Waarom moet ik hier heen?

In de Jurassic Coast van Engeland neem je een duik in de geschiedenis; van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Het Unesco-werelderfgoed is beroemd vanwege de fossielen van dinosaurussen en zeedieren.

De route langs de complete Jurassic Coast is 155 kilometer lang en zeer geschikt om te wandelen. Je start bij Orcombe Point bij Exmouth in East Devon en loopt naar Old Harry Rocks bij Swanage in East Dorset, of andersom natuurlijk. Je komt genoeg dorpjes tegen om te overnachten en om boodschappen te doen.

Het is tijdens het wandelen moeilijk voor te stellen, maar het klimaat in de Jurassic Coast was ooit vergelijkbaar met dat van de Bahama’s in de Caraïben. Of minimaal met Zuid-Spanje. Nu staat het bekend als het zuidwesten van Engeland. Waar ooit dinosaurussen leefden, zowel op het land als in de zee.

jurassic-coast-wandelen-fossielen

Wie het pad bewandelt zal beseffen dat de ruige kustlijn tot de mooiste landschappen van Europa behoort. Mede daarom is het tot Werelderfgoed door Unesco uitgeroepen. Het pad is onderdeel van de langere South West Coast Path National Trail, dat meer dan 1000 km lang is en langs de zuidkust van Engeland loopt.

jurrassic-coast-wandelen

Wie langs de Jurassic Coast wandelt (of rijdt), ziet hoe de diverse aardlagen nog steeds op elkaar liggen. De één is meer geërodeerd dan de ander en biedt meer kansen op een vondst. De beste plek om te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth, waar nog steeds delen van dinosaurussen en zeedieren worden gevonden. Dagelijks.

jurrassic-coast-wandelen-fossielen-3

Een fossielenexcursie. Het is de excursie waar de meeste toeristen voor komen. Natuurlijk kun je in een winkel een fossiel van een zeedier kopen voor enkele ponden. Maar je kunt ook zelf op pad en de stranden af struinen. Het beste kun je op pad gaan als het de nacht ervoor heeft gestormd.

jurrassic-coast-wandelen-fossielen-1

Maar ook met hoog tij liggen er veel fossielen voor het oprapen. Denk aan zeedieren als de ichthyosaurus, plesiosaurus, nautilus (soort inktvis), ammoniet en de zee-egel, die hier miljoenen jaren geleden leefden. Een wonderlijke belevenis als je over het strand wandelt.

Beste tijd:

Je kunt hier het gehele jaar naar toe reizen. Ruig weer is de beste tijd om fossielen te zoeken, het najaar en met name de winter is daarvoor zeer geschikt. Neem een paar dagen de tijd zodat je diverse stranden op je gemak kunt af zoeken.

Meer informatie: jurassiccoast.org

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Engeland kun je goed zelf organiseren. Maar een complete rondreis boeken is ook zeker een optie. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Wandelen