Waarom moet ik hier heen?

De Vallei der Koninginnen is net als de Vallei der Koningen een begraafplaats van het Nieuwe Rijk uit het Oude Egypte. Deze vallei ligt iets zuidwestelijker van de Vallei der Koningen en Luxor; er liggen voornamelijk koninginnen en koningskinderen.

Vallei der Koninginnen (Valley of the Queens): Zoals de naam al doet vermoeden liggen hier diverse koninginnen begraven. Maar deze immense vallei in Luxor liggen ook kinderen en edelen. Hier is onder meer het graf van Nefertari te vinden, één van de 40 vrouwen van Ramses II. Het graf heeft volgens velen de mooiste muurschilderingen van heel Egypte. Het toont de geschilderde liefdesverklaring van de farao aan zijn favoriete vrouw. Vraag wel vooraf welke tombes open zijn, om teleurstellingen te voorkomen.

Enkele hoogtepunten:

  • Graf van Nefertari (nr. 66)
  • Graf van prins Set Her Chopsjef (nr. 43)
  • Graf van prins Chaemwaset (nr. 44)
  • Graf van koningin Titi (nr. 52)
  • Graf van Amon Her Chopsjef (nr. 55)

Het graf van de vrouwelijke farao Nefertari heeft vele rijke muurschilderingen. En in perfecte staat, waardoor je een goed beeld krijgt hoe de Egyptenaren hun belangrijkste mensen naar het ‘dodenrijk’ stuurden.

Vallei van de koninginnen
Vallei van de Koninginnen in Egypte.

Hier kun je zien hoe de Egyptische kunst op bloeide en zijn hoogtepunt bereikte. Met veel dagelijkse taferelen, maar ook veel afbeeldingen van dieren en goden. Wie het verhaal achter de tekeningen zoekt kan hier echt uren zoet zijn.

Net als bij de Vallei der Koningen is dit gebied immens groot. En ideaal om zelf te ontdekken. Neem de tijd in voor deze archeologische parel in Egypte, er is hier veel te zien.

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Oude Egypte