Engelse naam: Luxor Temple

De Tempel van Luxor deed volgens wetenschappers vooral dienst voor feesten ter ere van hun goden. Amonhotep III regeerde van 1390 – 1350 voor Chr. en begon met de bouw. Later bouwde zijn kleinzoon Toetanchamon een toegangshal met zeven zuilen. Ramses liet bij de ingang twee granieten beelden van zichzelf neerzetten. Deze zijn 16 meter hoog.

Het gehele complex ligt midden in de stad Luxor; pas in 1855 werd deze tempel onder het zand vandaan gehaald. Tegenwoordig is een bezoek aan deze tempel een absolute must door de immense zuilen.

Bijzonder is ook dat in deze tempel overblijfselen van drie soorten geloofsovertuiging terug te vinden zijn. Naast de Egyptische godenverering, vind je hier tekeningen van christelijke veroveraars, maar ook een moskee. Deze moskee heet Abu al-Haggag en werd bovenop de oude tempel gebouwd. En moest bij de restauratie in tact blijven. De tempel was ooit verbonden met Karnak via een ongekende lange rij sfinxen.

De Tempel van Luxor is lange tijd verborgen in het zand geweest. Bovenop werden straten en huizen op het monument gebouwd. En in de 13e eeuw ook de Sufi Shaykh Yusuf Abu al-Haggag-moskee. Toen de tempel boven water kwam werd de moskee gespaard. Waardoor je nu twee bouwstijlen op elkaar kunt zien.

En, nog bijzonderder, ook over de fresco’s zijn christelijke tekeningen te zien. Wie door de tempel loopt kan links een soort deur zien. Wie daardoor kijkt ziet hoever de tempel onder het zand was verdwenen.

Oude Egypte