Waarom moet ik hier heen?

Karnak is een verzameling tempels in Egypte. Het meest beroemd zijn de immense zuilen

Engelse naam: Karnak

Karnak in Luxor is een immens tempelcomplex. Het is één van de grootste in Egypte. Dit complex hoort op je lijst als je hier rondreist. De talloze gebouwen zijn gemaakt ter ere van de oergod Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe.

Een doorkijkje in de Tempel van Karnak.
Een doorkijkje in de Tempel van Karnak. Corno van den Berg

Talloze records

Dit complex heeft talloze records op haar naam staan. De tempel van Amon (die ook vaak de tempel van Karnak wordt genoemd) is met 1.500 bij 800 meter de grootste ter wereld, al hangt het er van af wat je onder een tempel verstaat. Karnak heeft ook de grootste zuilenhal ter wereld. Deze is gebouwd door Amenhotep III en Seti I, maar Ramses II maakte hem in de 13e eeuw voor Christus af. Hier staan 134 zuilen van zo’n 24 meter groot en 10 meter dik.

Een mens is nietig bij de machtige zuilen in de Tempel van Karnak. Je verrekt je nek als je probeert alles in je op te nemen. Zelfs de schaduwen zijn imposant. Ook heeft de Tempel van Karnak de grootste obelisk van heel Egypte.

In Karnak vind je twee tempelcomplexen:

Tempel van Amon

De Tempel voor Amon is de grootste. Hier hebben bijna alle farao’s van het Oude Egypte wel iets gebouwd. Het meest bijzonder zijn de talloze metershoge zuilen die je als bezoeker kleineren.

Tempelcomplex van Moet

Het Tempelcomplex van Moet is gewijd aan de moedergodin Moet. Het is kleiner dan de Tempel van Amon, maar ook zeker de moeite waard om te ontdekken.

De hoogste obelisk van de Oude Egyptenaren staat in Karnak.
De hoogste obelisk van de Oude Egyptenaren staat in Karnak.Corno van den Berg

Beste tijd:

Het kan hier druk worden. Ga er daarom vroeg in de ochtend heen. Met als extra voordeel; je kunt optimaal van het eerste zonlicht genieten. En extra mooie foto’s maken.

Hoe kom ik hier?

Het tempelcomplex ligt 2.5 km ten noorden van de de stad Luxor en de intrigerende Tempel van Luxor.

 

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

 

Oude Egypte