Normandië: 10 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Normandië

Ruige kust van Frankrijk met ruig verleden

Normandië is synoniem voor ruige kust, die door de Fransen liefkozend Côte de Nacre (Parelmoerkust) wordt genoemd. Het is een regio met heerlijke stranden en een rijk verleden. De provincie ligt in het noorden van Frankrijk. Dat opvallend dichtbij is, maar toch zo compleet anders. Deze regio is perfect om te wandelen en om lekker te genieten van het lokale Franse eten en drinken.

In de Tweede Wereldoorlog speelde Normandië een hoofdrol. Met name door de landing van de geallieerde troepen op D-Day. Dit zijn stranden die nu nog populair zijn om te bezoeken. Ze zijn perfect voor een strandwandeling.

Verder telt Normandië een veelheid aan toeristische bezienswaardigheden, zoals het centrum van Le Havre en het Amerikaanse kerkhof van Colleville-Sur-Mer. Dit was ook de plek waar de impressionistische Franse schilder Claude Monet woonde.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Normandië. Met ook een aantal attracties. Waarbij ik ook wat excursies noem die ik heb gedaan.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel in Frankrijk.

Mont Saint-Michel, wie het eenmaal heeft gezien is verkocht. Het is een uniek granieten eiland met daarop een stadje. Dat vaak met Bretagne wordt geassocieerd, maar in Normandië ligt. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken. En er loopt een schaapherder met zijn kudde in het omliggende gebied.

Lees mijn tips voor Mont Saint Michel

Rotsen van Étretat

Etretat in Frankrijk.

Étretat is een reeks kliffen van krijtrotsen. Door erosie is hier een soort poort ontstaan, die van twee kanten te bekijken is. Op elk moment van de dag valt het licht anders, waardoor je hier wel kunt blijven fotograferen. Er zijn fraaie wandelroutes.

Lees mijn tips voor Étretat

Honfleur

Het stadje Honfleur in Normandië.

Dit gezellige stadje ligt schuin tegenover Le Havre, waar de Seine in het Kanaal uitmondt. Deze havenplaats rij je binnen via de Pont de Normandie, dat een van de langste hangbruggen in Europa is. Met name de oude haven is een leuke plek om wat te eten, waaronder het lekkere Fruits de Mer met oesters, mosselen en andere zeevruchten. Vergeet ook de houten Sint-Catharinakerk niet die bij de haven staat. Deze kerk stamt uit de 15e eeuw. Kijk even omhoog, dan zie je de vorm van een schip.

D-Day stranden

Een van het nog intacte afweergeschut in Normandië. ©Corno van den Berg

Op wereldberoemde stranden als Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach speelde zich een van de meest bepalende veldslagen van de Tweede Wereldoorlog af. De landingen van duizenden militairen vonden plaats op 6 juni 1944, dat nu bekend staat als D-Day. Je kunt de stranden ook nu nog bezoeken.

Met name in de plaats Arromanches kun je een indrukwekkende strandwandeling maken. In de duinen zie je talloze Duits afweergeschut, dat vaak nog in goede staat is. Ook kun je het Normandy American Cemetery in Colleville-sur-Mer bezoeken. Dit ligt naast Omaha Beach. Hier liggen 9385 Amerikaanse soldaten begraven.

De Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer bij Omaha Beach.

Jeep excursie over de D-Day Stranden

Met een jeep excursie kun je de D-Day stranden in Normandië goed verkennen. Er zijn speciale tours waarbij je met een lokale gids wordt rond gereden. Hij (of zij) vertelt over de rijke historie van dit deel van Frankrijk, alsook de vele geleerden over de meest belangrijkste kanteling in de Tweede Wereldoorlog.

Lees mijn tips over de D-Day stranden excursie met een jeep

Jeep tocht stranden D-Day ©Corno van den Berg

Rouen

Dit is de plek waar de Franse heldin Jeanne d’Arc in 1431 op de brandstapel haar dood vond. Een 20 meter groot kruis bij de Église Sainte-Jeanne-d’Arc is de herinnering aan dit feit. Maar Rouen is meer en staat tegenwoordig vooral bekend om haar vakwerkhuizen. Ook de 13e-eeuwse gotische Cathédrale Notre-Dame is imposant, met veel bewerkte stenen. De 151 meter hoge toren zie je al van verre. Rouen is heerlijk als stopplaats voor een rondreis door Normandië.

Het stadje Rouen.

Caen

De stad Caen kent een lange geschiedenis. Het is perfect als uitvalsbasis, met veel gezellige bars en restaurants voor de avond. Tot de bezienswaardigheden behoren het Kasteel van Caen dat door Willem de Veroveraar in 1060 werd gebouwd, het Paleis van Justitie (Échiquier de Normandie), de Abbaye aux Hommes (Mannenabdij) en Abbaye aux Dames (Vrouwenabdij). Ook heeft de stad talloze fraaie kerken.

Het Abbaye aux Hommes (Mannenabdij) in Caen.

Naam Normandië komt van de Noormannen

Weinig mensen weten dat de naam afstamt van Noormannen, die wij ook als Vikingen kennen. Na diverse plunderingen kreeg koning Rollo in het jaar 911 het hertogdom Normandië van de Westfrankische koning Karel III. Dan moesten ze wel iedereen met rust laten.

Helaas is er van dit verleden bijna niets meer over. In het Parc Ornavik in Hérouville-Saint-Clair is een themapark gericht op het Viking verleden.

Normandië bezoeken

De provincie Normandië is populair. En niet alleen op doortocht naar andere delen van Frankrijk. De kust, de stranden en de dorpen en steden zijn perfect voor koste vakantie. Hou er wel rekening mee dat de grote attracties vaak worden bezocht in het hoogseizoen. Dit kun je enigszins voorkomen door vroeg op de dag te gaan. En om weekenden te vermijden.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 72 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen