Waarom moet ik hier heen?

De wateren rond Vancouver Island zijn de beste plek ter wereld om orka's in het wild te zien. In dit deel leven diverse groepen orka's permanent. De dieren kunnen vaak van dichtbij worden gespot; ideaal voor foto's en video's.

De orka’s van Vancouver zijn wereldberoemd. Je kunt speciale excursies in dit deel van in Canada per boot maken om deze dieren te zien. Naast de orka kun je ook diverse soorten dolfijnen (waaronder de ook bij ons voorkomende bruinvissen), maar ook grijze walvissen en bultruggen tegenkomen.

Ook al zijn het niet de grootste, veel mensen zien de orka als de mooiste en meest bijzondere walvis. Al zijn het eigenlijk dolfijnen, maar door de Engelse naam (killer whale of orca) is er veel verwarring. Waardoor ze zowel walvis als dolfijn worden genoemd.

Voor de kust van Victoria leven enkele grote orka families. Er gaan al talloze jaren diverse boten het water op om deze dieren te zien. Waardoor de dieren gewend zijn geraakt aan mensen. Met als gevolg dat ze soms uit zichzelf heel dichtbij komen. Omdat ze van nature erg nieuwsgierig zijn.

Excursie vanaf een boot of vanaf het land?

Rond Vancouver worden orka’s opvallend vaak gezien vanaf het land. Met name rond Galiano eiland, maar soms vanaf de boulevard in de stad. De dieren trekken veel rond op zoek naar voedsel.

Een excursie met orka’s bij Vancouver Island.
Een excursie met orka’s bij Vancouver Island.

Hoe ziet de boottocht naar de orka’s er uit?

Vraag ter plekke of de afgelopen dagen orka’s zijn gezien. De dieren bestrijken een enorm gebied. Maar je hebt een zeer grote kans hier de dieren te zien. Vanuit Vancouver vaar je in een boot met tientallen andere toeristen naar de plek waar de orka’s voor het laatst zijn gezien. Volgens de wetenschappers heb je tijdens de excursies 95 procent kans om de orka’s te zien.

De dieren in dit deel worden continu gemonitord door wetenschappers, die onderzoek doen naar hun gedrag. De boot met toeristen moet een afstand van minimaal honderd meter houden, maar meestal is dit meer om de dieren vrij baan te geven.

Om eerlijk te zien vind ik het een goede excursie, maar wel een beetje Disneyland. Later tijdens een wandeling zag ik ook orka’s, maar die beleving was veel intenser omdat ik de enige was die ze zag. En geen schreeuwende mensen of andere bootjes in de buurt.

Alternatief: Orka’s zoeken vanaf Vancouver Island

Het naastgelegen Vancouver Island is tevens een goede plek voor een orka-excursie. Vanuit diverse plaatsen op het eiland kun je vertrekken. Vanuit Cowichan Bay vertrekken diverse Whale Watching Safaris, maar ook vanuit Tofino, Telegraph Cove, Campbell River en Port McNeill in het noorden van Vancouver Island. Let er op hoe groot de boten zijn, dat vertelt hoeveel toeristen je aan boord hebt. Hoe kleiner de boot, hoe beter de ervaring. Dat merkte ik toen ik een excursie deed om walvissen te kijken op Vancouver Island.

Ook een leuke excursie; per kajak

Wie graag het water opgaat om de orka’s voor de kust te zien moet eens een excursie met een kajak overwegen. In een groep, met gids, roei je naar Johnstone Strait, beroemd vanwege zijn orka’s. De meeste dieren zijn toeristen gewend en laten zich redelijk makkelijk bekijken. Vraag ter plekke in Vancouver naar de mogelijkheden.

Beste tijd om orka’s bij Vancouver te spotten:

De beste tijd is van begin mei tot en met oktober. Dan jagen de orka’s volop op de alom aanwezige haringen. Maar je hebt hier eigenlijk het hele jaar kans, omdat de dieren hier blijven. En dus niet wegtrekken naar andere gebieden bijvoorbeeld. Waardoor ze hier ook buiten het seizoen veel worden gespot. Met als gevolg dat ze de ‘huisorka’s van Vancouver’ worden genoemd.

Corno’s reistips:

Wil jij Vancouver en naastgelegen Vancouver Island bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Let op!
Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn en dus is vooraf boeken voor bijvoorbeeld tours, hotels en campings noodzakelijk. En door de drukte kan dan ook de beleving van deze wildernis beduidend minder zijn.

Uniek gedrag van orka’s

Het klinkt bizar, maar orka’s gooien zich graag op het strand. Het zand verwijdert namelijk lastige parasieten. Dit bijzondere gedrag is alleen bij de orka’s in dit deel van de wereld waargenomen. En dus bijvoorbeeld niet in Europa.

In Zuid-Amerika gebruiken orka’s deze techniek ook om zeehonden op het strand aan te vallen. Onderzoekers weten inmiddels dat The Bight, een natuurgebied in de Johnstone Strait, ook zo’n bijzondere plek is. Toeristen mogen alleen naar het onderzoekscentrum lopen, dat op een heuvel ligt. En vandaar hopen dat ze een zicht krijgen op de dieren. Wat overgens vaak zat gebeurt.

Meer informatie: vancouverisland.com

Lees ook in Mijn Reisverhaal over Vancouver Island:

De beste rondreis door West-Canada

Dwars door West-Canada; van de Rockies naar de zee. Met ruig natuurgeweld en talloze ontmoetingen met 'wildlife'.

Reisverhaal

Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.