Kathedraal Notre-Dame de Paris: Opbouw na de brand - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kathedraal Notre-Dame de Paris

Mooiste kathedraal ter wereld?

758

TOP 1.687

De Notre-Dame van Parijs is indrukwekkend. En een kathedraal met een bijzondere geschiedenis. Die je kunt beklimmen, wat een uniek uitzicht over Parijs geeft. Zeker in de avond. Dan ontmoet je de goblins, die ooit de angst van de bewoners symboliseerden. Maar nu vooral wonderlijk zijn.

UPDATE: Grote brand in 2019 in de Notre-Dame

In de Notre-Dame is op 15 april 2019 rond 19.00 uur een grote brand uitgebroken. Zeker is dat een groot deel van de Notre-Dame is verwoest. De twee stenen torens hebben de brand doorstaan, maar twee derde van het dak is vernietigd. Terwijl de torenspits is ingestort.

Een deel van de beroemde kunstwerken werd gered. Waaronder drie belangrijke relikwieën van Christus; de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging. Het 14de eeuwse houtreliëf rond het koor, de kunstwerken en het beroemde orgel hebben de brand niet overleefd. Ook van de rest, alsook de bekende glas-in-loodramen, is niets over.

Wederopbouw Notre Dame

Al snel werd de roep voor de wederopbouw hoorbaar. En het geld stroomt binnen. Binnen enkele weken was er al 80 miljoen euro opgehaald. President Macron zei dat hij de Notre Dame in vijf jaar weer wilde hebben opgebouwd. Al lijkt dat wat al te voortvarend. Anderen roepen juist op om de tijd te nemen met de wederopbouw.En eerst een gedegen plan te maken, waardoor de kerk weer in ere kan worden hersteld.

Geschiedenis Notre-Dame de Paris

Cathédrale Notre-Dame de Paris is wereldberoemd en het belangrijkste boegbeeld van Parijs. De bouw was in opdracht van bisschop Maurice de Sully, in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III gelegd; de voltooiing was in 1345. De Notre-Dame is 130 meter lang. Opmerkelijk zijn de twee niet-afgebouwde torens van 69 meter. De Notre Dame is op 27 februari 1805 verheven tot basiliek, een eretitel voor kerkgebouwen in de rooms-katholieke Kerk.

Ze onderging vanaf 1845 een 23-jarige restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. Deze vroeggotische kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Volgens de overlevering worden in de schatkamer drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Meer informatie: www.notredamedeparis.fr

Het bijzondere uitzicht vanaf de Notre-Dame in de avond. ©Corno van den Berg

Finish van de Tour de France zien

Finish van de Tour de France zien
De Tour de France is één van de grootste sportspektakels ter wereld. Deze wielerwedstrijd eindigt traditioneel in Parijs, op de Avenue des Champs-Élysées. De renners rijden daar een aantal rondjes tot de finish.Dit festijn vindt meestal aan het einde van juli plaats, inclusief de huldiging van de Tour-winnaar. Dit is een sportcircus, een mediacircus en vooral een heerlijke belevenis.
Lees verder

Heilige Kapel van Saint-Chapelle

Heilige Kapel van Saint-Chapelle
De Heilige Kapel van Saint-Chapelle is een beroemde gotische kapel die door Lodewijk IX werd gebouwd om relikwieën van Jezus te bewaren. De bouw begon in 1243 en in 1248 waren de twee verdiepingen klaar. Bij de bouw was Sainte-Chapelle een onderdeel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX in Parijs. Opmerkelijk genoeg staat de kapel nog wel, maar is de rest van het paleis volledig verdwenen.
Lees verder

Ontdek de vele bistro’s van Parijs

Ontdek de vele bistro’s van Parijs
De bistro's van Parijs zijn wereldberoemd, maar zijn de afgelopen jaren beter en wereldser geworden. Een bistro (of bistrot) is een typisch Franse eetgelegenheid. Een bistro zit tussen een eetcafé en een restaurant in. Vaak wat kleiner, knusser en niet langs de hoofdwegen. En toch typisch Frans gebleven. Proef Bistronomie: Het heeft zelfs een eigen naam. 
Lees verder

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.