blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Tempel van Luxor

Unieke tempel waarin drie soorten geloofsovertuigingen zijn te zien

De Tempel van Luxor in Egypte deed volgens wetenschappers vooral dienst voor feesten ter ere van hun goden. Amonhotep III bouwde er, maar ook zijn kleinzoon Toetanchamon en Ramses. Je kunt hier tal van bezienswaardigheden zien uit het verre verleden.

Amonhotep III regeerde van 1390 – 1350 voor Chr. en begon met de bouw van de Tempel van Luxor. Later bouwde zijn kleinzoon Toetanchamon een toegangshal met zeven zuilen. Ramses liet bij de ingang twee granieten beelden van zichzelf neerzetten. Deze zijn 16 meter hoog.

De voorzijde van de Tempel van Luxor. ©Corno van den Berg

Wonderlijke andere gebouwen

Bijzonder is ook dat in deze tempel overblijfselen van drie soorten geloofsovertuiging terug te vinden zijn. Naast de Egyptische godenverering, vind je hier tekeningen van christelijke veroveraars, maar ook een moskee.

Deze moskee heet Abu al-Haggag en werd bovenop de oude tempel gebouwd. En moest bij de restauratie in tact blijven. De tempel was ooit verbonden met Karnak via een ongekende lange rij sfinxen.

Beelden in de Tempel van Luxor.

De Tempel van Luxor is lange tijd verborgen in het zand geweest. Bovenop werden straten en huizen op het monument gebouwd. En in de 13e eeuw ook de Sufi Shaykh Yusuf Abu al-Haggag-moskee. Toen de tempel boven water kwam werd de moskee gespaard. Waardoor je nu twee bouwstijlen op elkaar kunt zien.

En, nog bijzonderder, ook over de fresco’s zijn christelijke tekeningen te zien. Wie door de tempel loopt kan links een soort deur zien. Wie daardoor kijkt ziet hoever de tempel onder het zand was verdwenen.

Locatie van de Tempel van Luxor

Het gehele complex ligt midden in de stad Luxor; pas in 1855 werd deze tempel onder het zand vandaan gehaald. Tegenwoordig is een bezoek aan deze tempel een absolute must door de immense zuilen.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Egypte

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Egypte

Bekijk alle artikelen