blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Karnak

Ontdek de Tempel van Amon

De Tempels van Karnak in Luxor is een immens complex. Het is één van de grootste in Egypte. Dit complex hoort op je lijst als je hier rondreist. De talloze gebouwen zijn gemaakt ter ere van de oergod Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe.

Deze tempels zijn wereldberoemd. Als je hier bent begrijp je waarom. Het meest bekend zijn de immense zuilen die je hier van dichtbij kunt bekijken. En in talloze films voorkomen. In Karnak vind je twee tempelcomplexen, die samen als Karnak bekend staan.

Een doorkijkje in de Tempel van Karnak. ©Corno van den Berg

Tempel van Amon

De Tempel voor Amon is de grootste. Hier hebben bijna alle farao’s van het Oude Egypte wel iets gebouwd. Het meest bijzonder zijn de talloze metershoge zuilen die je als bezoeker kleineren. Kijk maar omhoog…

Tempelcomplex van Moet

De hoogste obelisk van de Oude Egyptenaren staat in Karnak. ©Corno van den Berg

Het Tempelcomplex van Moet is gewijd aan de moedergodin Moet. Het is kleiner dan de Tempel van Amon, maar ook zeker de moeite waard om te ontdekken.

Talloze records voor Karnak

Dit complex heeft talloze records op haar naam staan. De tempel van Amon (die ook vaak de tempel van Karnak wordt genoemd) is met 1.500 bij 800 meter de grootste ter wereld, al hangt het er van af wat je onder een tempel verstaat. Karnak heeft ook de grootste zuilenhal ter wereld. Deze is gebouwd door Amenhotep III en Seti I, maar Ramses II maakte hem in de 13e eeuw voor Christus af. Hier staan 134 zuilen van zo’n 24 meter groot en 10 meter dik.

Een mens is nietig bij de machtige zuilen in de Tempel van Karnak. Je verrekt je nek als je probeert alles in je op te nemen. Zelfs de schaduwen zijn imposant. Ook heeft de Tempel van Karnak de grootste obelisk van heel Egypte.

Beste tijd voor Karnak

Het kan hier druk worden. Ga er daarom vroeg in de ochtend heen. Met als extra voordeel; je kunt optimaal van het eerste zonlicht genieten. En extra mooie foto’s maken.

Hoe kom ik hier?

Het tempelcomplex ligt 2.5 km ten noorden van de de stad Luxor en de intrigerende Tempel van Luxor.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Egypte

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Egypte

Bekijk alle artikelen