Waarom moet ik hier heen?

De Catacomben van Parijs vormen een beroemde verzameling ondergrondse begraafplaatsen. Op verschillende locaties zijn de beenderen van maar liefst zes miljoen Parijzenaars ondergebracht.

De catacomben van Parijs (bekend als Les cacatombes de Paris) zijn een van de meest beroemde begraafplaatsen ter wereld. In het immense netwerk van ondergrondse kamers en galerijen zouden, volgens de verhalen, zes miljoen Parijzenaars begraven liggen. Het is tegenwoordig een van de grootste bezienswaardigheden van Parijs. En van heel Frankrijk.

Op veel plekken is te zien waar de botten en schedels vandaan komen.
Op veel plekken is te zien waar de botten en schedels vandaan komen. Corno van den Berg

De Het kalksteen van de Catacomben van Parijs:

Oorspronkelijk waren dit kalksteengroeven, het kalksteen werd gebruikt voor de huizenbouw. Maar toen ziektes de kop op staken in de stad liepen de kerkhoven in de stad al snel vol. Daarom werd vanaf 1786 tot ver in de 19e eeuw een deel van de groeve gebruikt om de beenderen en schedels in onder te brengen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is een deel van het gangenstelsel gebruikt door het verzet. De sinistere grotten trekken al lange tijd bezoekers: in 1867 werden de eerste (rijke) toeristen rondgeleid. Iets wat nu nog kan.

De beroemde ondergrondse begraafplaatsen van Parijs hebben een macaber tintje.
De ondergrondse begraafplaatsen van Parijs hebben een macaber tintje. Corno van den Berg

300 kilometer lang

Ooit waren de ondergrondse gangen 300 kilometer lang. Toeristen kunnen tegenwoordig slechts 1.700 meter van het in totaal 300 kilometer lange gangenstelsel bezoeken. Maar de impact is nog steeds groot als je de duizenden botten en schedels ziet. Meestal netjes opgestapeld, maar soms ook op een hoop gegooid.

Wie de catacomben verkent, wordt verwelkomd met het bordje: ‘Stop, hier is het rijk van de dood’. Ook illuster is het bord met de afkomst van welke begraafplaats de beenderen komen en de datum van aankomst. De catacomben kunnen overigens ook illegaal worden bezocht, veel bewoners kennen nog wel een ingang waar ook duizenden Parijzenaars hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Meer informatie: www.catacombes.paris.fr

Corno’s reistips:

Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip of om een paar dagen te vertoeven op doorreis.

De lente is beroemd in Parijs, wanneer het zonnig en niet te warm is. En minder toeristisch dan de zomer. Maar ook het najaar is een goede tijd qua temperatuur en toeristen. In de zomer is het erg druk en relatief duur. Hou dan ook rekening met lange wachttijden voor de belangrijkste attracties.

Regel je excursies vooraf online: