Waarom moet ik dit dier zien?

De Afrikaanse buffel wordt vaak in groepen gezien. Al kun je ook eenzame mannetjes tegen komen. Het zijn opvallend sterke dieren, die desondanks op het menu van diverse roofdieren staan. Waaronder leeuwen.

De Afrikaanse buffel staat vaak hoog op het wensenlijstje van een safariganger. Het zijn sterke dieren die je zeker niet altijd op safari tegen komt. Het dier behoort tot de Big Five van Afrika.

Hun gekromde hoorns zijn geduchte wapens, terwijl hun karakter redelijk opvliegend is. Afrikaanse buffels leven vaak in groepen, waardoor ze redelijk makkelijk te ziern zijn. maar ze hebben een groot leefgebied, waardoor je toch wel wat geluk moet hebben.

Oudere mannetjes worden geregeld alleen gezien. En volgens veel safarigidsen zijn deze dieren het meest gevaarlijk. Ze zijn verstoten uit de groep door een ander mannetje. Deze buffels hebben geregeld lichte gebreken. Waardoor ze opvallend vaak aanvallen.

Buffels en wandelsafari’s

Met name bij wandelsafari’s hopen gidsen vaak geen Afrikaanse buffels tegen te komen. Deze dieren gaan vaak niet aan de kant, maar kunnen ineens aanvallen. Wat tot de gevaarlijke situaties kan leiden. Het is daarom ook dat de gids altijd een geladen geweer bij zich heeft. Die hij zal gebruiken indien nodig. En dat is dus voor jouw veiligheid.

Buffels eten vooral grassen en bladeren en zijn vaak in de buurt van water te vinden. Waar ze na het eten vaak uitrusten. De Engelse naam is African buffalo, terwijl de Latijnse naam syncerus caffer. Vandaar dat hij vroeger ook wel kafferbuffel werd genoemd.

 

De beste plekken om de Afrikaanse buffel te zien: