Palawan

Mooiste eilanden ter wereld?

Palawan is een beroemde groep eilanden op de Filipijnen. Het is synoniem voor witte stranden, palmbomen, lagunes, steile rotsen en koraalriffen. Oh, en kristalhelder water.

Bij verkiezingen van het mooiste eiland komt Palawan vaak als winnaar naar voren. Het eiland is maar liefst 11.785 km² groot, maar is moeilijk toegankelijk. Daarom is het nog in een relatief goede staat.

Het is eigenlijk een provincie. Waarvan Palawan het grootste eiland is. Maar de nabijgelegen Busuanga Eiland en Coron Eiland zijn ook erg mooi. Tijdens je reis kun je alle drie eilanden eenvoudig bezoeken. Palawan is ruiger dan vaak wordt gedacht. Waardoor veel reizigers aangenaam worden verrast.

De meeste foto’s door toeristen worden gemaakt in de lagunes tussen de steile rotsformaties, maar er is hier nog dicht regenwoud. Al wordt het wel minder de afgelopen jaren. De kustlijn van het eiland Palawan is bijna 2.000 kilometer lang. Je vindt hier honderden inhammen en baaien. 

Als je Palawan bezoekt, moet je er rekening mee houden dat het druk kan worden. Door sociale media is deze plek erg populair geworden, met name ook bij Aziaten. Het beste kun je de bezienswaardigheden zo vroeg mogelijk op de dag bezoeken. Plan je excursies dus goed. En vermijd de drukke attracties in de weekenden en schoolvakanties bijvoorbeeld.

Puerto Princesa

Puerto Princesa is de hoofdstad van het eiland Palawan. Hier arriveer je tijdens je rondreis, waarbij je waarschijnlijk een nacht blijft slapen. Maar je kunt vanuit dit stadje een aantal bijzondere trips maken.

Iwahig gevangenis

De ingang van de Iwahig Prison op Palawan.

De Iwahig Prison op Palawan is uniek. Dit is een excursie die je niet snel zult vergeten. Deze gevangenis werd in 1902 door de Amerikanen opgezet. Maar het meest bijzondere is dat de meeste gevangenen niet tussen muren zitten. Terwijl de meesten een moord hebben begaan. Maar ze moeten leven op een gigantisch complex dat je zelfs een dorp kunt noemen. Met huizen, een kerk en zelfs een café. 

Overdag hebben ze veel vrijheid, in de avond worden ze wel opgesloten. Het is een experiment dat goed werkt volgens de overheid. De meeste gevangenen krijgen bij goed gedrag steeds meer vrijheid, maar wel in het complex. Daarom dragen ze allemaal een t-shirt in een bepaalde kleur. Oranje is voor mensen die nog wel de gehele dag vast zitten. Blauw zie je het meest, zij staan vaak in een winkeltjes en maken souvenirs. De bruine zijn hier het langst en genieten de meeste vrijheid. 

Je kunt de gevangenis bezoeken en praatjes maken met de gevangenen. Dan hoor je talloze bijzondere verhalen. Waaronder ook de verhalen over de onschuldigen, maar die zijn zeldzaam hier. Neem de tijd voor Iwahig Prison. En neem wat kleine dingen mee voor de gevangenen. Denk aan sigaretten, tandpasta en een postzegel. Dan kunnen ze hun familie een brief sturen.

Mount Matalingahan

Een pad in de jungle van Palawan.

Wie het binnenland ingaat merkt al snel dat het landschap heuvel- en bergachtig is. Een bergketen met bergen van zo’n 1.200 meter hoog loopt over het midden van het hoofdeiland. De hoogste piek is Mount Matalingahan. Met 2.085 meter is het tevens de hoogste berg van het eiland. Je kunt hem beklimmen. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden als je dat wilt.

El Nido

Een boot tocht bij El Nido op Palawan.

El Nido is de meest toeristische plek. Vanwaar de meeste excursies vertrekken naar de stranden bijvoorbeeld. Dit zie je overal als je door de hoofdstraat loopt. Met Tour A, B of C. Deze tours zijn overal redelijk hetzelfde. Je kunt privé tours boeken. Deze zijn duurder, behalve als je met een groepje vrienden bent. Maar deze excursie is veel intiemer en geeft je veel meer het ongerepte gevoel. 

Let op: El Nido kan niet (meer) iedereen bekoren. En eerlijk is eerlijk, het is hier druk met toeristen. Ook zijn er veel verhalen over mensen die ziek worden van het eten en het water. Maar de omgeving blijft magisch en dan met name de stranden.

Hidden Beach

Het strand van Hidden Beach op Palawan.

De naam Hidden Beach geeft het bijzondere van dit strand al een beetje weg. Toch zul je verbaasd zin over dit verborgen strand op El Nido. Het is afgelegen, maar zeker de moeite waard. Hidden Beach ligt tussen de steile rotsen en als je het niet weet vaar je er zo aan voorbij. Bij de excursie maak je een stop bij Hidden Beach, zodat je zelf over het strand kunt lopen. 

Port Barton

Als alternatief kun je Port Barton gebruiken als uitvalsbasis. Check zeker de stranden in de omgeving. Met heerlijke namen als Coconut Beach, White Beach en Pamuayan Beach. Denk aan witte stranden, palmbomen en rust.

St. Paul Subterranean National Park

Een boot tocht in het St. Paul Subterranean National Park op Palawan.

Ga niet alleen op het strand liggen, maar trek ook het regenwoud in. De beste plek daarvoor is het St. Paul Subterranean National Park. Hier vind je onder meer een ondergrondse rivier die je per boot af kunt. Deze excursie is een ervaring op zich.

De dieren van Palawan

Een neushoornvogel op Palawan.

Een verbod op het kappen van bomen in 1992 heeft ertoe geleid dat een groot deel van het oorspronkelijke regenwoud bewaard is gebleven. Waardoor je hier nog talloze dieren tegen kunt komen, zoals spookdiertjes, leguanen, apen en herten. Maar ook vijf soorten neushoornvogels. En vliegende honden, dit zijn opvallend grote vleermuizen. Je hoort hier weinig over, maar als je van natuur houdt is een wandeling door het regenwoud een must.

Busuanga Eiland en Coron

Ook het eiland Busuanga is een heerlijke plek. De beste plek om te verblijven is het dorp Coron. Het is ook de perfecte uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Ook hier weer geldt dat een privé tour de beste keus is om diverse plekken te bezoeken. Waaronder ook de beroemde meren op het naastgelegen Coron Island.

Kayangan Lake

Het Kayangan Lake op Coron bij Palawan.

Kayangan Lake is een bijzonder fraai zoetwatermeer. Met kristalhelder water zodat je de bodem kunt zien. En eromheen de steile rotsen die Palawan zo beroemd maken. Je kunt heerlijk zwemmen in het warme water. En je kunt hier goed snorkelen. Het Kayangan meer ligt op het Coron Island en is via een tour vanuit Coron te doen.

Palawan bezoeken

De provincie Palawan ligt in het westen van de Filipijnen. Puerto Princesa heeft een groot vliegveld met verbindingen met bijvoorbeeld Manilla en Cebu. Vandaar begint het avontuur. Je kunt per riksja of jeepney reizen. Of met je eigen chauffeur natuurlijk. Om op een ander eiland te komen moet je met de boot reizen. Er zijn veel diensten, maar je kunt ook zelf een kapitein met zijn boot regelen.

Naar de Filipijnen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips
Bekijk alle artikelen