Glacier Bay National Park

Meer dan 15 gletsjers en talloze ijsbergen die alleen per boot zijn te bereiken

Glacier Bay National Park is een natuurgebied in Alaska. Dit relatief onbekende nationaal park in de Verenigde Staten is ten eerste een bonte mix van bergen en gletsjers. Ten tweede is het niet eenvoudig hier te komen, waardoor je nooit teveel toeristen tegen zult komen.

Dit wonderlijke nationaal park herbergt in totaal 16 gletsjers, waarvan 12 zorgen voor (kleine en grote) ijsbergen in de baai. Let op: Hier liggen geen wegen. 

Glacier Bay is een van de ruigste plekken in Noord-Amerika. Waar je goed kunt wandelen, maar ook kunt kajakken om de gletsjers te beleven. In een landschap waar je u tegen zegt. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en wandelroutes.

Muir gletsjer

De bekendste gletsjer is de Muir gletsjer, die bijna 3 kilometer lang is en 80 meter hoog is en eindigt in zee. Het is absoluut het hoogtepunt van de reis naar Glacier Bay. 

De baai ligt idyllisch in een baai. Het is volgens velen een van de meest ondergewaardeerde nationale parken van Amerika. Althans dat was vroeger zo, inmiddels wordt het langzaam populairder. Ofschoon het toerisme hier erg meevalt. Dat zul je snel genoeg zelf zie als je hier bent. 

Er is nog een reden om hier naar toe te gaan. Door de smeltende ijskappen is de verwachting dat de gletsjers hier ooit zullen verdwijnen. En misschien wel sneller dan gedacht. In het bijzonder de beroemde de Muir-gletsjer krimpt opvallend snel.

Typisch landschap van Glacier Bay. ©Corno van den Berg

Bartlett Cove

Bartlett Cove ligt aan het begin van de baai. En het is eigenlijk de enige plek die per auto toegankelijk is. Hier vind je een bezoekerscentrum, een uitkijkplatform en diverse wandelroutes. Er is ook een camping waar je je tent op kunt zetten. Het is een goede start voor je trip aan Glacier Bay.

Bezoekerscentrum Glacier Bay

Het bezoekerscentrum voor Glacier Bay vind je in Glacier Bay Lodge. Het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er veel informatie over het gebied, de gletsjers en al het onderzoek dat hier wordt gedaan. En veen info over het terugtrekken van de gletsjers. Met zelfs de voorspelling wanneer ze zullen zijn verdwenen. En dat is sneller dan je denkt.

Bartlett River Trail (8 km)

De Bartlett River Trail is een populaire wandelroute. Je wandelt op een relatief makkelijk pad door een ruig bos met onderweg diverse plekken met water. Waar je vaak allerlei vogels kunt zien. Ook kom je langs een beroemd strand. Waar geregeld beren worden gespot. Hou dus je ogen open. En hou afstand van deze dieren. 

Ook kom je langs aan het einde van de route een riviertje. Hier is aan het einde van de zomer de zalmtrek te zien is. En ja, daar komen ook vaak beren op af. Maar ook zeehonden die langs de kust jagen op de vissen. Je kunt de wandeling in 4 uur doen, maar met enkele stops wordt het al snel 5 tot 6 uur. Trek goede schoenen aan, het kan hier erg modderig zijn. 

De Forest Loop Trail in Glacier Bay.

Forest Loop Trail (1,6 km)

De Forest Loop Trail is een heerlijke, maar korte wandeling om het gebied wandelend te verkennen. De wandelroute komt langs een strand en door het bos met diverse kreken. Het kan hier erg druk worden, dus zorg dat je vroeg in de ochtend op pad gaat. Of aan het einde van de dag. Dan heb je ook meer kans op wilde dieren.

Cruiseschip

De meeste mensen komen hier per cruiseschip en genieten simpelweg van het landschap. Vanaf het dek heb je een continu wisselend uitzicht, mits je geen slecht weer hebt. Het nadeel is dat je niet echt het gebied beleefd.

Kajakken

Maar er zijn hier meer mogelijkheden, waaronder kajakken langs de ijsschotsen. Waarvoor je overigens geen kajakervaring nodig hebt, wel een ervaren gids. Dit is de manier om het gebied echt te beleven. Anders gezegd: Vanaf het water heb je een uniek zicht op de omgeving. En in het bijzonder op de gletsjers.

Hoe kom ik on Glacier Bay?

De meeste bezoekers komen per cruiseboot, die een rondje in het zuidelijke deel van Alaska doen. Ook kun je per watervliegtuig reizen. Waarbij je heerlijk uitzicht hebt, met name van bovenaf op het ijs en het water.

Je kunt ook vliegen naar Gustavus Airport, dat op zo’n 15 kilometer ligt van het dorp Bartlett Cove. Vandaar uit kun je dan een rondvaart boeken om al het natuurschoon te zien.

Meer informatie: www.nps.gov/glba 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen