Stelvio Nationaal Park

Een van de oudste natuurparken in Italië

Stelvio National Park in het noorden van Italië is al sinds 1936 beschermd. Het is een van de oudste en grootste beschermde gebieden in Europa. Het is beroemd door de Stelviopas, een bergpas met haarspeldbochten op 2.758 meter hoogte. Maar dit gebied in de Dolomieten heeft veel meer te bieden voor de natuurliefhebbers. In dit artikel heb ik de bezienswaardigheden van het Stelvio Nationaal Park beschreven.

Stelvio, zoals de lokale bewoners het lieflijk noemen, is een heerlijke plek om dagenlang te ontdekken. Denk aan maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden. In dit natuurgebied leven veel wilde dieren, waarvan een deel redelijk makkelijk te spotten is. Ik deed er diverse trekkings, overnachtte in berghutten en reed op mijn gemak over de diverse bergpassen. Ook ging ik op zoek naar dieren als bergmarmot, steenbok, gems en natuurlijk naar de bruine beer en wolf. Die laatste twee heb ik niet gezien, zij mij wel denk ik.

Dit nationaal park ligt ingeklemd tussen het Zwitsers Nationaal Park in het noorden en het Adamello Brenta Natuurpark in het zuiden. Deze parken zorgen ervoor dat de natuur in dit gebergte goed is beschermd. Wat je ook wel zult merken als je ter plekke op pad gaat.

Stelviopas

De officiële naam van deze bergpas is Passo dello Stelvio. Deze weg is vooral bekend door tv-series en films waar deze bergpas in te zien was. Deze slingerende weg figureerde bijvoorbeeld in Top Gear. Wielrenners moeten deze berg ook geregeld nemen in Ronde van Italië. De Stelvio is een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen. De klim vanuit Prato Allo Stelvio kent maar liefst 48 haarspeldbochten.

Saent Watervallen

De Saent waterval in volle glorie. ©Trentino Marketing

De Saent Waterfalls (of Cascate di Saent in het Italiaans) kunnen via een wandeling worden bereikt. Deze watervallen van ruim 170 meter hoogte liggen in de Rabbi Vallei. Als je het rustig aan doet doe je er zo'n drie uur over, waarbij je ongeveer 200 hoogtemeters moet overwinnen. Je kunt een stop maken voor wat eten en drinken bij de Malga Stablasolo berghut op 1.560 meter hoogte.

Rabbi Vallei

De relatief onbekende alpenweide Val di Rabbi is perfect om te wandelen. Je loopt langs boerderijen en de kristalheldere en visrijke Rabbi beek. Je loopt van 800 meter hoogte naar zo'n 1.400 meter. Hij slingert maar liefst 12 kilometer over deze alpenweide. Het water zit vol met mineralen, hier worden al sinds 1650 wellness behandelingen gedaan. Rabbi Fonti is een van de bezoekerscentra van het park. De Rabbi Vallei ligt bij Malé.

Tibetaanse hangbrug Ragaiolo

In de Rabbi Valley vind je ook de 100 meter lange Ragaiolo Tibetan Bridge. Deze hangt op een hoogte van 1.560 meter en laat je over de vallei lopen. Waarbij je 60 meter boven de grond loopt. Je hebt een heerlijk uitzicht over de Rio Ragaiolo watervallen. Vanuit het plaatsje Plan loopt een wandelpad naar de hangbrug. Je kunt deze brug combineren met een langere wandeling naar de spectaculaire watervallen van Saènt.

Pejo

Het plaatsje Pejo is vooral bekend als skigebied. Maar de skiliften van Pejo 3000 kun je ook in de zomer en het najaar gebruiken om op een relaxte manier de bergen in te gaan. Het dalstation ligt op 2.001 meter en de lift brengt je naar 2.991 meter hoogte. Vandaar kun je diverse wandelroutes nemen, waarbij je onder meer helemaal naar beneden kunt lopen. Vraag ter plekke naar de meest actuele status van de wandelpaden. Pejo ligt in het beroemde Val di Sole en is een perfecte plek om te verblijven.

Terme di Pejo

Wandelen in thermisch water. ©Trentino Marketing

De thermen van Pejo zijn beroemd. Je kunt hier allerhande wellness ervaren. Er is onder meer een Finse sauna, biosauna, Turks bad en een Romeins bad, whirlpool, Kneipp bad, ijswaterval, Schotse douche en een relax ruimte. Verder zijn er diverse behandelingen, maar ook een anti-stressprogramma.
Meer informatie: Terme di Pejo

Overnachten in en rond het Stelvio Nationaal Park

Als je hier meerdere dagen verblijft is het slim om op tijd je hotel, hostel of Bed & Breakfast te boeken. Ik heb bij verschillende boerderijen in de buurt overnacht, wat een heerlijke ervaring was.
Dit zijn de leukste accommodaties

Beleef de bronst van de edelherten

In de herfst kun je de bronst van de edelherten beleven. ©Trentino Marketing

Een van de leukste excursies in dit deel van de bergen is de jaarlijkste bronst. In het najaar willen de mannetjes van de edelherten laten zien wie de sterkste is, zodat ze de vrouwtjes mogen bevruchten. Daarbij komt het geregeld tot een gevecht, waarbij de imposante geweien worden gebruikt. Het geluid dat de mannetjes maken schalt door het hele bos. Een paar goede plekken om het te beleven zijn de alpenweides van Val di Peio en Val di Rabbi.
Meer informatie: Burlen van de edelherten