South Luangwa National Park

Safari in Afrika op zijn best

South Luangwa National Park in Zambia wordt door experts geroemd vanwege de natuurlijke rijkdom. South Luangwa behoort tot de beste natuurparken voor een safari. Je hebt hier een goede kans op het zien van een ongekend groot aantal verschillende dieren tijdens je safari.

Naast de meest gangbare safari dieren kun je hier bijvoorbeeld ook de zeldzame Afrikaanse wilde hond tegen komen. En talloze andere dieren.

South Luangwa ligt in het oosten van Zambia. In het uiterste zuidelijke puntje van de beroemde Riftvallei. Daar waar het Muchinga-gebergte en het dal van de Luangwa-rivier elkaar ontmoeten.

De rivier is de levensader in de droge tijd, terwijl grote open vlaktes overstromen als de regens losbarsten. Het decor van South Luangwa wordt gevormd door een ruig landschap vol savannes, open vlaktes en rivieren. In dit gebied heersen wisselend in het seizoen droogte of regenbuien.

Een Afrikaanse wilde hond in South Luangwa. ©Corno van den Berg

Ga op safari

Safari’s worden traditioneel in de droge tijd gehouden, maar het begin van de regentijd wordt populairder. Met alle avontuur van dien. Je kunt ’s ochtends vroeg gaan, maar ook in de namiddag. En in de avond als andere dieren op jacht gaan. Met gidsen die jaar in, jaar uit prijzen winnen vanwege hun kennis.

Spot de Big Five

South Luangwa staat bekend om zijn Big Five. Denk aan leeuw, luipaard, Afrikaanse olifant, Afrikaanse buffel en de witte neushoorn of zijn broertje de zwarte neushoorn. Van dit lijstje is meestal het luipaard de lastigste om te spotten, maar door de nachtsafari’s hier heb je een veel grotere kans. Daarnaast is South Luangwa beroemd vanwege een ander dier: de Afrikaanse wilde hond. Deze leven in groepen en worden hier geregeld gezien.

Wandelsafari's in South Luangwa

Wandelsafari in South Luangwa. ©Corno van den Berg

South Luangwa is vooral geliefd vanwege zijn wandelsafari’s. Al in 1954 werd hier de eerste wandelsafari georganiseerd door Norman Carr, één van de eerste parkwachters in South Luangwa. Toen Afrika nog onbekend en levensgevaarlijk was.

Het hangt van het seizoen af wat de mogelijkheden zijn. Is het gras te hoog, dan loop je daar niet doorheen. Iets wat in het vroege voorjaar wel kan. Terwijl op andere momenten rivieren buiten hun oevers treden.

Een wandelsafari is wel een intense manier om Afrika te beleven. Met kans op ontmoetingen met allerlei dieren, maar ook met een diepgang die vanuit een jeep niet kan. Voor bijvoorbeeld bloemen en kleinere dieren als insecten. Je kunt met een groep gaan, maar ook privé. Er is altijd een parkwachter met een geweer bij je in de buurt.

Nachtsafari's in South Luangwa

Nachtsafari in South Luangwa.

Een nachtsafari is een bijzondere ervaring. Het is niet overal toegestaan, maar in South Luangwa wel. Vlak na zonsondergang rij je rond op zoek naar dieren. Voorop zit een gids die het zwarte gat verlicht met een lamp. Als hij wat ziet stopt de chauffeur, terwijl jij zoekt naar een teken van leven.

South Luangwa is beroemd vanwege zijn luipaarden, die ’s nachts op jacht gaan. Maar ook andere roofdieren als Afrikaanse kat en genetkatten laten zich geregeld zien. En let op de olifantspitsmuisjes die over de weg rennen.

Meerdaagse trektocht van kamp naar kamp

De meeste wandelsafari’s duren enkele uren. Maar je kunt ook meerdere dagen op stap. Waarbij je van het ene bushcamp naar het andere bushcamp loopt. Deze tijdelijke kampen worden in het droge seizoen opgezet en voor het regenseizoen weer afgebroken. En zijn veel luxueuzer dan je verwacht, zo midden in de Afrikaanse ‘bush’. Deze meerdaagse wandeltochten zijn dé manier om Luangwa goed te leren kennen. Merk het zelf maar; zo intens kan Afrika zijn.

Twee vorkstaartscharrelaars in South Luangwa. ©Corno van den Berg

Zie Luangwa vanuit een microlight

Een hele bijzondere manier om Laungwa te zien is vanuit de lucht. Een microlight is een zeer wendbaar eenmotorig vliegtuigje. Je zit in de open lucht, dichter bij het gevoel van een vogel kun je niet komen.

In Tafika Camp kun je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend de lucht in om te zien hoe de dieren ontwaken terwijl het zonnetje op komt. Je moet het meemaken om te geloven. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze excursie te beleven.

Overnachten in lodges en tentenkampen

South Luangwa kent slechts enkele lodges en tentenkampen in het park. Veel toeristen slapen daarom in hotels of lodges die net buiten het park liggen. Wat meestal goedkoper is. Maar wie in het park slaapt kan ’s ochtends eerder op safari. En komt op plekken waar anderen komen. Ook zie je rond je tent of hut van alles rond lopen of vliegen. Dan pas leer je dit gebied echt kennen. Vraag daarom bij je boeking wat een lodge in het park kost. Het is het waard.

Wie in in het park slaapt heeft enkele voordelen. Een daarvan is dat je voor het eerste licht al wat rond kunt lopen. Met vaak indrukwekkende vergezichten op een rivier of de savanne. Vraag vooraf wel waar je mag lopen, dit in verband met de wilde dieren. De meeste lodges hebben overigens al heel vroeg verse koffie, zodat je het eerste licht in alle rust kunt ervaren. Een lekkere en intieme start van de dag.

Fietsen op een mountainbike

Afrduk een van een leeuwenpoot tijdens de wandelsafari. ©Corno van den Berg

Het klinkt bizar, maar ook op een mountainbike kun je op safari. En trap je rustig langs de dieren, die zich redelijk makkelijk laten bekijken. Het voordeel is dat je redelijke afstanden kunt afleggen in vergelijking met een wandelsafari. Net als bij een wandelsafari heb je een parkwachter met geweer bij je om je te beschermen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

South Luangwa is nog niet overlopen

Dit deel van Afrika is minder beroemd dan andere safari landen. Maar langzaam wordt het ontdekt. Waarbij de rust een grote rol speelt, oftewel: niet al teveel andere toeristen. Al heeft het (nog) niet de naam van de grote natuurparken. Maar dat betekent ook dat hier rustiger is. In South Luangwa kun je urenlang rond rijden zonder een andere auto tegen te komen.

Een puku is geen standaard dier op safari. ©Corno van den Berg

Hier kun je nog het gevoel beleven dat de eerste kolonisten moeten hebben gevoeld. Dit is een ontdekkingstocht, waarbij dieren als olifant, buffel, giraffe, leeuw en talloze soorten antilopen je pad kruisen. Maar hier kom je ook veel van zeldzamere dieren tegen, zoals de Afrikaanse wilde hond. Maar ook minder bekende antilopes als de puku. South Luangwa is wel ontwikkeld, maar zeer beperkt als je het vergelijkt met talloze andere safari gebieden in Afrika.

Beste tijd voor South Luangwa:

Juli tot en met september

Dit is het hoogseizoen. Dan zijn de regens opgehouden en komt het gebied tot leven. De bomen en planten lopen uit, veel dieren zoeken een partner of krijgen baby’s. Hou er rekening mee dat in South Luangwa buiten het hoogseizoen veel lodges en bushcamps dicht zijn.

Juli/augustus

Alles is nog groen en dieren zijn soms lastig te zien tussen alle bladeren.

September/begin oktober

De dieren verzamelen zich rond de waterpoelen of bij de rivieren. Waardoor je veel dieren bij elkaar kunt zien. Het landschap is droog en dor.

November/december

Wie van een uitdaging houdt kan het park in november of december bezoeken. Dan zijn er geregeld onweersbuien, wat een erg indrukwekkende gebeurtenis is na zo’n lange droogte. Rivieren lopen weer vol en wegen kunnen lastig te berijden zijn. Dan zijn er ook veel bloemen te zien, terwijl de dieren weer volop voedsel vinden.

Januari t/m maart

Deze periode is het natuurgebied erg nat. Hierdoor is het feitelijk de moeilijkste periode voor een bezoek.

April/mei

April en mei zijn de moeite waard. Het regent dan nog af en toe, maar je ziet dat de natuur zich volledig heeft hersteld van het droge seizoen. Er zijn bijna geen toeristen, al is dat hier nauwelijks een probleem.

Impala’s zie je meestal in groepjes. ©Corno van den Berg

Let op!

Een lodge of tentenkamp in het park wordt door talloze dieren gebruikt. Zoals olifanten, impala’s en wrattenzwijnen. Maar ’s avonds komen de nijlpaarden aan land om te grazen. Het is levensgevaarlijk als je bijvoorbeeld tussen en moeder en kind terecht komt. Kijk dus altijd goed om je heen.

In het hoogseizoen zitten veel lodges vol. Wees er op tijd bij met boeken. Bij de lodges in South Luangwa zijn meestal de maaltijden en diverse safari’s op een dag inclusief.

Wandelsafari’s en mountainbike safari’s zijn niet zonder gevaar. Al kennen de parkwachters het gedrag van dieren erg goed, wilde dieren blijven soms ondoorgrondelijk. Luister altijd naar een gids in een situatie die er om vraagt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Zambia

Lees mijn Tips

alle 11 artikelen over Zambia

Bekijk alle artikelen