Waarom moet ik hier heen?

Bij verkiezingen van het mooiste eiland komt Palawan op de Filipijnen vaak als winnaar naar voren. Het eiland is maar liefst 11.785 km² groot, maar is moeilijk toegankelijk. Daarom is het nog in een relatief goede staat.

Palawan op de Filipijnen is synoniem voor witte stranden, palmbomen, lagunes, steile rotsen en koraalriffen. Oh, en kristalhelder water. In het noorden van het eiland vind je het beroemde El Nido, beroemd vanwege de steile kliffen en stranden.

Dit eiland dingt jaarlijks mee naar de titel van mooiste eiland ter wereld. Net als de Seychellen en de Malediven.

Palawan is ruiger dan vaak wordt gedacht. De meeste foto’s worden gemaakt in de lagunes tussen de steile rotsformaties, maar er is hier nog dicht regenwoud. Al wordt het wel minder de afgelopen jaren. De kustlijn van het eiland Palawan is bijna 2.000 kilometer lang. Je vindt hier honderden inhammen en baaien.

Video: Zo mooi is Palawan:

Palawan

Wie het binnenland ingaat merkt al snel dat het landschap heuvel- en bergachtig is. Een bergketen met bergen van zo’n 1.200 meter hoog loopt over het midden van het hoofdeiland. De hoogste piek (Mount Matalingahan) is tevens de hoogste berg van het eiland. Deze berg is 2.085 meter hoog.

Een verbod op het kappen van bomen in 1992 heeft ertoe geleid dat een groot deel van het oorspronkelijke regenwoud bewaard is gebleven. Waardoor je hier nog talloze dieren tegen kunt komen, zoals spookdiertjes, apen en herten. Maar ook vijf soorten neushoornvogels.

Ga dus niet alleen op het strand liggen, maar trek ook het regenwoud in. De beste plek daarvoor is het St. Paul Subterranean National Park. Hier vind je ook een ondergrondse rivier die je per boot af kunt. Een ervaring op zich.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar de Filipijnen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Eilanden