blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jersey

Bijzonder Brits eiland voor de Franse kust

Jersey is het grootste eiland van de Kanaaleilanden. Het eiland heeft goudgele stranden en ruige kusten, een verfijnde keuken en vaak opvallend goed weer. Jersey vormt samen met het eiland Guernsey en een paar kleine eilanden de bijzondere Kanaaleilanden. Jersey is Brits, maar ook weer niet merkte ik tijdens mijn bezoek. Dit zijn de bezienswaardigheden van Jersey.

Beide eilanden behoren bij Groot-Brittannië. Mede hierdoor heeft Jersey een uitgesproken continentale smaak, van de Gallische plaatsnamen tot het diverse eten. Jersey is een smeltkroes van de beste stukjes van de Britse eilanden, moeiteloos vermengd met verfijnde Franse invloed en authentiek karakter dat reizigers lokt op zoek naar zon, geschiedenis, lokale gastronomie en avontuur. Sterker nog, vanaf de kust kun je Frankrijk zien liggen.

Het eiland ligt op 22 kilometer voor de kust van Frankrijk. Met een afmeting van slechts negen bij vijf mijl is de diversiteit op het eiland opvallend groot. Wat het perfect maakt voor een meerdaagse trip naar het eiland. Ik ben er vier dagen geweest, waarbij ik zowel lekker actief met een safari, maar ook kon relaxen op de stranden. Daarnaast biedt het eiland goed bewaarde middeleeuwse kastelen en fascinerende musea die de bezettingsgeschiedenis van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog belichten. 

Uniek graf: La Hougue Bie

La Hougue Bie ©Corno van den Berg

La Hougue Bie is een ganggraf op het eiland Jersey. Het is een opvallend vreemde gang in een heuvel. Dit graf intrigeert; het dateert van ongeveer 3500 v.Chr. Hierdoor is het ouder dan de meeste Egyptische piramides of Stonehenge bijvoorbeeld. Je kunt dit ganggraf bezoeken, waardoor er een wereld voor je open gaat.

Lees mijn artikel over La Hougue Bie

Wandelen in Jersey National Park

Het Jersey National Park op het eiland Jersey.

Het eiland heeft een heus beschermd natuurgebied: Jersey National Park. Je kunt hier maar liefst 80 kilometer wandelen langs de ruige kust, verlaten stranden en het platteland via kronkelende paden. Dit nationale park werd in 2011 aangelegd om het bijzondere landschap te behouden. Het gebied is 2.145 hectare groot en beslaat in totaal 16% van het eiland.

Lees mijn artikel over Jersey National Park

Jersey War Tunnels

De Jersey War Tunnels.

De Jersey War Tunnels zijn ondergrondse tunnels van meer dan 1.000 meter lang en 50 meter diep. Het is de beste plek om een goed beeld te krijgen van hoe het leven op het eiland was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling vind je in een ondergronds tunnelcomplex, gebouwd door de Duitsers met behulp van slavenarbeid. Tegenwoordig is het een museum met een unieke tentoonstelling, de indrukwekkende Tuin der Bezinning en meer om zelf te ontdekken. 

Lees mijn artikel over Jersey War Tunnels

Ga op Jersey Seafari

Een Jersey Seafari met een RIB-boot.

De Seafari is een unieke excursie op het eiland. Je kunt deze tour speciaal voor jou laten samen stellen. Denk aan een boottocht met champagne, ga op zoek naar zeehonden en dolfijnen of bezoek verlaten eilanden. Ik heb er meerdere gedaan en vond het erg leuk.

Lees mijn artikel over Jersey Seafari

Proef de lokale keuken

Zo ziet lekker vers eten er uit.

De keuken is zeer divers, met allerlei invloeden. Jersey staat bekend om zijn heerlijke lokale producten, die met liefde Jersey's Big Four worden genoemd. De oesters van Jersey zijn vers en smaakvol. Zo kun je onder meer opvallend veel zee- en schaaldieren, waaronder kreeften en verse vis proeven. Ook kun je de romige melk van Jersey-runderen proberen, net als de kleine, boterachtige Jersey Royal-aardappelen. Zo kun je een heerlijke dag passend afsluiten.

Lees mijn artikel over Jersey's Big Four

Overnachten in unieke accommodaties

Een van de unieke plekken om te overnachten.

Jersey is een eiland vol legendes en historie. De eeuwenoude tradities zijn terug te vinden in een aantal originele plekken om te slapen. Zo kun je de nacht doorbrengen in een historisch fort of in een zendmast op de rand van een klif. Wat dacht je van een bootvormige strandhut in de stijl van de jaren 30 op slechts een steenworp afstand van het zand? De erfgoedlocaties geven je een unieke eilandervaring. 

Ook kun je in de voetsporen treden van Victor Hugo en Dame Vera Lynn in het Pomme d’Or Hotel in de hoofdstad St. Helier. Dit grootse Victoriaanse hotel werd gebouwd in 1837 en heeft een rijke geschiedenis. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ingenomen. Ter gelegenheid van de bevrijding van Jersey werd in 1945 vanaf het balkon van dit hotel de Union Jack gehesen.

alle 36 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen