Visarend

Roofvogel die ook in ons land steeds meer te zien is

De visarend komt op veel plekken ter wereld voor. En laat zich steeds vaker zien door betere bescherming. Al moet je wel wat geluk hebben. Waarbij je zelfs kans hebt ze tijdens de jacht op vis te zien.

De visarend is een roofvogel die je vaak bij water ziet. Dan vliegt hij boven een rivier of meer. Vaak is de visarend dan op zoek naar een maaltje. Op zijn menu staat alleen maar vis, waardoor hij anders is dan de andere roofvogels. Het zien van hoe deze vogel een vis vangt is heel bijzonder. De Engelse naam is osprey, terwijl dit dier in het Latijn pandion haliaetus wordt genoemd.

Zelfde vogel in Noord-Amerika en Europa?

De visarend leeft in grote delen van Europa, maar ook in Noord-Amerika bijvoorbeeld. Deze imposante vogel wordt ook steeds vaker in Nederland gezien. Met name in het Biesbosch Nationaal Park. Hier werd in 2016 het eerste broedgeval in ons land gemeld.

Herkennen van een visarend

De visarend is eenvoudig te herkennen aan zijn bruine vleugels en witte borst. Hij is groter dan een buizerd, wat met name in de lucht te zien is. Ook zijn kop is veel witter. Deze roofvogels worden relatief vaak gezien als ze op een tak zitten uit te rusten. Waarbij ze geregeld hun karakteristieke roep laten horen.

Zo vangt een visarend een vis

Zoals de naam al aangeeft leeft hij voornamelijk van vis. Karakteristiek is de manier waarop hij vissen vangt. Vliegend vlak boven het water zoekt hij naar een vis in het juiste formaat. Als hij deze spot, probeert hij deze met zijn poten te pakken. Hij laat zich met een grote vaart vallen in het water. Met de poten vooruit. Aan de poten zitten speciale haakjes om de glibberige vissen te pakken. Maar een visarend kan ook tot een meter onderwater duiken.

Beste plekken om een visarend te zien