Drievingerige luiaard

Lief, traag en uniek dier van de regenwouden in Midden en Zuid-Amerika

Een luiaard zien in het wild is een heerlijke belevenis. Waarbij je een grote kans hebt dat hij slaapt, want dat doen deze dieren veel. Maar met enig geluk kun je zie hoe hij blaadjes eet in een boom. En kun je zien hoe ze bewegen. Langzaam, maar wel handig tussen alle takken door.

De drievingerige luiaard is de meest voorkomende soort luiaard. Ze behoren tot een unieke familie van dieren. Het zijn de enige dieren waarvan de haren tegengesteld groeien. Oftewel, het is volledig aangepast aan het leefgedrag van het dier; op zijn kop hangend in een boom.

Luiaards bewegen zich extreem traag voort, op zijn vacht groeien mossen en algen waardoor het dier een groene kleur kan krijgen. En ze leven dus hun hele leven hangend aan een boom. Behalve als ze slapen, dan rusten ze graag zittend uit op een tak.

Een luiaard kan lopen

Een luiaard komt slechts af en toe op de grond. Bijvoorbeeld om zijn behoefte te doen. Het dier wordt zo’n 50 cm groot en eet voornamelijk bladeren en af en toe vruchten. Af en toe zie je ze hier in de boom hangen. Met name in de nationale parken heb je een grote kans.

Meerdere soorten luiaards

Maar ja, hebben ze twee of drie vingers? Want er bestaat ook meerdere soorten, waaronder een tweevingerige luiaard. Die erg op dit dier lijkt, maar dus wel een andere soort is. De Engelse naam van dit dier is three-toed sloth, terwijl de Latijnse naam bradypus tridactylus is.

Beste plekken om de drievingerige luiaard te zien