Jersey National Park

Bijzondere mix van land, zee, kust en platteland

Het Jersey National Park is een beschermd natuurgebied op het Britse eiland Jersey. Je kunt hier maar liefst 80 kilometer wandelen langs de ruige kust, verlaten stranden en het platteland via kronkelende paden. Dit nationale park werd in 2011 aangelegd om het bijzondere landschap te behouden. Het gebied is 2.145 hectare groot en beslaat in totaal 16% van het eiland. Hier zijn de beste tips voor een bezoek aan Jersey National Park.

Toen ik Jersey bezocht was ik vooral benieuwd naar dit relatief nieuwe beschermde natuurgebied. In mijn ogen laat dit de rijke diversiteit van het eiland goed zien. Als je hier gaat wandelen of fietsen zie je de mix van natuurlijke schoonheid, wilde dieren en cultureel erfgoed. Er zijn diverse leuke excursies die je kunt gaan doen. In dit artikel heb ik de leukste verzameld.

Wandelen

Er zijn diverse wandelroutes die je kunt kiezen. Ze lopen voor vele kilometers langs de ruige kust, de stranden en landtongen. Waarbij je vanzelf de rijke historie van het eiland tegen komt. Daarnaast wordt er gedurende het jaar van alles georganiseerd. Denk daarbij aan concerten bij zonsondergang, Foodie-evenementen, filmvertoningen in de natuur en sportieve wedstrijden.

Walk in the Park

Wandelen langs de kust in het noorden van Jersey.

The Walk in the Park is een wandelen met een gids. Dit kan in de maand mei. Zowel eilandbewoners als bezoekers doen mee met Jersey Uncovered. Het programma legt de nadruk op lekker actief bezig zijn in de natuur. Je gaat met een lokale expert op pad, die je onderweg van alles uitlegt over het landschap, het verleden en hoe alles met elkaar is verbonden.  

Ook zijn er milieugerichte wandelingen, alsook lezingen over duurzame landbouw. Zo kun je er veel van leren. De meeste wandelingen kosten £ 5 voor deelname, het is gratis voor kinderen onder de 18 jaar.

Kajakken en suppen

Suppen in een van de baaitjes.

Een van de meest populaire dingen om te doen is te kajakken of te suppen. Ook ik heb het gedaan en vind het een heerlijke manier om het gebied te verkennen. Je kunt relatief eenvoudig langs de kust peddelen. Je kunt op diverse locaties een kajak huren met zwemvest en alle andere benodigdheden. Zorg wel dat je wat te eten en drinken bij je hebt om even te kunnen relaxen onderweg op een van de strandjes bijvoorbeeld. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze excursie te maken.

Picknicken

Genieten van een uitgebreide picknick.

Op Jersey is picknicken iets heel bijzonders. Als je op pad gaat kun je in augustus bij diverse restaurants, hotels en cafés uit heel Jersey een mand halen met lokale lekkernijen. Ze bieden in deze maand heerlijke picknickmenu's aan om van te genieten. Het is heerlijk om het nationaal park in te gaan en dan op je gemak van het lekkere eten te genieten. Na afloop van je excursie breng je de mand terug. Picnic in the Park vindt elk jaar plaats in de maand augustus.

Natuurlijk kun je ook zelf je picknick samenstellen op een van de lokale boerenmarkten of kraampjes van het eiland. Je zult op het eiland genoeg lokale producten vinden om uit te proberen. Denk aan heerlijks kaas, verse zeevruchten en salades.

Custodians of the Park

Het nationaal park kent veel eigenaren die met elkaar samen werken. Denk aan boeren, de regering van het eiland, maar ook Jersey Water en de National Trust van Jersey. Zij geven allemaal toegang tot hun land. Daar wordt in de maand oktober bij stil gestaan.

Er zijn dan diverse evenementen om kennis te maken met de beheerders. Waarbij je kunt ervaren wat er allemaal komt kijken bij het gezamenlijk beheren. Want, de manier waarop dit land wordt beheerd is niet alleen belangrijk voor de economie, maar ook voor de natuur, het klimaat, de gemeenschappen en de gezondheid van mensen.

Genieten van de zonsondergang.

Bijzondere geschiedenis

Meer dan 7.000 eilandbewoners kwamen in 2009 in het geweer tegen nieuwe projectontwikkelingen op het eiland. Ze vormden een menselijk lint en riepen op tot bescherming van de kustlijn van het eiland. Twee jaar later werd het Jersey National Park officieel goedgekeurd door de Staten van Jersey. De afgelopen jaren zijn er steed meers voorzieningen bijgekomen, zodat je dit gebied optimaal kunt beleven. 

Locatie Jersey National Park

Het Jersey National Park strekt zich uit over een gebied van ongeveer 48 km langs de kustlijn van Jersey. Met bekende plaatsen als Les Écréhous, Les Minquiers en Pierres de Lecq of Paternosters die je kunt bezoeken. In en rond deze dorpen vind je ook veel bijzondere accommodaties om te overnachten. 

Meer informatie op JerseyNationalPark.com en Jersey.com/nl

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Engeland

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen