Oeschinensee

Mooiste meer van Zwitserland?

De Oeschinensee in Zwitserland is een van de mooiste meren van de Alpen. Dit bergmeer ligt ingeklemd tussen de Bluemlisalp, Oeschinenhorn, Fründenhorn en Doldenhorn. Dit zijn bergen van meer dan 3.000 meter hoogte. Regen en smeltwater van de sneeuw zorgt ervoor dat dit meer het gehele jaar met water is gevuld. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Oeschinensee. In dit artikel geef ik ook tips voor de diverse excursies die je kunt maken.

Dit bergmeer bij Kandersteg ligt niet alleen fraai, maar is ook ideaal om te wandelen en zwemmen. Alsook om foto's te maken van de bergen en het meer. Met name de wandeling boven langs is machtig mooi. Sterker nog, deze mag je eigenlijk niet overslaan.

Het felblauwe Oeschinenmeer ligt op een hoogte van 1.578 meter. Dit bergmeer in Zwitserland is zeer populair bij wandelaars en fotografen. Op diverse plekken groeien naaldbomen die het ideale plaatje af maken. Je zult het vanzelf zien als je hier bent.

Hiking in Oeschinensee. ©Corno van den Berg

Wandelen rond de Oeschinensee

Je hebt hier diverse opties om te wandelen. Je loopt langzaam tussen de bergen tot je het meer ziet opdoemen. Hou er rekening mee dat je ook als je met kabelbaan komt een stukje zult moeten wandelen.

Wandelen langs de rand van het meer

Je kunt simpelweg aan de oever staan en genieten van het indrukwekkende landschap. Dit kan bij het hoofdpad, maar ook iets verderop rechts waar een strand is. Daarnaast kun je een wandeling langs de rand van het meer maken en zo zien hoe het landschap voortdurend verandert. Het beste kun je dit beide kanten op doen, omdat je dan alles goed kunt zien. Kijk af en toe omhoog of je gemzen ziet bij de rotswanden.

Het wandelpad boven langs

Dit pad is de absolute publiekstrekker van de Oeschinensee. Hij begint eigenlijk al voordat je bij het meer bent. Ga dus linksaf als je een pad omhoog ziet lopen. Dan kom je vanzelf boven het meer uit, met een meer dan indrukwekkend uitzicht op de bergen eromheen. Het pad slingert tussen de rotsen en geeft om elke hoek een ander uitzicht. Hier vind je ook diverse uitkijkpunten, die ideaal zijn voor foto’s.

Een van de hoger gelegen uitkijkpunten. ©Corno van den Berg

Als je doorloopt gaat het pad vanzelf weer naar beneden. En kom je een klein café tegen waar je even wat kunt drinken voordat je naar het meer loopt. Deze route duurt slechts twee uur, met wel enkele hoogtemeters die je moet maken. Maar dit is het absoluut waard.

Fründenhütte

Je kunt ook wandelen naar de Fründenhütte, een berghut op 2.562m hoogte. Deze ligt aan de overkant van de vallei en is ongeveer 8 kilometer lang. Je doet er ongeveer drie uur over; enkele reis. De hut ligt onder de gletsjer en biedt een uniek zicht op eeuwig ijs aan de ene kant en aan de andere kant het meer. 

Om hier te komen volg je het pad boven langs. Tot je een kruising tegen komt, waar je naar beneden terug naar het meer kunt lopen. Of rechtdoor kunt lopen op de richel van de rotsen. het is geen gevaarlijke route, maar je moet nog wel wat hoogtemeters maken. Vanaf de gehele route kun je de hut zien liggen, dus je weet wat je te wachten staat.

Overnachten in Kandersteg en omgeving

Tijdens mijn bezoek heb ik overnacht in Kandersteg. Hierdoor kon ik de volgende ochtend vroeg op pad. Daarnaast is dit stadje erg gezellig en zeer fraai gelegen. Je vindt hier diverse vakantiewoningen, kleine hotels en handige appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, want deze regio is erg populair. Dit geldt zeker voor de weekenden en de vakantieperiodes.   

Zwemmen in het meer

Zwemmen in Oeschinensee. ©Corno van den Berg

In de Oeschinensee kun je zwemmen, al is het water vaak wat fris door het smeltwater dat uit de bergen komt. Maar in de zomer kun je hier heerlijk relaxen na een wandeling. En zo het zweet van je af spoelen. In het ondiepe deel wordt het water sneller opgewarmd door de zon. In de zomer bereikt het water wel de 20 graden.

De koeien in het water

Dit meer is ook bekend vanwege de koeien die graag uit de omliggende alpenweiden komen om hier te drinken, maar ook om af te koelen. Je ziet ze soms met de poten in het water staan of zelfs liggend in het water. Ze komen meestal als het tegen de middag warmer wordt naar het water. Als je hier dus rondloopt hou je ogen dus open.

De koeien langs het strand. ©Corno van den Berg

Ze komen meestal in een groep en laten zich eenvoudig fotograferen. Wat unieke foto’s oplevert door het bijzondere landschap. Pas wel op dat je niet te dichtbij komt.

Overnachten in Berghotel Oeschinensee

Er is een hotel met restaurant aan de waterkant. Het Berghotel Oeschinensee is ideaal voor een lunch en als je blijft slapen om de zonsondergang en de zonsopgang in de bergen mee te maken. Wat voor foto’s ideaal is. Let op, je kunt hier alleen te voet komen. Je kunt ook de kabelbaan nemen, waarna je nog wel een stukje moet lopen. Maar dan overnacht je wel op en bijzondere plek. 

Bekijk de website van Berghotel Oeschinensee

Oeschinensee bezoeken

De Oeschinensee ligt net buiten het dorp Kandersteg in Zwitserland. Het is eenvoudig te bereiken. Je kunt omhoog wandelen, maar ook de kabelbaan pakken en boven uit stappen. Daarna moet je nog een stukje lopen naar het meer. Dit pad is redelijk vlak en zeer de moeite waard.

Naar Zwitserland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 21 artikelen over Zwitserland

Bekijk alle artikelen