Waarom moet ik hier heen?

De Tempel van Hatsjepsoet wordt ook vaak Deir el-Bahri genoemd. Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. De tempel heeft opvallend veel hiërogliefen over het Land van Poent, een van de mysteries van de Oude Egyptenaren.

De Tempel van Hatsjepsoet heet eigenlijk Deir el-Bahri. Al wordt ook vaak de naam Mortuary Temple of Hatshepsut gebruikt. Zij was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. Ze stamt uit de 18de dynastie.

Als je hier bent let dan op de vele hiërogliefen. Er zijn er opvallend veel over het Land van Poent, dat ook wel Land van Punt wordt genoemd. Dit tot nu toe onbekende land of gebied is nog steeds één van de mysteries van de Egyptenaren.

De god Anubis in de Tempel van Hatsjepsoet.
De god Anubis in de Tempel van Hatsjepsoet. Corno van den Berg

Het Land van Poent is en raadsel. Dit land (of gebied?) wordt in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het Oude Egypte vermeld. Waaronder in de Tempel van Hatsjepsoet.

De Tempel van Hatsjepsoet met daarachter het imposante gebergte.
De Tempel van Hatsjepsoet met daarachter het imposante gebergte. Corno van den Berg

De Tempel van Hatsjepsoet is eigenlijk onderdeel van de beroemde Vallei der Koninginnen. Alleen zit deze aan de andere kant van de berg. En wordt hij veel bezocht. In Deir el-Bahri is ook de Dodentempel van Thoetmoses III te zien.

De Tempel van Hatsjepsoet is de best bewaarde in heel Egypte.
De Tempel van Hatsjepsoet is de best bewaarde in heel Egypte. Corno van den Berg

In de zuidwesthoek van het eerste portaal kan je veel basreliëfs zien over de reis naar het land van Poent. Kun jij achterhalen welk land of gebied wordt bedoeld? Vraag het ook de lokale bewakers die je hier overal ziet. Hou er wel rekening mee dat je voor hun diensten een kleine fooi moet geven.

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Oude Egypte