Proef Jersey’s Big Four

Geniet van kreeften, oesters, Jersey Royal-aardappeltjes en Jersey Dairy

Jersey's Big Four is het beste uit de keuken van het eiland. Denk aan verse kreeften, oesters, Jersey Royal-aardappeltjes en echte Jersey Dairy. Jersey is een klein eiland, maar bij fijnproevers beroemd om zijn eten. In de strandtentjes en restaurants krijg je heerlijke lokale producten voorgeschoteld. Het enige wat jij hoeft te doen is het te proeven.

Het eiland Jersey staat bekend om zijn heerlijke lokale producten en gerechten. Denk daarbij aan verse kreeften, het beroemde Jersey Oysters-menu, romige melk van Jersey-runderen en kleine, boterachtige Jersey Royal-aardappelen. Dit alles wordt wel de Big Four van Jersey genoemd. Ik ging naar het eiland om ze allemaal te proeven.

Het zijn heerlijke momenten, letterlijk. Zo was ik langs de kust aan het fietsen en rook ik plotseling zeevruchten op de barbecue. Het weer was aangenaam, het uitzicht ook en mijn knorrende maag deed me stoppen. Ter plekke kreeg ik diverse zeevruchten, waaronder een kreeft. Alles komt rechtstreeks uit het heldere water van de zee. Nog dezelfde dag zag ik een ijscokar met vers ijs van de beroemde Jersey koeien. Hun romige melk is perfect voor onder meer ijs.

Jersey oesters

Oesters proeven op Jersey.

Al eeuwenlang worden Jersey-oesters gekweekt in de Royal Bay van Grouville in het zuidoosten van het eiland. Het is de grootste oesterkwekerij op de Britse eilanden en duurzaam. Het zeewater van Jersey kent een groot getijdenverschil, waardoor er continu voedsel is voor de oesters. Hierdoor krijgen ze een frisse smaak volgens kenners. 

Een oester heeft zo'n twee jaar nodig om te groeien. Gedurende dit proces wordt de groei nauwlettend gevolgd om de zuiverheid, reinheid en sappige smaak te waarborgen. Maar het succes van de industrie is evenzeer gebaseerd op duurzaamheid als op kwaliteit.

De Jersey Oyster Company is de grootste producent op het eiland. Ze zijn gecertificeerd bij de Aquaculture Stewardship Council. Daarmee zijn ze de eerste oesterkwekerij ter wereld die deze wereldwijde norm voor verantwoorde teelt heeft gekregen.

Meer informatie over de Jersey oesters

Jersey kreeften

zo ziet een schaal met kreeft (en krabben) er uit.

Naast stranden, bestaat de kust en zeebodem van Jersey voornamelijk uit rotsen. Dit zijn perfecte schuilplaatsen voor kreeften. Deze dieren kunnen hier veilig voedsel vinden en groeien. Ook voor hen geldt dat heldere, ondiepe wateren, zonneschijn en een groot getijdenverschil voor een ideaal leefmilieu zorgen.

Ook dit gebeurt duurzaam. Sinds 2011 hebben kreeften van het eiland het prestigieuze logo van de Marine Stewardship Council. Dit geeft consumenten uit heel Europa de garantie dat de kreeften afkomstig zijn van duurzame en goed beheerde visgronden. De vissers en de overheid van Jersey werken hierbij samen met hun tegenhangers in Normandië. Daarom hebben de kreeftenvissers van Jersey en Normandië als enige in Europa de MSC-norm behaald.

Meer informatie over de Jersey kreeft

Jersey Royal-aardappelen

De oogst van de Jersey Royal-aardappelen

De Jersey aardappel markeert de komst van de lente. De officiële naam is Jersey Royal, deze aardappel heeft de EU-status Bescherming van de Oorsprongsbenaming gekregen. Dit is vergelijkbaar met champagne, dat alleen kan worden geproduceerd in de Franse regio die dezelfde naam draagt. Oftewel, Jersey Royals kunnen alleen van Jersey komen. Het is het belangrijkste landbouwexportproduct van het eiland. 

Deze inmiddels beroemde aardappelen worden hier al sinds 1880 verbouwd. Volgens de lokale verhalen komt dat door een lokale boer, Hugh de la Haye. Hij ontwikkelde de kleine niervormige aardappel uit twee gigantische aardappelen die hij als curiosa had gekregen van een groothandelaar in St. Helier. De aardappelen worden op grote schaal op de steile hellingen verbouwd. Waarbij bijvoorbeeld zeewier als natuurlijke meststof wordt gebruikt.

Meer informatie over de Jersey Royal

Jersey Dairy

Genieten van een ijsje.

Volgens verhalen maken de beroemde Jersey koeien al sinds 1763 het romigste, rijkste en smeuïgste ijs ter wereld. Dat moet je dus zelf proeven. Wat is er lekkerder om op het strand te zitten en er van te genieten. Bijvoorbeeld bij de vuurtoren van Corbière als de zon ondergaat. Maar je kunt er op elk moment van de dag van genieten.

De Jersey-koe in zijn huidige raszuivere vorm is al meer dan 200 jaar een kenmerk van het landschap van het eiland. Ze is wereldwijd bekend en wordt vereerd om haar schoonheid, zuiverheid en rijke melk van hoge kwaliteit. Alle Jersey-runderen op het eiland zijn geregistreerd in het Jersey Stamboek, dat in 1866 werd opgericht om de stamboom van het ras te garanderen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 4.000 Jersey-runderen op het eiland, waarvan 3.000 melkend, die het hele jaar door kalven om te zorgen voor een regelmatige aanvoer van melk naar de Jersey Dairy, die is gediversifieerd in ijs, kaas, yoghurt en boter.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De melk van de Jersey-koe is niet alleen kwalitatief goed, maar ook gezond: in slechts 200 ml melk van een Jersey-koe zit 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, en meer dan 50% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. 

Fun facts over de Jersey-koeien:

  • Jersey koeien laten gemiddeld een 20% kleinere ecologische voetafdruk achter dan andere koeien.
  • Veel Jersey-koeien hebben hun eigen Activity Tracker. De koeien hebben een chip in hun oor, zodat veehouders via een Cow App hun dieren in de gaten kunnen houden. Alle data kunnen ze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar op hun telefoon zien.
  • Om de koeien extra te ontspannen krijgen ze bij sommige boerderijen zelfs hun eigen matrassen van latex om op te slapen. Ook hebben ze een ruggenkrabber om te relaxen.

Meer informatie over Jersey Dairy

Zo heb jij ook een culinaire beleving op Jersey

Verse zeevruchten halen bij een viskraam.

Er zijn op het eiland talloze strandtentjes, restaurants, boerderijkraampjes maar ook winkels met delicatessen. Jersey zit boordevol geweldige plekken om te eten zodat je kunt genieten van de authentieke smaken. Daarnaast kun je veel verse producten bij de boer kopen. Als je dus gaat wandelen of fietsen let op de bordjes langs de weg. Ik kocht zelf vers gerooide aardappelen en proefde op natuurlijke wijze gekweekte aardbeien.

Meer informatie vind je op Jersey.com/nl

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Engeland

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen