Waarom moet ik dit dier zien?

Deze walvis leeft in de koele zeeën van het Zuidelijk halfrond. De zuidkaper is bekend uit de wateren Zuid-Afrika en Argentinië, maar wordt ook geregeld bij Antarctica gezien.

De zuidkaper is een graag geziene gast bij liefhebbers van walvissen. Bij een walvis safari zijn deze dieren vaak rustig. Waarbij ze zich graag laten bekijken. Mits hij in een relaxte bui is. Als de dieren aan het jagen zijn op eten dan zwemt hij erg snel voorbij.

Zomers verblijven zuidkapers in de voedselrijke wateren van Antarctica. In de winter trekken ze naar o.a. Valdès in Argentinië en Hermanus in Zuid-Afrika om zich voort te planten. Wat opvallend dichtbij de kust gebeurt. Waardoor je het zelfs vanaf de kant kunt zien. Zodat je niet de zee op hoeft.

Kenmerken van de zuidkaper

Deze walvissen worden wel 16 meter lang. De zuidkaper heeft geen rugvin, terwijl zijn kop vol met zeepokken zit. Waardoor hij eenvoudig te herkennen is tijdens een walvistocht. Al lijkt hij veel op de noordkaper, maar die leeft veel noorderlijker.

De zuidkaper heeft een wat verwarrende naam. De Engelse naam is southern right whale, wat ook niet echt helpt. De Latijnse naam is eubalaena australis.

De walvisjacht

De zuidkaper is door zijn vriendelijke voorkomen en relaxte houding naar mensen veel bejaagd. Waardoor hun aantal sterk achteruit ging. En het dier bijna uitgestorven raakte, totdat de walvisjacht door veel landen werd verboden. Inmiddels leven er weer duizenden in de wateren rond Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Australië bijvoorbeeld.

 

De beste plekken om de zuidkaper te zien: