Struisvogel

Grootste, zwaarste en snelste loopvogel op aarde

De struisvogel is een bijzonder dier in Afrika. Je kunt deze wonderlijke vogels op talloze plekken tegen komen, waaronder op safari. Maar juist ook op andere plekken tijdens je reis.

Deze overbekende vogels kunnen wel 2,75 hoog worden en meer dan 150 kilo wegen. Gemiddeld zijn rond de twee meter, de vrouwtjes zijn iets kleiner. Het is het snelste landdier op twee poten en de snelste vogel op de grond. 

Verschil mannetje en vrouwtje struisvogel

Je kunt het mannetje eenvoudig herkennen aan de zwarte veren, met opvallend witte randen. Terwijl het vrouwtje meer grijze veren heeft en iets kleiner is. In paringstijd wordt de opvallend kale nek van het mannetje roze of rood van kleur.

Wat eten struisvogels?

Deze vogels eten opvallend divers. Denk aan grassen, bladeren, bloemen, zaden en vruchten. Maar ze lusten ook kikkers, hagedissen, schildpadden en insecten. Mede daarom kunnen de dieren ook op talloze droge plekken overleven.

Struisvogels konden wel vliegen

Het dier kon vroeger wel vliegen, maar door de evolutie zijn de vleugels zo goed als verloren gegaan. Ze zijn ook groot en sterk genoeg om roofdieren op afstand te houden. En ja, je moet afstand bewaren, zeker als ze jongen hebben.

Waar leven struisvogels?

Ze leven ten zuiden van de Sahara tot Zuid-Afrika op de savanne, graslanden en woestijnen. En ze kunnen opvallend hard lopen. De maximumsnelheid van een struisvogel ligt rond de 70 km/u.

De beste plekken om een struisvogel te zien