Waarom moet ik hier heen?

Bath, de naam zegt het al. Ooit opgericht door de Romeinen, vanwege de aanwezige heetwaterbronnen. Later werd het een moderne badplaats voor de 'dandy's', de hippe klasse. Dit had grote gevolgen voor de architectuur, wat nu nog te zien is.

Veel gebouwen in Bath in Engeland zijn opgetrokken uit een wittige lokale steensoort, de zogeheten Bath stone. De elegante 18e-eeuwse bouwstijl domineert. Met name in het centrum, waar ook het oude Romeinse badhuis staat.

De stad is een heerlijke plek om te struinen, te shoppen en natuurlijk te genieten van het warme water. Of van de bijzondere Romeinse ruïnes. De binnenstad staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de bezienswaardigheden van de stad Bath in het Engelse graafschap Somerset.

Romeinse baden

De Romeinse baden in Bath.
De Romeinse baden in Bath.

De Romeinse baden van Bath zijn wereldberoemd. Al in de 1e eeuw bouwden de Romeinen hier thermische baden. Die je waarschijnlijk wel kent van de diverse films en televisieseries. De overblijfselen zijn nu de meest populaire attractie van de stad.

Al kun je er niet meer zwemmen of genieten van het water. De reden is dat het water al sinds de Tweede Wereldoorlog door loden leidingen wordt vervoerd, wat juist niet gezond is. Bij diverse spa’s in de stad kun je wel genieten van de Romeinse baden.

Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul

De Bath Abbey.
De Bath Abbey.

De Abbey Church in Bath staat vooral bekend als Bath Abbey. Deze imposante kerk wordt vaak tezamen met de Romeinse baden vastgelegd. Maar je kunt hem ook bezoeken. Er zijn ook rondleidingen met een gids, waarbij je de toren van de abdij kunt beklimmen. Vanaf de top kun je dan over de stad Bath kijken, wat een fraai uitzicht is.

Royal Crescent

Royal Crescent in Bath.
Royal Crescent in Bath.

De Royal Crescent is een beroemde straat in Bath. De straat heeft de vorm van een halve maan, vandaar de naam. De Royal Crescent is een verfijnd voorbeeld van Georgiaanse architectuur. In deze halve cirkel staan 30 huizen, een hotel en een museum. Je kunt door de straat lopen, hij is perfect voor foto’s.

Pulteney Bridge

De beroemde Pulteney Bridge in Bath.
De beroemde Pulteney Bridge in Bath.

De Pulteney Bridge over de rivier Avon moet je zien. Deze brug heeft winkeltjes waardoor hij extra bijzonder is. Deze winkeltjes zijn klein en leuk om even te bekijken. In de gehele wereld zijn er maar een handvol van dit soort bruggen. Pulteney Bridge werd in 1774 gebouwd en verbindt Bath en het plaatsje Bathwick. Voor het mooiste zicht op de brug kun je het beste naar de Parade Gardens gaan.

Sally Lunn huis

Sally Lunn huis in Bath.
Sally Lunn huis in Bath.

Het Sally Lunn huis is het oudste van Bath. Het stamt uit 1482 en is nog in goede staat. Het huis is beroemd vanwege de verse broodjes die hier nog steeds worden gebakken. Het kan hier druk worden in de ochtend, maar het is het wachten waard.

Boek je excursies vooraf

Bath bezoeken

Bath is een populaire plek voor toeristen. Omdat de meeste attracties dicht bij elkaar liggen kan het hier druk worden. Probeer de weekenden te vermijden, net als de schoolvakanties. Het beste kun je vroeg in de ochtend op pad gaan. Dan ontwaakt de stad en heb je vaak mooi licht voor foto’s. Ook in de avond is de stad erg mooi verlicht. Een wandeling na een diner is een heerlijke manier om Bath te zien.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Engeland kun je goed zelf organiseren. Maar een complete rondreis boeken is ook zeker een optie. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Romeinen