Witte dolfijn of beloega: Beste plekken om dit dier te zien

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Witte dolfijn

Uniek dier in de noordelijke zeeën

Een witte dolfijn zien in het wild is bijzonder. Dit dier wordt niet al te vaak gespot. Al zijn er plekken waar je een grote kans hebt. Er zijn speciale excursies om de dolfijnen te zien.


Deze dieren hebben een opvallend kleine kop en een korte snuit. Ze zijn meestal wit, al komen er ook grijze exemplaren voor. Bijzonder is dat deze dieren een buigzame nek hebben. Iets wat andere walvissoorten niet hebben. hierdoor kan het dier zijn hoofd draaien en zelfs knikken. Ook valt op dat het dier geen rugvin heeft zoals andere soorten dolfijnen.

Witte dolfijn of beloega?

De witte dolfijn staat ook wel bekend als beloega. Deze dolfijnensoort is een opvallende verschijning in de zee. De dieren leven vooral in groepen waardoor je ze eenvoudiger kunt zien. De Engelse naam is beluga whale, terwijl de Latijnse naam delphinapterus leucas is.

Witte dolfijnen op Spitsbergen.

Opvallend grote dolfijnen

De mannetjes kunnen tot zeven meter worden, de vrouwtjes iets meer dan vier meter. Waardoor dit opvallend grote dolfijnen zijn. Ze leven voornamelijk in relatief ondiep water en eten vooral vis. De beste kans om ze te zien is in de zomer. Dan kun je zelfs grote groepen zien bij elkaar.

Normaal leven ze in groepen van twee tot twintig dieren. Opmerkelijk is dat deze groepen of uit alleen maar mannetjes bestaan of uit moeders met jongen. Wetenschappers weten niet precies waarom dit zo is.

Waar leven witte dolfijnen?

Hun leefgebied beslaat voornamelijk de noordelijke arctische zeeën, dus rond Alaska, Canada, Groenland, Rusland en het noorden van Noorwegen.

Beste plekken om de witte dolfijn te zien