Jurassic Coast - Ontdek de 5 Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jurassic Coast

Kust vol met fossielen van dino's en zeedieren

De Jurassic Coast is een 155 kilometer lang kustgebied in Engeland. Het is zeer geschikt om te wandelen. Je start bij Orcombe Point bij Exmouth in East Devon en loopt naar Old Harry Rocks bij Swanage in East Dorset, of andersom natuurlijk. Je komt genoeg dorpjes tegen om te overnachten en om boodschappen te doen. En om lekker te eten en wat te drinken.

In de Jurassic Coast van Engeland neem je een duik in de geschiedenis; van 185 miljoen jaar geleden tot het heden. Het Unesco-werelderfgoed is beroemd vanwege de fossielen van dinosaurussen en zeedieren.

Het is tijdens het wandelen moeilijk voor te stellen, maar het klimaat in de Jurassic Coast was ooit vergelijkbaar met dat van de Bahama’s in de Caraïben. Of minimaal met Zuid-Spanje. Nu staat het bekend als het zuidwesten van Engeland. Waar ooit dinosaurussen leefden, zowel op het land als in de zee.

De Jurassic Coast is een heerlijk gebied om te wandelen. ©Corno van den Berg

Wandelen langs de Jurrasic Coast

Wie het pad langs de kust bewandelt zal beseffen dat de ruige kustlijn tot de mooiste landschappen van Europa behoort. Mede daarom is het tot Werelderfgoed door Unesco uitgeroepen. Het pad is onderdeel van de langere South West Coast Path National Trail, dat meer dan 1000 km lang is en langs de zuidkust van Engeland loopt.

Een net gevonden fossiel langs de Jurassic Coast. ©Corno van den Berg

Wie langs de Jurassic Coast wandelt (of rijdt), ziet hoe de diverse aardlagen nog steeds op elkaar liggen. De één is meer geërodeerd dan de ander en biedt meer kansen op een vondst. De beste plek om te zoeken is tussen Lyme Regis en Charmouth, waar nog steeds delen van dinosaurussen en zeedieren worden gevonden. Dagelijks.

Een van de bijzondere rotsformaties langs de Jurassic Coast. ©Corno van den Berg

Een heuse fossileenexcursie

Een fossielen excursie, zo kun je dit wel noemen. Het is de excursie waar de meeste toeristen voor komen. Natuurlijk kun je in een winkel een fossiel van een zeedier kopen voor enkele ponden. Maar je kunt ook zelf op pad en de stranden af struinen. Het beste kun je op pad gaan als het de nacht ervoor heeft gestormd.

Langs de Jurassic Coast kun je veel fossielen vinden. ©Corno van den Berg

Maar ook met hoog tij liggen er veel fossielen voor het oprapen. Denk aan zeedieren als de ichthyosaurus, plesiosaurus, nautilus (soort inktvis), ammoniet en de zee-egel, die hier miljoenen jaren geleden leefden. Een wonderlijke belevenis als je over het strand wandelt.

Beste tijd voor de Jurrasic Coast

Je kunt hier het gehele jaar naar toe reizen. Ruig weer is de beste tijd om fossielen te zoeken, het najaar en met name de winter is daarvoor zeer geschikt. Neem een paar dagen de tijd zodat je diverse stranden op je gemak kunt af zoeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Engeland

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen