Heilige Kapel van Saint-Chapelle

Uniek kleurenspektakel in een van 's werelds mooiste kappellen

De Heilige Kapel van Saint-Chapelle is een beroemde gotische kapel die door Lodewijk IX werd gebouwd om relikwieën van Jezus te bewaren. De bouw begon in 1243 en in 1248 waren de twee verdiepingen klaar. Bij de bouw was Sainte-Chapelle een onderdeel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX in Parijs. Opmerkelijk genoeg staat de kapel nog wel, maar is de rest van het paleis volledig verdwenen. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Heilige Kapel van Saint-Chapelle.

Tegenwoordig is hij wereldberoemd vanwege de gotische architectuur en de prachtige lichtinval op de ramen. Let op het plafond; het plafond is beschilderd met een sterrenhemel.

Welke Jezus-relikwieën kan ik hier vinden?

Volgens de geschiedenisboeken heeft Lodewijk IX in 1239 de doornenkroon van Jezus van de keizer van Constantinopel (het huidige Istanbul) verworven. Wat hem overigens meer kostte dan de bouw van kapel.

Tevens verwierf hij in 1241 nog enkele andere relikwieën, waaronder een fragment van het heilig Bloed, de heilige Lans, het ware Kruis van Christus, de Spijkers, de Spons, de Zweetdoek, het Purperkleed en het Victoriekruis.

De zon valt naar binnen in de Saint-Chapelle in Parijs.

Tijdens de Franse Revolutie in de 19e eeuw raakten veel van deze relieken verloren. Slechts drie relikwieën bestaan nog: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Deze worden tegenwoordig bewaard in de Notre Dame

Ondanks dat de kapel zijn originele functie niet meer heeft is de kapel zelf ook de moeite waard. Het gebouw bestaat uit een beneden- en een bovenkapel. De benedenkapel (Chapelle Basse) was een parochiekerk voor het paleispersoneel, terwijl de bovenkapel (Chapelle Haute) beroemd is vanwege immense glas-in-loodramen (samen bijna 700 m²) waar de Bijbelse historie te zien is.

Overnachten in Parijs

Tijdens mijn reizen ben ik meerdere keren in deze heerlijke stad geweest. Ik heb in diverse wijken geslapen, waarbij ik vooral koos voor kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties.

Waar ligt de Heilige Kapel van Saint-Chapelle?

De Sainte-Chapelle is eenvoudig te bereiken. Hij ligt op het Île de la Cité in Parijs. Je kunt de kapel bezoeken waarbij je onder meer de glas-in-loodramen kunt bewonderen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Parijs

Lees mijn tips