blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Rijstterrassen van Banaue en Batad

Mooiste rijstterrassen ter wereld?

De rijstterrassen van Banaue en het nabijgelegen Batad op de Filipijnen zijn wereldberoemd. Ze liggen tegen de steile heuvels en zijn ongekend fraai. Ze zijn perfect voor wandelingen.

Deze door de mens gemaakte terrassen zijn een waar meesterwerk. Mede daarom zijn ze uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt hier heerlijk wandelen langs en door de rijstvelden.

Deze rijstterrassen zijn al ruim 2.000 jaar oud en met de hand aangelegd door de lokale bewoners; de Ifugao. De rijstterrassen bevinden zich op ongeveer 1.700 meter boven zeeniveau en beslaan een oppervlakte van bijna 6.400 km².

Mooiste deel: Rijstvelden van Batad

Het mooiste deel is volgens velen Batad, een vallei in regio van Banaue. Waar je via een fraaie bergwandeling kunt komen. Zodat je ineens de rijstvelden van Batad ziet. Het is een uitzicht dat je hebt verdiend. Ga vroeg op pad, zodat je veel tijd hebt om de rijstvelden tegen de berg aan te ontdekken.

De rijstvelden van Batad in volle glorie.

De beste tip is om juist in Batad te overnachten. En dus niet de dagexcursie te doen. Het is zonde om van Batad niet langer te genieten. En dan met name de zonsondergang en zonsopgang te beleven.

Waarbij je ondertussen geniet van de gastvrijheid van lokale bewoners; de Ifugao. Je kunt je verblijf in een van de guesthouses vooraf regelen. Dit is handig, omdat Batad steeds populairder wordt.

8e wereldwonder

In het algemeen worden de rijstterrassen van Banaue beschouwd als het 8e wereldwonder. In 1995 werden ze door UNESCO nog op de lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst. Inmiddels zijn er diverse voorzorgsmaatregelen genomen waardoor een verdere teloorgang niet meer aan de orde is.

De rijstterrassen van Banaue zijn 2.000 jaar oud

De eerste rijstterrassen van Banaue zijn ruim 2000 jaar geleden handmatig aangelegd door de Ifugao. Door hun bouwwijze zijn ze een waar ingenieus meesterwerk te noemen.

Op bezoek bij de Ifugao, de lokale bewoners van de Rijstterrassen van Banaue.

De terrassen volgen de natuurlijke vorm van het landschap en lijken daardoor haast op te gaan in hun omgeving. De terrassen zijn tegen een steile helling gebouwd en daaraan danken ze hun naam ‘Trappen naar de Hemel’. 

De lokale naam is lastig: Hagdan-hagdang Palayan ng Banawe. Al wordt ook vaak de Engelse naam Banaue Rice Terraces gebruikt. Maar met handen en voeten begrijpen ze je hier ook als je weg vraagt.

Een van de huizen van de Ifugao die je kunt bezoeken.

Het bijzondere irrigatiesysteem

Al snel zul je merken dat de rijstterrassen zijn voorzien van een irrigatiesysteem. Water uit de verderop gelegen bossen wordt hier naar toe gebracht. Het water stroomt langzaam naar beneden en zorgt ervoor dat de rijstplanten precies genoeg water hebben.

De rijstterrassen van Banaue kun je op diverse manieren bezoeken. Een van de beste is te voet, waarbij je dwaalt door de heuvels. Hou wel rekening met wat klim- en klauterwerk, maar dat maakt het juist extra bijzonder.

Tappiya Falls

De Tappiya waterval in Banaue.

De Tappiya waterval is een heerlijke toegift. Deze waterval kun je alleen te voet bereiken. Het is ongeveer een uur lopen vanaf de rijstvelden. dus als je nog een beetje zin hebt moet je deze excursie zeker doen. Je kunt het zweet van je af zwemmen in het koele water. Zodat je fris weer aan de weg terug begint.

Beste tijd voor Banaue

Als je wilt genieten van de rijstterrassen in hun groene glorie dan zijn de maanden juni en juli de beste reistijd. Hou er wel rekening mee dat het hier dan druk kan worden. Ga dus vroeg in de ochtend op pad. Dan is ook het licht mooier voor foto's.

Naar de Filipijnen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips
Bekijk alle artikelen