Catacomben van Parijs

Een van de wonderlijkste begraafplaatsen ter wereld

De catacomben van Parijs  zijn een van de meest beroemde begraafplaatsen ter wereld. In het immense netwerk van ondergrondse kamers en galerijen zouden, volgens de verhalen, zes miljoen Parijzenaars begraven liggen. Het is tegenwoordig een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. En van heel Frankrijk

De Franse naam is Les Catacombes de Paris. Het is een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen. Op verschillende locaties zijn de beenderen van duizenden inwoners ondergebracht. Dit vaak netjes zijn opgestapeld, waardoor het soms net kunst lijkt.

Op veel plekken is te zien waar de botten en schedels vandaan komen. ©Corno van den Berg

Het kalksteen van de Catacomben van Parijs

Oorspronkelijk waren dit kalksteengroeven, het kalksteen werd gebruikt voor de huizenbouw. Maar toen ziektes de kop op staken in de stad liepen de kerkhoven in de stad al snel vol. Daarom werd vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw een deel van de groeve gebruikt om de beenderen en schedels in onder te brengen. 

De beroemde ondergrondse begraafplaatsen van Parijs hebben een macaber tintje. ©Corno van den Berg

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is een deel van het gangenstelsel gebruikt door het verzet. De sinistere grotten trekken al lange tijd bezoekers: in 1867 werden de eerste (rijke) toeristen rondgeleid. Iets wat nu nog kan.

Overnachten in Parijs

Het is heerlijk om het dwalen door de catacomben te relaxen. Ik heb in diverse wijken geslapen, waarbij ik vooral koos voor kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties.

300 kilometer lang

Ooit waren de ondergrondse gangen 300 kilometer lang. Toeristen kunnen tegenwoordig slechts 1.700 meter van het in totaal 300 kilometer lange gangenstelsel bezoeken. Maar de impact is nog steeds groot als je de duizenden botten en schedels ziet. Meestal netjes opgestapeld, maar soms ook op een hoop gegooid.

Wie de catacomben verkent, wordt verwelkomd met het bordje: ‘Stop, hier is het rijk van de dood’. Ook illuster is het bord met de afkomst van welke begraafplaats de beenderen komen en de datum van aankomst. De catacomben kunnen overigens ook illegaal worden bezocht, veel bewoners kennen nog wel een ingang waar ook duizenden Parijzenaars hun laatste rustplaats hebben gevonden. 

Meer informatie: www.catacombes.paris.fr

Regel je excursies vooraf online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Parijs

Lees mijn tips