in werking zal treden. ,,Wij willen niet dat de neushoorns daar worden gedood zonder bescherming, terwijl zij geen leeuwen willen. Dat zijn ze daar niet meer gewend.” Ik sprak met Ernest Robbertse, co-owner van Tembe. 

Community Based Tourism

De Tembe-dames aan de bar in de lodge. ©Corno van den Berg

Het land waar het park ligt is van de Tembe, een volk dat hier al eeuwenlang leeft. Tembe is dan ook opgericht in samenwerking met de lokale bevolking. De gehele staf van de lodge bijvoorbeeld bestaat uit leden van het Tembe-volk. En een deel van de inkomsten gaat naar de lokale bevolking. Ik vind het intrigerend om te zien hoe ook zij profiteren van de rijkdom.

Er is dan ook een omvangrijk Community Based Program, waarbij de lokale bevolking wordt ingezet. ,,Het plan is om in de toekomst meerdere lodges te runnen hier. In diverse prijsklassen. Nu werken er hier ruim 50 Tembe, maar dan zullen er dan 200 zijn. Geen buitenstaanders, alleen Tembe,” legt Robbertse uit.

De dieren van Tembe Elephant Park

Roofdieren in Tembe

Tembe heeft veel roofdieren, maar je moet geluk hebben om ze te spotten. Dit is de lijst met roofdieren: Leeuw, luipaard, jachtluipaard die ook vaak cheetah wordt genoemd, Afrikaanse wilde hond, bruine hyena. Maar ook bijvoorbeeld roofdieren als aardwolf, Afrikaanse civetkat, stekelvarken, gestreepte jakhals, serval, Afrikaanse wilde kat en diverse soorten mangoesten.

Overige dieren in Tembe

Drie mannetjes nyala’s in Tembe. ©Corno van den Berg

Natuurlijk vind je hier de Afrikaanse olifant, maar ook heb je een grote kans op giraf, nijlpaard, steppezebra, Afrikaanse buffel, eland, koedoe, impala, groene meerkat en nog veel meer. Je gaat zeker nyala’s zien, een antilopesoort die niet in alle nationale parken te zien is. Met name het mannetje is fraai om te zien.

Een van de meest bijzondere dieren is de Suni antelope, waarvoor nog geen Nederlandse naam bestaat. De Suni, zoals deze opvallend kleine antilope wordt genoemd, leeft in de dichte struiken. Dus is lastig te spotten. Zijn Latijnse naam is nesotragus moschatus.

Met geluk zie je dieren als witte neushoorn en zijn broertje de zwarte neushoorn.

Vogels van Tembe

Vogelliefhebbers komen naar Tembe voor onder meer deze vogels: Pel’s visuil, witkopgier, zadelbekooievaar, zuidelijke hoornraaf en vechtarend. Ik heb een aantal van deze vogels hier gezien. Voor de rest zag ik talloze bijeneters en ijsvogels, maar ook de vorkstaartscharrelaar, die door zin roze/paars en blauwe kleuren tot de mooiste vogels van Afrika behoort.

Hoe kom ik hier?

Tembe ligt in het oosten van het land en is goed te combineren met bekende natuurgebieden als iSimangaliso Wetland Park bij St Lucia en Hluhluwe Nationaal Park.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zuid-Afrika

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Zuid-Afrika

Bekijk alle artikelen