Azoren

Eilandengroep met ruige natuur en veel wilde dieren

De Azoren zijn negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden die horen bij Portugal. Het zijn afgelegen eilanden, die in een ver verleden zijn ontstaan door vulkanische activiteit. Op de Azoren vind je in totaal 1.766 vulkanen, waarvan er nog negen actief zijn. Het is een speeltuin voor natuurliefhebbers. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de Azoren.

Het is een heerlijke groep eilanden met een grote diversiteit. Je kunt de eilanden eenvoudig bezoeken. Als je hier bent begrijp je waarom het bijzonder is in Europa. De eilanden zijn uniek door de ligging. De Azoren liggen op ruim 1.300 kilometer van Portugal en het Europese continent en zo’n 1.600 kilometer van Afrika. De eilanden zijn perfect voor wandelaars en natuurliefhebbers. Waarbij je hier ook vaak een lekker klimaat zult vinden. 

De eilanden zijn opvallend divers met elk hun eigen karakter. En bijzondere plekken om te ontdekken. Eiland hoppen is populair en de beste manier om de Azoren te beleven. Ik heb hier de beste tips en attracties verzameld voor een bezoek aan de Azoren.

Ik heb aparte artikelen gemaakt van de mooiste en grootste elanden. Waarbij ik de belangrijkste attracties benoem, maar ook informatie geef over openbaar vervoer en hoe je er komt bijvoorbeeld. Dit zijn de heerlijke eilanden van de Azoren.

São Miguel

Lagoa do Fogo op het eiland São Miguel.

São Miguel heeft het grootste vliegveld bij de hoofdstad Ponta Delgado. Waardoor veel reizigers hun reis hier beginnen. Dit eiland staat bekend als het groene eiland. Het eiland is zeer de moeite waard is om te ontdekken. Met een van de mooiste uitkijkpunten van alle eilanden. En heetwaterbronnen waarin de lokale bevolking kookt. En wandelingen langs watervallen. Het is ook een van de beste plekken voor een excursie om walvissen en dolfijnen te zien in het wild.
Lees hier mijn tips voor het eiland São Miguel

Flores

De waterval Cascata do Poço do Bacalhau op Flores.

Flores is heerlijk ruig met maar liefst zeven kratermeren met verschillende kleuren. En je vindt hier talloze watervallen. Die je te voet, maar ook vaak vanaf speciale uitkijkpunten kunt zien. Wandelen is een must op Flores, er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Al kan het tamelijk uitdagend zijn, maar je krijgt er spectaculaire vergezichten voor terug.
Lees hier mijn tips voor het eiland Flores

Pico

Het eiland Pico op de Azoren.

Het eiland Pico is niet extreem groot, maar de vulkaan met de gelijksoortige naam niet. Sterker nog, met 2.351 meter is het de hoogste berg van heel Portugal. Het is een vulkaan die je kunt beklimmen. En waar je kunt genieten van een bijzondere zonsopgang op de top. Ook is Pico een heerlijk wandeleiland. En de beste plek om te duiken met de bijzondere blauwe haai.
Lees hier al mijn tips voor het eiland Pico

Corvo

De vulkaan op Corvo.

Corvo is het kleinste eiland van de Azoren, maar met een imposante vulkaan. Die je kunt bezoeken. Het heeft een klein dorpje en een kleine luchthaven. Het eiland is 6,5 kilometer lang en 4 kilometer breed. Maar populair bij natuurliefhebbers en wandelaars. Het ligt vlakbij het eiland Flores.
Lees hier mijn tips voor het eiland Corvo

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Faial

De Capelinhos vulkaan op Faial.

Faial is een van de meest populaire eilanden op de Azoren. Het is 21 kilometer lang en zo’n 14 kilometer breed. Het heeft een vijfhoekige vorm, met in het midden een vulkaan. Die het bezoeken meer dan waard is. Faial wordt wel het blauwe eiland genoemd. Dit komt door de vele heggen van blauwe hortensia’s. Ook is Faial een van de beste plekken om op walvissen excursie te gaan.
Lees hier al mijn tips voor het eiland Faial 

Santa Maria

Het eiland Santa Maria op de Azoren.

Santa Maria is een van de minder bekende parels van de Azoren. Het eiland wordt vaak overgeslagen door veel reizigers. Maar het is duidelijk anders door gele stranden en een wonderlijke rode woestijn. Dit komt omdat het een andere ontstaansgeschiedenis heeft.
Lees mijn tips voor Santa Maria

Terceira

Terceira op de Azoren.

Het eiland Terceira is beroemd om haar hoofdstad Angra do Heroísmo. Deze stad staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Daarnaast vind je hier bijzondere grotten, waar als enige plek al mensen in leefden voor de Portugezen. En velden waar stoom nog uit de grond komt.
Bekijk mijn tips voor Terceira

São Jorge

São Jorge is eigenlijk niet meer dan een landtong. En als je de tijd hebt is São Jorge het bezoeken meer dan waard. Talloze wandelaars en vogelaars bezoeken het eiland. Simpelweg omdat het anders is dan de rest van de Azoren.

Overnachten op de Azoren

Je kunt eenvoudig eiland hoppen en dan een paar nachten op diverse eilanden door brengen. Elk eiland heeft wel iets bijzonders merkte ik. Dus kun je hier wel wekenlang op pad. Elk eiland heeft diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, het aantal hotels is beperkt.
Bekijk de leukste accommodaties

Beste tijd voor de Azoren

Je kunt de Azoren het gehele jaar bezoeken. Door hun ligging, dichtbij de evenaar, is het veelal lekker weer. Maar als je bijvoorbeeld walvissen en dolfijnen wilt zien heb je maar een aantal maanden grote kans.

Walvissen

De beste tijd om walvissen op de Azoren te zien is van april tot en met oktober. Met name in april en mei heb je een redelijke kans op de blauwe vinvis, de grootste van alle walvissen.

De beste plekken om walvissen te kijken is op Pico en Faial, waar je wel 90% procent kans hebt tijdens een excursie. Op Sao Miguel is rond de 60 tot 70 procent.

Dolfijnen

Dolfijnen worden op de Azoren het gehele jaar gezien. De dieren leven in de wateren rondom de eilanden. Je hebt de grootste kans om de gewone dolfijn te zien, net als de tuimelaar en de grijze dolfijn. 

Daarnaast heb je kans op de gevlekte dolfijn en gestreepte dolfijn. Deze speelse dieren laten zich vooral in de maanden mei tot en met augustus zien. Als je dus in deze maanden het water op gaat kun je diverse soorten zien. Wat ook vaak gebeurt.

Azoren bezoeken

Vanuit Nederland kun je vliegen naar de Azoren. Het eiland São Miguel heeft de meeste verbindingen. Ook tussen de eilanden zijn er vliegverbindingen met Air Açores, zodat je eenvoudig kunt eiland hoppen. Ook zijn er diverse veerboten die varen tussen de diverse eilanden. Dit is behalve bij slecht weer.

Meer artikelen over de Azoren