Waarom moet ik hier heen?

De wateren rond Vancouver Island zijn de beste plek ter wereld om orka's in het wild te zien. In dit deel leven diverse groepen orka's permanent. De dieren kunnen vaak van dichtbij worden gespot; ideaal voor foto's en video's.

Ook al zijn het niet de grootste, veel mensen zien orka’s als de mooiste en meest bijzondere walvissen. Voor de kust van Victoria leven enkele grote orka-families. Er gaan diverse boten om deze dieren te zien.

Daarnaast kan je ook diverse soorten dolfijnen (waaronder de ook bij ons voorkomende bruinvissen), maar ook grijze walvissen en bultruggen tegenkomen. Vraag ter plekke of de afgelopen dagen orka’s zijn gezien. De dieren bestrijken en enorm gebied.

Deze video laat zien hoe je de orka’s heel goed vanaf het land kunt zien. Deze grote groep orka’s werd gezien bij de Active Pass.

Video van een groep orka's bij Vancouver Island

Wie graag het water opgaat om de orka’s voor de kust te zien moet eens een kajaktour overwegen. In een groep, met gids, roei je naar Johnstone Strait, beroemd vanwege zijn orka’s. De meeste dieren zijn toeristen gewend en laten zich redelijk makkelijk bekijken.

Het klinkt bizar, maar orka’s gooien zich graag op het strand. Het zand verwijdert namelijk lastige parasieten. Dit bijzondere gedrag is alleen bij de orka’s in dit deel van de wereld waargenomen.

De beroemde orka's van Vancouver Island.
De beroemde orka’s van Vancouver Island. Corno van den Berg

In Zuid-Amerika gebruiken orka’s deze techniek om zeehonden op het strand aan te vallen. Onderzoekers weten inmiddels dat The Bight, een natuurgebied in de Johnstone Strait, een bijzondere plek is. Toeristen mogen alleen naar onderzoekscentrum lopen, dat op een heuvel ligt.

Meer informatie: vancouverisland.com

Corno’s reistips:

Wil jij Vancouver Island bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Let op!
Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn en dus is vooraf boeken voor bijvoorbeeld tours, hotels en campings noodzakelijk. En door de drukte kan dan ook de beleving van deze wildernis beduidend minder zijn.