blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Wadi el Gemal National Park

Waar de bergen, de woestijn en Rode Zee elkaar ontmoeten

Wadi el Gemal National Park is een relatief onbekende parel in Egypte. Het omvat een deel van de Sahara-woestijn, bergen en delen van de Rode Zee met al haar onderwaterleven. De naam betekent Vallei van de Kamelen, een van de dieren die hier leven. Het is ook het leefgebied van de Ababda, ook wel bekend als Bedoeïenen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Wadi el Gemal, met excursies als snorkelen, meerdere tempels, een jeep safari en een diner onder de sterren.

De rijkdom van de Rode Zee is bij duikers en snorkel liefhebbers overbekend. Het koraalrif met duizenden vissen en andere dieren, het klimaat en de stranden trekken talloze vakantiegangers. Erachter ligt de Sahara-woestijn. De zee, mangroven, bergen en woestijn komen in Wadi el Gemal NP samen.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Dit is een natuurgebied met een ongekende diversiteit. Waarbij vooral de overgangen uniek zijn. Van gortdroog naar kletsnat en van weinig leven naar een explosie aan leven. Ik maakte er een rondreis van een week om te kijken wat de mooiste attracties zijn.

Oude route naar het westen

Het bijzondere landschap van Wadi el Gemal National Park. ©Corno van den Berg

Als je het binnenland van Wadi el Gemal bezoekt komt je diverse eeuwenoude tempels tegen. Zij zijn overblijfselen van een oude handelsroute naar het westen. Dit was ooit de route van de Rode Zee naar de Nijl-rivier. Daarbij trokken ze dwars door de woestijn. In dit gebied wonnen de Oude Egyptenaren porfier, dat is een soort natuursteen met kristallen. Met name farao's kregen een troon van porfier. Ook de Romeinen waren dol op dit juweel.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Unieke Romeinse tempels

Een detail van de Romeinse tempels. ©Corno van den Berg

Ondanks de droogte leefden hier ooit mensen. Er is zelfs een dorp op zo'n twee uur rijden van de kust. Met heuse tempels die in de rotsen zijn uitgehouwen. Verder zijn er veel rotsen en veel zand. Wonderlijk, hoe je hier als mens kunt overleven.

Volgens de geleerden zijn het Romeinse tempels, die opvallend dichtbij elkaar liggen. Al is niet alles duidelijk over deze tempels. Je kunt ze eenvoudig bezoeken en zelfs er door heen lopen. Helaas is er wel wat graffiti, onder meer ook van een van de eerste onderzoekers. Eromheen staan eenvoudige stenen huisjes, die grotendeels vergaan zijn.  

Jeep Tour

De lokale gids maakt Jabana koffie met de kruissleutel van de auto. ©Corno van den Berg

Een van de meest populaire excursies is met een Jeep tour naar het binnenland. Waarbij je stopt bij de Romeinse tempels, maar ook bij honderden jaren oude bomen, met een koffie stop en meer. Het kan erg warm worden in de woestijn, dus zorg dat je goede luchtige kleding bij je hebt, zonnebrand en eventueel een hoofddeksel. 

De dromedaris, die hier overal kameel wordt genoemd, kun je overal tegen komen. Hier leeft ook de Nubian ibex, een soort steenbok. Al zie je deze dieren zelden. Ik zag tijdens mijn rondreis wel wat vogels, maar het is hier vooral erg droog. Er groeit ook opvallend weinig door de hoge temperaturen en droogte, hooguit zie je enkele acacia bomen.

Duiken en snorkelen

Een koraalrif bij Wadi el Gemal National Park. ©Corno van den Berg

Het koraalrif van de Rode Zee ligt hier veelal voor de kust. Hierdoor kun je vaak eenvoudig het water in. Al moet je wel een ingang vinden. In het park is het nog veelal koraal intact. Er zijn veel excursies, terwijl ook enkele hotels toegang bieden voor hun gasten. Ongekend veel vissen, al heb je ook kans op bijvoorbeeld een doejong (soort zeekoe) te spotten.

Koraal in de Rode Zee.

Lees mijn artikel over het duiken en snorkelen in de Rode Zee

Boottocht naar een van de eilanden

Een van de eilanden in de Rode Zee. ©Corno van den Berg

Een andere leuke trip is een boottocht langs diverse eilanden, dit is vaak inclusief snorkelen of duiken. Waarbij je onder meer een eiland met mangroven bezoekt. Waarbij je kunt zien waarom dit de kraamkamer van de zee wordt genoemd. Ik zag talloze jonge vissen, krabben en nog veel meer dieren. Ook broeden er vaak vogels in het seizoen op het eiland. Vraag ter plekke naar de excursie die er worden gedaan met een boot. Er is vaak een keuze uit diverse opties. 

Diner under the skies met lokale gerechten

Brood bakken na zonsondergang. ©Corno van den Berg

Door de beperkte lichtvervuiling kun je hier de sterrenhemel goed zien. Waarbij je vaak zicht hebt op de Melkweg. Tijdens een etentje onder de sterren zit je zoals de lokale bevolking ook doet. Dus zit je op een kleed met lage kussens, waarbij je languit naar boven kunt kijken. Terwijl de gidsen vers brood bakken, salades maken en andere lekkernijen voorschotelen. Het is een heerlijk einde van de dag.  

Ababda Bedoeïenen

Een van de Ababda gidsen die ik had. ©Corno van den Berg

Dit is het gebied van het Ababda volk. Deze van nature nomaden trekken met hun dieren door het gebied. Iets wat veel van hen nog steeds doen. Het zijn ervaren kamelen fokkers, maar fungeerden lang ook als gids voor karavanen en andere reizigers. Meestal krijg je op een excursie een kop lokale Jabana koffie dat boven open vuur wordt bereid. Het maken van deze koffie is een traditie en heerlijk. Ook kun je de nederzetting Qulaan bezoeken, waarbij je een wandeling langs de mangroven kunt maken, met onder meer veel zeesterren in het ondiepe water.

In de woestijn ligt een klein, maar informatief museum over de Ababda, een stam van de Bedoeïenen die op de grens van Egypte en Soedan leven. Deze voormalige nomaden trekken niet meer rond, maar houden wel de rijke cultuur in stand. Het zijn trotse mensen die je met open armen ontvangen.

Overnachten

De zon gaat onder bij Gorgonia Beach Resort. ©Corno van den Berg

Ik sliep in het Gorgonia Beach Resort, dat aan de rand van het natuurgebied ligt. Dit 5-sterren resort ligt aan de Rode Zee. Het heeft een eigen koraalrif voor de deur, waar je heerlijk kunt snorkelen. Door de locatie kun je goed allerlei excursies uitvoeren op land en in het water. Zoals snorkel trips, maar ook jeep tours. Het resort heeft diverse zwembaden, alle kamers hebben airconditioning en je kunt ontbijten, lunchen en dineren bij meerdere restaurants.

Boek ook bij Gorgonia Beach Resort

Locatie van Wadi el Gemal

Het opvallend grote beschermd gebied ligt in het zuidelijke puntje van Egypte. Het nationale park Wadi el Gemal ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Marsa Alam, dat een eigen vliegveld heeft. Er is een verharde weg die langs de kust en de Rode Zee loopt. Van daaruit kun je het park in, zowel het deel aan zee als de bergen en de woestijn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Egypte

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over Egypte

Bekijk alle artikelen