Jersey War Tunnels

Immens netwerk van tunnels uit de Tweede Wereldoorlog

De Jersey War Tunnels zijn ondergrondse tunnels van meer dan 1.000 meter lang en 50 meter diep. Ze liggen op het eiland Jersey. Het is de beste plek om een goed beeld te krijgen van hoe het leven op het eiland was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling vind je in een ondergronds tunnelcomplex, gebouwd door de Duitsers met behulp van slavenarbeid. Tegenwoordig is het een museum met een unieke tentoonstelling, de indrukwekkende Tuin der Bezinning en meer om zelf te ontdekken. Dit zijn de bezienswaardigheden en attracties van de Jersey War Tunnels.


De Jersey War Tunnels vertellen het waargebeurde verhaal van Jersey in oorlogstijd op een manier die geen enkele andere toeristische attractie doet. Toen ik er was, raakte ik er van onder de indruk. Dit om meerdere redenen. Enerzijds vanwege de wreedheid, maar ook vanwege de ongekend vernuftige bouw. Een bezoek aan de tunnels is een stap in het verleden. Volgens kenners zijn de Jersey War Tunnels het best bewaarde voorbeeld van Duitse techniek uit de Tweede Wereldoorlog in heel Europa.

Geschiedenis van de Jersey War Tunnels

Veel mensen kennen het tragische verhaal van Jersey tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. De Kanaaleilanden werden aan het begin van de oorlog door de Engelsen in de steek gelaten. Voor de Duitsers was de ligging van groot belang, zo dichtbij de Franse kust. Vijf jaren lang waren de eilanden bezet door de Duitsers. Dwangarbeiders en slavenarbeiders uit heel Europa werden hier te werk gesteld om in de heuvels de talloze gangen te graven. Het was zwaar werk onder extreme omstandigheden voor de gevangenen.

De oorspronkelijke ingang van het noodhospitaal.

Dit uitgebreide netwerk van ondergrondse tunnels is ontworpen om de Duitse bezettingsinfanterie in staat te stellen geallieerde luchtaanvallen en bombardementen te weerstaan in het geval van een invasie. In 1943 werd het omgebouwd tot noodhospitaal. Pas na het einde van de oorlog werden de gevangen weer vrij gelaten.

Bijzondere cijfers

  • Het complex is meer dan 50 meter diep onder de grond gegraven
  • Meer dan 5.000 dwangarbeiders werkten aan de tunnels
  • Je kunt door meer dan 1.000 meter aan tunnels wandelen

Het museum bezoeken

In de tunnels zie je nog veel oorlogmateriaal.

In de gangen zijn tegenwoordig permanente en wisselende tentoonstellingen te zien. Je krijgt een inkijkje in hoe dit megaproject werd gerund met zeer beperkte middelen. Ook is er een onafgemaakte tunnel, waar je kunt zien hoe zwaar het werk was. Met name de foto's en informatie over de massale invasie van tienduizenden Duitsers op het Engelse eiland is aangrijpend. 

Daarnaast geeft het museum een goed beeld van het dagelijkse leven op het eiland gedurende deze tijd. Het meest intrigerende is de tentoonstelling Whispers & Lies (geruchten en leugens). Hoe gaan mensen in zo'n kleine community op een eiland met elkaar om in deze donkere tijd? Wie kon je nog vertrouwen? Door de bezetting veranderde er veel, met name in vriendengroepen en buren.

In het museum is ook veel informatie te vinden over de mensen in het verzet. Hoe kun je weerstand bieden zonder wapens? De replica bunker waar iedereen in kon schuilen tijdens een luchtaanval is confronterend. Tot slot kun je zien hoe het eiland werd bevrijd op 9 mei 1945 toen de Engelse troepen weer voet op de eilanden zetten.  

Jersey War Tunnels Escape Rooms

Een beeld uit een van de Escape Rooms.

Je kunt de tunnels ook op een speelse manier ontdekken. Escape Rooms zijn tegenwoordig populair bij veel mensen. In de tunnels zijn er meerdere gebouwd. Jij en je team zullen diverse aanwijzingen moeten vinden, codes moeten breken, puzzels moeten oplossen om zo de sleutel tot je vrijheid te bemachtigen. Hiervoor moet je je observatievermogen en probleemoplossend vermogen gebruiken. Ook zul je moeten  samenwerken om te kunnen ontsnappen.

Bij 'Operatie Constellation' is het jouw missie om toegang te krijgen tot het kantoor van de Duitse commandant en de locaties van nieuw gebouwde vestingwerken te vinden; of probeer de gloednieuwe Escape Room met 'Prison Break'-thema uit. Elke Escape Room-ervaring is beschikbaar in zowel het Engels als het Frans. Voor de Escape Room heb je een minimum van 4 personen en een maximum van 10 personen nodig.

Locatie en openingstijden

De Jersey War Tunnels zijn open tot 17:00 uur. Om 15.30 is het laatste moment om toegang te krijgen. Ter plekke kun je toegangskaarten kopen voor het museum en de Escape Rooms.

Lees over de Jersey Tunnels op Jersey.com/nl

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Engeland

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen