Kathedraal Notre-Dame de Paris

Mooiste kathedraal ter wereld?

De Notre-Dame van Parijs is indrukwekkend. En een kathedraal met een bijzondere geschiedenis. Die je kunt beklimmen, wat een uniek uitzicht over Parijs geeft. Zeker in de avond. Dan ontmoet je de goblins, die ooit de angst van de bewoners symboliseerden. Maar nu vooral wonderlijk zijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Notre-Dame van Parijs. 

UPDATE: Grote brand in 2019 in de Notre-Dame

In de Notre-Dame is op 15 april 2019 rond 19.00 uur een grote brand uitgebroken. Zeker is dat een groot deel van de Notre-Dame is verwoest. De twee stenen torens hebben de brand doorstaan, maar twee derde van het dak is vernietigd. Terwijl de torenspits is ingestort.

Een deel van de beroemde kunstwerken werd gered. Waaronder drie belangrijke relikwieën van Christus; de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging. Het 14de eeuwse houtreliëf rond het koor, de kunstwerken en het beroemde orgel hebben de brand niet overleefd. Ook van de rest, alsook de bekende glas-in-loodramen, is niets over.

Wederopbouw Notre Dame

Al snel werd de roep voor de wederopbouw hoorbaar. En het geld stroomt binnen. Binnen enkele weken was er al 80 miljoen euro opgehaald. President Macron zei dat hij de Notre Dame in vijf jaar weer wilde hebben opgebouwd. Al lijkt dat wat al te voortvarend. Anderen roepen juist op om de tijd te nemen met de wederopbouw.En eerst een gedegen plan te maken, waardoor de kerk weer in ere kan worden hersteld.

Overnachten in Parijs

Ik heb deze toren meerdere keren bezocht, waaronder ook in de avond. Daarna is het heerlijk om dan wat te eten en drinken in een van de vele restaurants. En dat te overnachten in een van de kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties.

Geschiedenis Notre-Dame de Paris

Cathédrale Notre-Dame de Paris is wereldberoemd en het belangrijkste boegbeeld van Parijs. De bouw was in opdracht van bisschop Maurice de Sully, in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III gelegd; de voltooiing was in 1345. De Notre-Dame is 130 meter lang. Opmerkelijk zijn de twee niet-afgebouwde torens van 69 meter. De Notre Dame is op 27 februari 1805 verheven tot basiliek, een eretitel voor kerkgebouwen in de rooms-katholieke Kerk.

Ze onderging vanaf 1845 een 23-jarige restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. Deze vroeggotische kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Volgens de overlevering worden in de schatkamer drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Meer informatie: www.notredamedeparis.fr

Het bijzondere uitzicht vanaf de Notre-Dame in de avond. ©Corno van den Berg

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Parijs

Lees mijn tips