Het Louvre

Toonaangevend museum met onder meer de Mona Lisa

Het Louvre in Parijs behoort tot de meest bekende musea op ter wereld. Hier kun je uren dwalen door de 135.000 kunstwerken, waarvan er altijd zo’n 30.000 tentoon staan gesteld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Het Louvre.

Het is een van ’s werelds beroemdste en grootste musea. Het  is gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis. Karakteristiek is de glazen piramide bij de ingang. De topstukken van de collectie zijn de Mona Lisa en de Venus van Milo, maar de collectie is zo immens...

Het museum is gebouwd op een voormalig fort, dat waarschijnlijk al stamt uit 1190. Rond 1400 werd het Louvre een koninklijke residentie en werd het grondig verbouwd. Zo werden er onder meer Franse tuinen aangelegd en werden er kooien voor tropische vogels en wilde dieren gebouwd. In 1415 werd Frankrijk veroverd door de Engelsen.

Het Louvre bezoeken.

Het Louvre werd geplunderd, waardoor veel kunstschatten verdwenen. De resten van de ruïnes werden in 1527 door Francis I tegen de grond gegooid. In 1546 werd gestart met de bouw van het huidige Louvre. Maar elke koning die na Francis I aan de macht kwam, had zijn eigen visie op het Louvre. Waardoor de bouw van het Louvre ruim 300 jaar duurde. En het resultaat een onsamenhangend geheel van afgebouwde, onafgebouwde, gerestaureerde en vervallen elementen was. 

Henry IV wordt gezien als de grote initiator die het Louvre het middelpunt van de kunst maakte. Hij liet onder meer honderden kunstenaars en handwerkslieden in het Louvre wonen. In 1793, vlak na de Franse Revolutie, werd het Louvre een museum waar ook het publiek mocht komen. De latere jaren zijn er talloze uitbreidingen geweest. 

De beroemdste stukken van Het Louvre

Mona Lisa in Louvre.

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is het meest beroemde stuk uit de collectie van het Louvre. Met als goede tweede de Venus van Milo. Maar er is zoveel te zien dat je hier dagen kunt door brengen. Een rondleiding met een gids is een goede keuze voor dit museum. Ook kun je ter plekke een gids in boekvorm kopen, zodat je niets mist. Waarbij je informatie krijgt over de vele kunststukken.

Overnachten in Parijs

Ik ben meerdere keren in deze heerlijke stad geweest. Daarbij heb ik in diverse wijken geslapen in kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties. 

Regel je excursies vooraf online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Parijs

Lees mijn tips