Waarom moet ik hier heen?

Het Binntal in Wallis is een minder bekend dal in Zwitserland, op de grens met Italië. Waar je zelf eenvoudig te voet op ontdekking kunt gaan. En je al snel bijzondere stenen zult zien. Alsook heerlijke dorpen.

Het Binntal in Zwitserland is bij veel toeristen niet echt bekend. Maar dit afgelegen dal is bij geologen beroemd. Hier zijn maar liefst 273 soorten mineralen gevonden, waaronder enkele die alleen maar in deze vallei voorkomen. Nergens ter wereld worden op zo’n kleine plek zoveel mineralen gevonden.Het wordt dan ook terecht een ‘Landschaftspark’ genoemd.

Wandelen in het Binntal.
Wandelen in het Binntal. Corno van den Berg

Je kunt hier heerlijk wandelen in de heuvels, door alpenweiden en langs de rivier. Met her en der een typisch bergdorpje. Kijk af en toe wel op de grond, want de kans is groot dat je hier bijzondere stenen tegen komt. En op diverse plekken kun je kennis over deze wonderlijke stenen bijspijkeren.

Bezienswaardigheden Binntal:

Binna-rivier

De Binna-rivier slingert hier door de vallei. Op sommige plekken kom je hem vanzelf tegen, maar de beste manier is te voet. Langs een groot deel van de rivier loopt een wandelpad, zodat je optimaal kunt genieten van het landschap.

Ernen

Het stadje Ernen.
Het stadje Ernen. Corno van den Berg

Het plaatsje Ernen kom je al snel tegen als je het Binntal in rijdt. Het is een traditioneel Zwitsers dorp met veel houten huizen en een fraaie kerk. Bijzonder zijn de vele volkstuinen in het centrum. Waar van alles wordt geteeld.

Ook het oude Gemeentehuis met het pleintje en het restaurant zijn zeer fotogeniek. Het naastgelegen voormalige raadhuis is nu een museum, waar je kunt zien hoe het leven hier eeuwen geleden was. Bijzonder zijn de folterkamer en de oude gevangenis. Eén ding is zeker, je wilde hier vroeger niet opgesloten zitten.

De binnenstad van Ernen.
De binnenstad van Ernen. Corno van den Berg

Binn

Het dorpje Binn ligt aan de Binna-rivier en is met recht idyllisch te noemen. Een leuk dorp om door heen te wandelen, en om wat te eten en drinken. Al kun je hier veel verse groenten en fruit kopen.

Met name de voetgangersburg over de rivier is ideaal voor foto’s. Zeker met het kerkje op de achtergrond.

Mineralen Museum Binntal

Een bijzondere vondst: koperhoudend aquamarijn.
Een bijzondere vondst: koperhoudend aquamarijn. Corno van den Berg

In het dorpje Fäld ligt het Mineralen Museum van André Gorsatt, een wereldwijd bekende mineralen onderzoeker. Hier kun je veel van zijn vondsten vinden, waaronder aquamarijn. Door zijn onderzoek heeft hij een eredoctoraat gekregen aan het Universiteit van Basel.

Lengenbach steengroeve

De Lengenbach steengroeve behoort tot de belangrijkste vindplaatsen van mineralen op aarde. Alleen hier al zijn meer dan 130 soorten mineralen gevonden, waarvan 40 mineralen voor het eerst werden ontdekt. En dat terwijl de groeve best wel klein is.

Je kunt een excursie maken met een gids. Waarbij je veel uitleg krijgt over de diverse stenen, hoe je moet zoeken, het ontstaan er van en meer. Je vindt de steengroeve bij Fäld.

Hangbrug bij Goms: Fürgangen – Mühlebach

Wandelbrug bij de ingang van het Binntal.
Wandelbrug bij de ingang van het Binntal. Corno van den Berg

Vlakbij de ingang naar het Binntal ligt nog iets leuks. Deze nieuwe hangbrug bij het plaatsje Goms heeft officieel Fürgangen – Mühlebach. Hij is 92 meter hoog en 280 meter lang. Hij verbindt de plaatsen Bellwald/Fürgangen en Ernen- Mühlebach. Je kunt hem gratis bezoeken.

Corno’s reistips:
National Geographic:
Voor Droomplekken.nl reis ik geregeld de wereld over. En soms ook voor National Geographic om voor hen artikelen, foto’s en video’s te maken. Zo ook recent naar Zwitserland. Hierbij vind je enkele hoogtepunten van mijn reis door de kantons Wallis, Bern en Ticino.
 

Beste tijd:
Het Binntal kun je in elk seizoen bezoeken. Met name de winter is mooi, door de sneeuw die hier dan geregeld valt. Je kunt hier dan bijvoorbeeld wandelen met sneeuwschoen en langlaufen. In de lente zie je hier veel bloemen, zoals veel soorten orchideeën. Terwijl de zomer lekker warm is.
 
Meer informatie: www.myswitzerland.com/binntal

Hoe kom ik hier?

Het Binntal ligt op de grens met Italië. Het is eenvoudig te bereiken met de trein. De halteplaats is Fiesch. Met de auto kun je vanuit Andermatt rijden, alsook via Martigny.