Waarom moet ik hier heen?

Glacier Bay National Park  herbergt in totaal 16 gletsjers, waarvan 12 zorgen voor (kleine en grote) ijsbergen in de baai. De bekendste gletsjer is de Muir-gletsjer, die bijna 3 kilometer lang is en 80 meter hoog is en eindigt in zee.

Glacier Bay National Park is een juweel in Alaska. Dit relatief onbekende nationaal park in de Verenigde Staten is ten eerste een bonte mix van bergen en gletsjers. Ten tweede is het niet eenvoudig hier te komen, waardoor je nooit teveel toeristen tegen zult komen.

Galcier Bay ligt idyllisch in een baai. Het is volgens velen een van de meest ondergewaardeerde nationale parken van Amerika. Althans dat was vroeger zo, inmiddels wordt het langzaam populairder. Ofschoon het toerisme hier erg meevalt. Dat zul je snel genoeg zelf zie als je hier bent.

Er is nog een reden om hier naar toe te gaan. Door de smeltende ijskappen is de verwachting dat de gletsjers hier ooit zullen verdwijnen. En misschien wel sneller dan gedacht. In het bijzonder de beroemde de Muir-gletsjer krimpt opvallend snel.

Typisch landschap van Glacier Bay.
Typisch landschap van Glacier Bay. Corno van den Berg

Wat kan ik doen in Glacier Bay?

De meeste mensen komen hier per cruiseschip en genieten simpelweg van het landschap. Vanaf het dek heb je een continu wisselend uitzicht, mits je geen slecht weer hebt.

Maar er zijn meer mogelijkheden, waaronder kajakken langs de ijsschotsen. Waarvoor je overigens geen kajakervaring nodig hebt, wel een ervaren gids. Dit is de manier om het gebied echt te beleven. Anders gezegd: Vanaf het water heb je een uniek zicht op de omgeving. En in het bijzonder op de gletsjers.

Je kunt ook met een watervliegtuig hier naar toe vliegen. Waarbij je heerlijk uitzicht hebt, met name van bovenaf op het ijs en het water.

Corno’s reistips:

Wil jij Alaska bezoeken? Dit ruige gebied is een ‘must see’ als je van natuur houdt. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Hoe kom ik hier?

Glacier Bay is alleen per Alaska cruise of watervliegtuig bereikbaar. Er zijn geen wegen die leiden naar de vele gletsjers die het park telt. Het ligt

Meer informatie: www.nps.gov/glba

IJsbergen