blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Groenland

Avontuur met een hoofdletter

Groenland is meer dan ijs. Ook al bestaat het grotendeels uit een kilometers dikke ijskap, het eiland biedt 100% avontuur. Met wonderlijke landschappen en unieke dieren.

Een reis naar Groenland is ongekend rauw, ongenaakbaar en indrukwekkend. Een rondreis over het eiland is avontuur met een hoofdletter. Wie van  avontuurlijke reizen houdt, moet dit immense eiland eens bezoeken. Waarbij je gletsjers, fjorden, husky’s en de lokale bevolking tegen komt.

Groenland hoort officieel bij Denemarken, maar heeft wel een status aparte. Het land heeft enkele unieke bezienswaardigheden. Dit zijn de beste excursies van Groenland.

Cruise langs de kust van Groenland

Een meerdaagse cruise is de klassieke manier om het immense eiland te beleven. Er zijn diverse mogelijkheden. Ze variëren in lengte, maar ook in de route. De westkust is verreweg het populairst, met attracties als Ilulissat IJsfjord en Disko Bay. Neem de tijd, want de afstanden zijn vaak groot. Dus zorg dat de tijd die je krijgt om aan land te gaan niet te kort is.

Kajak door het grootste fjord ter wereld

Groenland is een gebied van extremen. Dus wie in een kajak stapt kan door het immense Scoresby Sound-fjord in het oosten van het eiland peddelen. En zie je de immense bergwanden in volle glorie. Je voelt je erg nietig tussen al dit natuurgeweld.

Onderweg kun je zeehonden en heel misschien een ijsbeer tegen komen. In het water zie je diverse ijsbergen. Logischerwijs hangt het wel van het weer af of de tocht mogelijk is. Maar als het weer in orde is, laat je dan verbazen …

Wandelen op het ijs

Wie in Groenland gaat wandelen, moet eigenlijk ook het ijs op. Neem wel een gids mee, want het ijs kan levensgevaarlijk zijn. Scheuren van kilometers diep kunnen bijvoorbeeld dicht sneeuwen. Op talloze plekken in het westen en oosten kun je het ijs op. En er zelfs op of naast kamperen. 

Zodat je de zon onder ziet gaan en weer ziet op komen… Of in ieder geval de avond zien vallen. Geniet van de rust en de ruimte. Er zijn diverse manieren om bij het ijs te komen. Je kunt met de boot of met de terreinwagen. Of te voet natuurlijk.

Nuuk

Zonsopgang in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.

Het stadje Nuuk is de hoofdstad van Groenland. Het ligt in het westlijk deel van het eiland. De mens woont al duizenden jaren in dit deel van de wereld. Vanuit Canada trokken de voorlopers van de Inuit naar Groenland. Je kunt in diverse musea op Groenland kennis maken met hun cultuur. 

De grootste collectie bevindt zich in Nuuk in het National Museum. Hier leer je alles over hun leefwijze en de slimme manieren om te overleven onder extreme omstandigheden. Het museum is eigenlijk een must om de Inuit te kunnen begrijpen.

Wandelen op Groenland

Veel wegen kent Groenland niet. Daarom is het vervoer vaak per boot. Of per helikopter. En wie Groenland bezoekt moet feitelijk beide hebben gedaan. Zodat je het landschap zowel van het wateroppervlak als wel vanuit de lucht ziet. Dan pas begrijp je hoe immens dit eiland is. Op diverse plaatsen is het mogelijk deze excursie te boeken, al kun je ook van het ene dorp naar het andere vliegen. Probeer een plaatsje te veroveren naast de piloot …

Muskusossen in Kangerlussuaq

Kangerlussuaq in het westen is de enige plek van waaruit je relatief gemakkelijk op zoek kunt naar muskusossen. In een jeep of bus word je naar de dieren gereden. En kun je ze zien als ze rustig eten, met elkaar stoeien of zelfs vechten. Maar veel leuker is het om zelf te gaan wandelen. Dan kom je deze imposante dieren vanzelf tegen (met een klein beetje geluk).

Slechts een deel van Groenland is ijsvrij

Alleen een deel van de kuststrook is in de zomermaanden ijsvrij. In dit deel van het immense eiland wonen nog geen 60.000 mensen. Deze dorpen zijn opvallend kleurrijk. Wat wonderlijke beelden oplevert; zoals felblauwe ijsbergen die langs groene en rode huizen drijven.

Groenland bezoeken

Groenland kun je relatief eenvoudig bezoeken. Je kunt met een groepsreis op pad. En zodoende een rondreis maken langs de vele bezienswaardigheden. 

Alle 7 Bucket List Tips voor Groenland