Stonehenge

Het grootste raadsel uit de Steentijd

Stonehenge in Engeland behoort tot de meest mysterieuze plekken in de wereld. Het is tevens een van meest onderzochte archeologische bouwwerken, waarover nog steeds veel vragen bestaan. Al zijn de meeste wetenschappers er inmiddels over eens waarvoor de stenen cirkel ooit diende. 

Volgens de laatste theorieën was Stonehenge oorspronkelijk een begraafplaats, maar dit zal waarschijnlijk nog wel wijzigen. Theorieën horen bij mystieke plaatsen als Stonehenge en het iets verderop gelegen Avebury.

Bij het erfgoed van Stonehenge hoort ook:

 • Stonehenge Avenue
 • Stonehenge Cursus
 • The Lesser Cursus
 • Durrington Walls
 • Woodhenge
 • Coneybury Henge
 • King Barrow Ridge
 • Winterbourne Stoke Barrow Group
 • Normanton Down Barrow Group
 • Vespasian’s Camp
 • Robin Hood’s Ball

Museum van Stonehenge

Stonehenge is volgens geleerden tussen 2600 en 2480 voor Chr. gebouwd. Het diende hoogstwaarschijnlijk als begraafplaats voor belangrijke mensen. En niet als sterrenwacht zoals vaak werd gedacht. Of als locatie om gezamenlijk feest te vieren. Maar door de gevonden botten van mensen hier was het een heilige plaats voor de mensen met het meeste aanzien. Waar ze werden begraven na hun dood.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Stonehenge. En dit is meer dan de cirkel die je altijd op foto's vind.

Stonehenge op zijn mooist: Met Laagstaande zon.

Hoe oud is Stonehenge?

Het Museum bij Stonehenge is meer dan de moeite waard. Hier krijg je ongekend veel informatie over alle ontdekkingen, het verleden, de mensen die het hebben gebouwd en waar de stenen vandaan komen bijvoorbeeld. En het roept inderdaad veel vragen op, zeker als je gaat graven in de vele visies die er bestaan over de rij stenen.

Geschiedenis van Stonehenge

De stenen liggen natuurlijk niet zomaar op elkaar. Ze zijn zwaar bewerkt en hebben zelfs bevestigingsstructuren. Al is het niet eenvoudig om te doorgronden hoe de makers dit kunstwerk hebben gemaakt. Bij het stapelen van de stenen werden pen-en-gatverbindingen toegepast.

Als je goed kijkt zie je dat sommige stenen een uitsteeksel hebben, welke precies past in een andere steen. De horizontale stenen die bovenop lagen werden via een slimme groefverbinding met elkaar verbonden. Hiervoor moesten alle zware stenen werden bewerkt. Maar er is meer te zien. 

De liggende stenen zijn bijvoorbeeld lichtjes gebogen om zo een cirkel te kunnen maken. En de staande stenen zijn naar boven toe breder, zo wordt het effect van hoogte versterkt. Wat ook opvalt is dat de binnenkanten van de stenen werden fijner bewerkt dan de buitenkanten, al weet men daarvan niet goed wat de reden is. 

De immense stenen komen uit Wales, zo’n 240 kilometer verderop. Al is niet helemaal duidelijk hoe ze deze extreem zware stenen hier hebben gekregen. En waarom deze plek is uitgekozen. En zo zijn er nog veel meer vragen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Werelderfgoed van UNESCO

Sinds 1986 staat Stonehenge, Avebury en diverse andere minder bekende overblijfselen uit de vroege Steentijd op de prestigieuze lijst van Werelderfgoed van UNESCO. De Britse overheid heeft grote delen van alle bouwwerken bij wet beschermd. Het wordt beheerd door de ‘English Heritage’. De omliggende landerijen zijn eigendom van de National Trust for Places of Historic Interest, in het Verenigd Koninkrijk bekend als de National Trust.

De raadsels van Stonehenge maken een bezoek extra interessant. Het intrigeert. Het biedt de kans voor een eigen interpretatie. Van je eigen voorvaderen en hoe de wereld er duizenden jaren geleden uit zag.

Beste tijd voor Stonehenge

Het kan erg druk worden bij Stonehenge. De plek staat bekend om de bussen vol met toeristen die allemaal een selfie willen maken. Als je vroeg in de ochtend gaat is het nog relatief rustig. En je hebt dan waarschijnlijk ook beter licht voor een goede foto.

Entreetickets online bestellen

Je kunt eenvoudig vooraf je toegangsbewijs kopen. Zodat je ter plekken niet in de rij bij de kassa hoeft te staan.

Meer informatie en kaartjes bestellen online: www.english-heritage.org.uk

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Engeland

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Engeland

Bekijk alle artikelen