Tempel van Hatsjepsoet

Bijzondere tempel met verwijzingen naar Het Land van Poent

De Tempel van Hatsjepsoet in Egypte is zeer populair. Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. In de tempel vind je veel informatie over het mystieke Land van Poent, dat ook wel Land van Punt wordt genoemd. Dit tot nu toe onbekende land of gebied is nog steeds één van de mysteries van de Egyptenaren. 

Deze tempel is uitgehouwen in de bergen. De Tempel van Hatsjepsoet heet eigenlijk Deir el-Bahri. Al wordt ook vaak de naam Mortuary Temple of Hatshepsut gebruikt. De tempel stamt uit de 18de dynastie.


Het Land van Poent

De god Anubis in de Tempel van Hatsjepsoet. ©Corno van den Berg

Als je hier bent let dan op de vele hiërogliefen. Er zijn er opvallend veel over het Land van Poent. Dit is een plek die voor wetenschappers een raadsel is. Dit land (of gebied?) wordt in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het Oude Egypte vermeld. Waaronder dus in de Tempel van Hatsjepsoet. Maar veel meer is er niet bekend.

In de zuidwesthoek van het eerste portaal kan je veel basreliëfs zien over de reis naar het land van Poent. Kun jij achterhalen welk land of gebied wordt bedoeld? Vraag het ook de lokale bewakers die je hier overal ziet. Hou er wel rekening mee dat je voor hun diensten een kleine fooi moet geven.

De Tempel van Hatsjepsoet met daarachter het imposante gebergte. ©Corno van den Berg

De Tempel van Hatsjepsoet is eigenlijk onderdeel van de beroemde Vallei der Koninginnen. Alleen zit deze aan de andere kant van de berg. En wordt hij veel bezocht. In Deir el-Bahri is ook de Dodentempel van Thoetmoses III te zien.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Egypte

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Egypte

Bekijk alle artikelen