Waarom moet ik hier heen?

Manchester was lang het lelijke eendje in Engeland. Maar de afgelopen decennia heeft de stad een metamorfose ondergaan. Je kunt hier goed shoppen, eten in goede restaurants en natuurlijk ook naar een voetbalwedstrijd gaan.

Manchester was ooit een textielstad, met veel zware industrie. Delen hiervan zijn nog te zien, maar zijn inmiddels veranderd in uitgaanscentra, woonwijken of musea. Deze typisch Engelse stad is hierdoor ideaal voor een stedentrip, ook voor mensen die niet van voetbal houden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Manchester. Met ook enkele leuke excursies om te doen, zodat je het optimale uit je stedentrip haalt.

Albert Square

Het Albert Square in Manchester.
Het Albert Square in Manchester.

Het bekende Albert Square wordt gezien als het centrum van de stad. Het is het grootste plein en het is altijd gezellig druk. Met vaak festivals, optredens en muzikanten. De Victoriaanse huizen rondom het plein geven het extra sfeer. Let op de demonische waterspuwers bij de fontein.

Manchester Town Hall

De Town Hall in Manchester.
De Town Hall in Manchester.

De Manchester Town Hall is een fraai voorbeeld van de Victoriaanse bouwstijl. Je mag het stadhuis gratis bezoeken, waarbij de gewelfde plafonds en kroonluchters opvallen. Neem de tijd voor deze Town Hall, het is de moeite waard. Je vindt het stadhuis aan Albert Square.

John Rylands Library

De beroemde John Rylands Library in Manchester.
De beroemde John Rylands Library in Manchester.

De John Rylands Library behoort tot de mooiste bibliotheken die er zijn. De hal met boeken is meer dan 100 jaar oud en is onderdeel van de Universiteit van Manchester. Je vindt hier meer dan 40.000 boeken. Het merendeel mag je pakken en lezen aan de leestafels. Bekijk ook Papyrus 52, dit wordt algemeen gezien als het oudste nog bestaande gedeelte van het Nieuwe Testament.

De leeszaal is magisch mooi, zelfs als het druk is. De naam komt van John Rylands, een Engels ondernemer en filantroop uit de 19e eeuw. Hij kocht de grond aan om de bibliotheek te bouwen. Van buiten lijkt de John Rylands Library op een kerk. Maar als je eenmaal binnen bent zul je verbaasd zijn.

Adres: 150 Deansgate

Castlefield

De Merchant’s Bridge in Castlefield, Manchester.
De Merchant’s Bridge in Castlefield, Manchester.

Ooit stond hier een Romeins fort in een weiland. Vandaar de naam van deze hippe wijk, die vooral bekend staat om zijn industriële architectuur. Boek een tour door de oude fabrieken, wat vaak bijzondere mogelijkheden om foto’s te maken oplevert. Ook kun je eenvoudig zelf door Castlefield dwalen. Vergeet de kanalen niet, waarover lange tijd het vervoer plaats had. En de beroemde Merchant’s Bridge.

Kathedraal van Manchester

De Kathedraal van Manchester.
De Kathedraal van Manchester.

De moderne stad staat in een schril, maar mooi contrast met de 600 jaar oude Kathedraal van Manchester. De kerk is niet opvallend groot, maar wel beroemd om zijn gebrandschilderde ramen. Deze zorgen voor een fraai licht in de kathedraal. Er worden rondleidingen gegeven als je meer wilt weten over het verleden van de kerk.

Adres: Victoria St

Museum of Science and Industry

Deze industriestad kent een lange geschiedenis, met name in de textielindustrie. Deze kun je beleven in het Museum of Science and Industry. Via interactieve panelen duik je het verleden van de stad en haar bewoners in.

Address: Liverpool Rd

Kerst in Manchester

De Kerstmarkt op de Albert Square in Manchester.
De Kerstmarkt op de Albert Square in Manchester.

De Engelsen zijn dol op Kerst, wat met name bij Albert Square te zien is. Denk aan een grote levendige kerstmarkt met de naam Manchester Christmas Market. Er zijn talloze kraampjes met snuisterijen voor in je kerstboom. Daarnaast kun je hier ook veel lekkers eten en drinken. De kerstverlichting is overal aanwezig en zeer sfeervol.

Manchester bezoeken

De stad is eenvoudig te bezoeken. Vanuit ons land gaan directe vluchten, de vlucht is iets meer dan een uur. Maar het kan ook goed per trein. Vanuit Londen kun je in 2 uur en 15 minuten naar Manchester rijden met de trein. Terwijl je vanuit Amsterdam in ruim 4 uur in Londen bent met de trein.

Corno’s reistips:

Ontdek Manchester met een stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je stedentrip te organiseren.

Stedentrip