Waarom moet ik hier heen?

Volgens de laatste theorieën was Stonehenge oorspronkelijk een begraafplaats, maar dit zal waarschijnlijk nog wel wijzigen. Theorieën horen bij mystieke plaatsen als Stonehenge en het verderop gelegen Avebury.

Stonehenge in Engeland behoort tot de meest mysterieuze plekken in de wereld. Het is tevens een van meest onderzochte archeologische bouwwerken, waarover nog steeds veel vragen bestaan. Al zijn de meeste wetenschappers er inmiddels over eens waarvoor de stenen cirkel ooit diende.

Stonehenge is volgens geleerden tussen 2600 en 2480 voor Chr. gebouwd. Het diende hoogstwaarschijnlijk als begraafplaats voor belangrijke mensen. En niet als sterrenwacht zoals vaak werd gedacht. Of als locatie om gezamenlijk feest te vieren. Maar door de gevonden botten van mensen hier was het een heilige plaats voor de mensen met het meeste aanzien. Waar ze werden begraven na hun dood.

De bezienswaardigheden van Stonehenge:

Bij het erfgoed van Stonehenge hoort ook:

 • Stonehenge Avenue
 • Stonehenge Cursus
 • The Lesser Cursus
 • Durrington Walls
 • Woodhenge
 • Coneybury Henge
 • King Barrow Ridge
 • Winterbourne Stoke Barrow Group
 • Normanton Down Barrow Group
 • Vespasian’s Camp
 • Robin Hood’s Ball

Museum van Stonehenge

Het Museum bij Stonehenge is meer dan de moeite waard. Hier krijg je ongekend veel informatie over alle ontdekkingen, het verleden, de mensen die het hebben gebouwd en waar de stenen vandaan komen bijvoorbeeld. En het roept inderdaad veel vragen op, zeker als je gaat graven in de vele visies die er bestaan over de rij stenen.

Stonehenge op zijn mooist: Met Laagstaande zon.
Stonehenge op zijn mooist: Met Laagstaande zon.

Geschiedenis van Stonehenge

De stenen liggen natuurlijk niet zomaar op elkaar. Ze zijn zwaar bewerkt en hebben zelfs bevestigingsstructuren. Al is het niet eenvoudig om te doorgronden hoe de makers dit kunstwerk hebben gemaakt. Bij het stapelen van de stenen werden pen-en-gatverbindingen toegepast.

Als je goed kijkt zie je dat sommige stenen een uitsteeksel hebben, welke precies past in een andere steen. De horizontale stenen die bovenop lagen werden via een slimme groefverbinding met elkaar verbonden. Hiervoor moesten alle zware stenen werden bewerkt. Maar er is meer te zien.

De liggende stenen zijn bijvoorbeeld lichtjes gebogen om zo een cirkel te kunnen maken. En de staande stenen zijn naar boven toe breder, zo wordt het effect van hoogte versterkt. Wat ook opvalt is dat de binnenkanten van de stenen werden fijner bewerkt dan de buitenkanten, al weet men daarvan niet goed wat de reden is.

De immense stenen komen uit Wales, zo’n 240 kilometer verderop. Al is niet helemaal duidelijk hoe ze deze extreem zware stenen hier hebben gekregen. En waarom deze plek is uitgekozen. En zo zijn er nog veel meer vragen.

Werelderfgoed van UNESCO

Sinds 1986 staat Stonehenge, Avebury en diverse andere minder bekende overblijfselen uit de vroege Steentijd op de prestigieuze lijst van Werelderfgoed van UNESCO. De Britse overheid heeft grote delen van alle bouwwerken bij wet beschermd. Het wordt beheerd door de ‘English Heritage’. De omliggende landerijen zijn eigendom van de National Trust for Places of Historic Interest, in het Verenigd Koninkrijk bekend als de National Trust.

De raadsels van Stonehenge maken een bezoek extra interessant. Het intrigeert. Het biedt de kans voor een eigen interpretatie. Van je eigen voorvaderen en hoe de wereld er duizenden jaren geleden uit zag.

Beste tijd:

Het kan erg druk worden bij Stonehenge. De plek staat bekend om de bussen vol met toeristen die allemaal een selfie willen maken. als je vroeg in de ochtend gaat is het nog relatief rustig. En je hebt dan waarschijnlijk ook beter licht voor een goede foto.

Meer informatie en kaartjes bestellen online: www.english-heritage.org.uk

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Engeland kun je goed zelf organiseren. Maar een complete rondreis boeken is ook zeker een optie. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.