Waarom moet ik hier heen?

Het is de plek waar de Andes overgaat in de Amazone, oftewel besneeuwde bergen die overgaan in nevelwoud en via droge wouden uiteindelijk uitmonden in laagland regenwoud en pampa. Met ongekend veel dieren.

Lokale naam: Parque Nacional Madidi

Madidi is volgens wetenschappers één van de meest rijke gebieden ter wereld. Zowel wat dierenleven als plantenleven betreft. Met indrukwekkende cijfers: elf procent van alle vogels ter wereld kan je er zien. Het is de plek waar de Andes overgaat in de Amazone, oftewel besneeuwde bergen die overgaan in nevelwoud en via droge wouden uiteindelijk uitmonden in laagland regenwoud en pampa.

Het regenwoud en het hoger gelegen nevelwoud van Madidi is moeilijk toegankelijk. Het biedt voor talloze dieren een schuilplaats. Maar de diversiteit is hier extreem en de aantallen nog relatief groot dat je altijd wel wat tegen komt. Met sommige bijzondere dieren.

Madidi kun je goed per boot verkennen.
Madidi kun je goed per boot verkennen. aslinth

De lijst met dieren is zo lang, dat je bij een bezoek er bijna altijd wel een paar bijzondere tegen komt. In het gebied leven ook diverse indianenstammen, die voor een groot deel nog hun traditionele leefwijze hebben behouden. Dit is Zuid-Amerika op zijn wildst.

Corno’s reistips:

Als je door Bolivia wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veelal wordt een reis door Bolivia gecombineerd met Peru. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Madidi is een relatief jong park, het is pas in 1995 opgericht. Het bijzondere eraan is dat het diverse aangrenzende landschappen beschermt. Het berglandschap wordt beheerst door de 6.424 meter hoge Illampu, maar er zijn in dit deel meer zesduizenders.

Het regenwoud is met name primair regenwoud, oftewel onaangetast door de mens. De grasvlaktes op de pampa zijn een overblijfsel van hoe bijna heel Zuid-Amerika er duizenden jaren geleden uitzag.

Een tapir zwemt een rivier over in Madidi.
Een tapir zwemt een rivier over in Madidi.Ventura

Het nationale park ligt in Bolivia en reikt tot Peru. Maar feitelijk loopt het daar nog door, want in Peru grenzen diverse natuurgebieden direct aan Madidi. Het is relatief onbekend bij toeristen, maar ook bij wetenschappers.

De vondst van een nieuwe apensoort een paar jaar geleden heeft voor veel ophef gezorgd. Daarnaast leven er diverse soorten nachtaapjes, maar deze kleine nachtdieren worden zelden gezien. In het water leven zes soorten krokodillen, meer dan op welke plaats ook ter wereld.

Een bijzonder roofdier: de kinkajoe in Madidi.
Een bijzonder roofdier: de kinkajoe in Madidi. Luca5

Madidi; Rijkste natuurgebied van Zuid-Amerika?

Bij veel wetenschappers dringt langzaam het besef door dat Madidi misschien wel het ecologisch rijkste gebied van heel Zuid-Amerika is. Het hart van het gebied is nog niet door wetenschappers onderzocht. Geregeld worden nieuwe expedities georganiseerd. Madidi is dus één van de laatste echte wildernissen ter wereld.

Het toproofdier: de jaguar.
Het toproofdier: de jaguar. Andrew Mitchell

De vondst van een nieuwe apensoort en mogelijk zelfs een Bigfoot maakt Madidi mysterieus. Het regenwoud is ontoegankelijk en heeft nog talloze geheimen. Wie weet wat je tegen komt? Geregeld wordt er een vergelijking met bijvoorbeeld Manu Nationaal Park in Peru gemaakt. Maar Madidi is nu al de overtreffende trap, omdat er meer soorten dieren leven.

Wetenschappers hebben tot nu toe 700 diersoorten en meer dan 1.000 vogelsoorten geteld. Daarnaast zijn er 274 soorten bomen en 4.739 soorten planten in dit gebied gezien. Waaronder zo’n 100 soorten orchideeën en bromelia’s. De verwachting is dat aan deze lijstjes de komende jaren nog wel wat soorten worden toegevoegd.

Beste tijd:

Het droge seizoen is van april tot oktober. Dan trekken de dieren naar het water, zijn de paden niet modderig en zijn er (veel) minder muskieten

Let op!

Als je buiten dit seizoen gaat is de kans aanwezig dat de wandelpaden ontoegankelijk zijn. Dan kun je nog wel over het water reizen.

Madidi kent veel insecten, die je soms met talloze wapens te lijf gaan. Let op de talloze soorten mieren, muggen, wespen en spinnen, zeker op je kamer. Vraag als je het niet weet aan je gids of deze dieren kwaad kunnen.