Normandië

Ruige kust van Frankrijk met ruig verleden

Normandië is synoniem voor ruige kust, heerlijke stranden en een bijzonder verleden. De provincie ligt in het noorden van Frankrijk. Deze regio ligt opvallend dichtbij, maar is toch zo compleet anders. Deze regio is perfect om te wandelen en om lekker te genieten van het lokale Franse eten en drinken. In dit artikel noem ik een aantal attracties, waarbij ik ook wat excursies laat zien die ik heb gedaan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Normandië. 

Dit was ook de plek waar de impressionistische Franse schilder Claude Monet woonde. Als je hier bent begrijp je goed waarom hij de landschappen wilde vastleggen. Deze Franse regio is niet alleen divers, maar ook fraai. Ik maakte een reis langs de overbekende krijtrotsen, de gezellige stadjes en dorpen en het rijke achterland. Waar je ook een belangrijk deel van onze geschiedenis kunt beleven, met de beroemde D-day stranden als publiekstrekker.   

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel in Frankrijk.

Wie het eenmaal heeft gezien is verkocht. Dat kun je over Mont Saint-Michel wil zeggen. Het is een uniek granieten eiland met daarop een stadje. Dat vaak met Bretagne wordt geassocieerd, maar officieel in Normandië ligt. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken. En er loopt een schaapherder met zijn kudde in het omliggende gebied. Het kan hier wel druk worden, maar je kunt de meeste bezoekers vermijden.
Lees mijn tips voor Mont Saint Michel

Étretat

Etretat in Frankrijk.

Étretat is een reeks kliffen van krijtrotsen. Door erosie zijn hier diverse natuurlijke bogen ontstaan. De meesten zijn van twee kanten te bekijken. Op elk moment van de dag valt het licht anders, waardoor je hier wel kunt blijven fotograferen. Er zijn fraaie wandelroutes over de steile rotsen. In de buurt kun je goed overnachten, maar ook lekker eten.
Lees mijn tips voor Étretat

Kajakken bij Étretat

Zo gaaf is kajakken bij Etretat. ©Corno van den Berg

Dit is volgens mij de leukste excursie. Kajakken bij Étretat is een sportieve manier om de steile krijtrotsen te ontdekken. Vanaf het strand bij het dorp langs de kust kun je eenvoudig een kajak of kano huren. Het is hier vaak lekker weer, waardoor je opvallend weinig golven hebt. Je kunt dan eenvoudig langs de steile kusten en natuurlijke bogen varen. Ik maakte deze trip aan het einde van de dag met opvallend zacht licht. 
Lees mijn artikel over kajakken bij Étretat

Honfleur

Het stadje Honfleur in Normandië.

Dit gezellige stadje ligt schuin tegenover Le Havre, waar de Seine in het Kanaal uitmondt. Deze havenplaats rij je binnen via de Pont de Normandie, dat een van de langste hangbruggen in Europa is. Met name de oude haven is een leuke plek om wat te eten, waaronder het lekkere Fruits de Mer met oesters, mosselen en andere zeevruchten. Vergeet ook de houten Sint-Catharinakerk niet die bij de haven staat. Deze kerk stamt uit de 15e eeuw. Kijk even omhoog, dan zie je de vorm van een schip.
Bekijk de leukste accommodaties

Le Havre

Le Havre in Normandië in Frankrijk. ©Corno van den Berg

De stad Le Havre heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam met name vanwege zijn strategische ligging. Het centrum van de stad werd volledig verwoest. Na de oorlog ontwikkelde architect Auguste Perret een nieuw stadsplan. Hij reconstrueerde Le Havre met moderne architectuur bestaande uit beton. Inmiddels is het een opvallend voorbeeld van wederopbouw na de oorlog. Het stadscentrum staat inmiddels op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.
Lees mijn artikel over Le Havre

Overnachten in Normandië

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in verschillende dorpen. Je vindt talloze kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen langs de kust, in de natuur of midden in gezellige dorpen. Wees wel op tijd met boeken, aangezien veel locaties snel vol zijn geboekt. 

Campings in Normandië

Een van de beste manieren om te overnachten is kamperen. Er zijn meerdere campings voor tenten, caravans en campers. De meeste campings hebben goede voorzieningen en liggen vaak in rustige delen van Normandië. Al zijn er ook enkele stadscampings.
Bekijk de mooiste campings in Normandië

D-Day stranden

Een van het nog intacte afweergeschut in Normandië. ©Corno van den Berg

In de Tweede Wereldoorlog speelde Normandië een hoofdrol. Met name door de landing van de geallieerde troepen op wereldberoemde stranden als Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. Hier speelde zich een van de meest bepalende veldslagen van de Tweede Wereldoorlog af. De landingen van duizenden militairen vonden plaats op 6 juni 1944, dat nu bekend staat als D-Day. Je kunt de stranden ook nu nog bezoeken. Er zijn nog veel herinneringen aan het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog die je kunt zien.
Lees mijn artikel over de D-Day Stranden

Jeep excursie over de D-Day Stranden

Jeep tocht stranden D-Day ©Corno van den Berg

Met een jeep excursie kun je de D-Day stranden in Normandië goed verkennen. Er zijn speciale tours waarbij je met een lokale gids wordt rond gereden. Hij (of zij) vertelt over de rijke historie van dit deel van Frankrijk, alsook de vele geleerden over de meest belangrijkste kanteling in de Tweede Wereldoorlog.
Lees mijn tips over de D-Day stranden excursie met een jeep

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Rouen

Het stadje Rouen.

Dit is de plek waar de Franse heldin Jeanne d’Arc in 1431 op de brandstapel haar dood vond. Een 20 meter groot kruis bij de Église Sainte-Jeanne-d’Arc is de herinnering aan dit feit. Maar Rouen is meer en staat tegenwoordig vooral bekend om haar vakwerkhuizen. Ook de 13e-eeuwse gotische Cathédrale Notre-Dame is imposant, met veel bewerkte stenen. De 151 meter hoge toren zie je al van verre. Rouen is heerlijk als stopplaats voor een rondreis door Normandië.
Bekijk de leukste accommodaties

Caen

Het Abbaye aux Hommes (Mannenabdij) in Caen.

De stad Caen kent een lange geschiedenis. Het is perfect als uitvalsbasis, met veel gezellige bars en restaurants voor de avond. Tot de bezienswaardigheden behoren het Kasteel van Caen dat door Willem de Veroveraar in 1060 werd gebouwd, het Paleis van Justitie (Échiquier de Normandie), de Abbaye aux Hommes (Mannenabdij) en Abbaye aux Dames (Vrouwenabdij). Ook heeft de stad talloze fraaie kerken.
Bekijk de leukste accommodaties

Pont de Normandie

De Pont de Normandie is een imposante brug over de rivier de Seine. De brug tussen Le Havre en Honfleur is ontworpen door Michel Virlogeux. In 1995 werd de brug geopend. Het was destijds de langste tuibrug ter wereld. De totale lengte is 2.143,21 meter, de afstand tussen de twee pieren is 856 meter. Je moet tol betalen als je er over wil. Er is tevens een voetpad en een smal fietspad.

Naam Normandië komt van de Noormannen

Weinig mensen weten dat de naam afstamt van Noormannen, die wij ook als Vikingen kennen. Na diverse plunderingen kreeg koning Rollo in het jaar 911 het hertogdom Normandië van de Westfrankische koning Karel III. Dan moesten ze wel iedereen met rust laten. Helaas is er van dit verleden bijna niets meer over. In het Parc Ornavik in Hérouville-Saint-Clair is een themapark gericht op het Viking verleden.

Beste tijd om Normandië bezoeken

De provincie Normandië is populair. En niet alleen op doortocht naar andere delen van Frankrijk. De kust, de stranden en de dorpen en steden zijn perfect voor koste vakantie. Hou er wel rekening mee dat de grote attracties vaak worden bezocht in het hoogseizoen. Dit kun je enigszins voorkomen door vroeg op de dag te gaan. En als je de weekenden kunt vermijden.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen