Waarom moet ik hier heen?

De Notre-Dame van Parijs is indrukwekkend. En een kathedraal met een bijzondere geschiedenis. Die je kunt beklimmen, wat een uniek uitzicht over Parijs geeft. Zeker in de avond. Dan ontmoet je de goblins, die ooit de angst van de bewoners symboliseerden. Maar nu vooral wonderlijk zijn.

Notre Dame de Paris is a Gothic cathedral on the Île de la Cité in Paris, France. It is widely considered one of the finest examples of French Gothic architecture. Construction began in 1163, it was restored and saved, from destruction of the French Revolution in the 1790s, by Viollet-le-Duc, one of France's most famous architects. The name Notre Dame means
Notre-Dame de Paris. Hien_it

Corno’s reistips:

In de zomer kun je op zaterdag- en zondagavond La Notre-Dame beklimmen. En zie je de zon ondergaan. Of, als het helemaal donker is, de ‘gargoyles’ (of goblins) die rondom de torens staan, recht in de ogen kijken. Deze vreemde wezens (soms half mens, half beest) geven de kathedraal een sinister trekje en laten de angst uit vroeger tijden zien.

Cathédrale Notre-Dame de Paris is wereldberoemd en het belangrijkste boegbeeld van Parijs. De bouw was in opdracht van bisschop Maurice de Sully, in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III gelegd; de voltooiing was in 1345. De Notre-Dame is 130 meter lang. Opmerkelijk zijn de twee niet-afgebouwde torens van 69 meter. De Notre Dame is op 27 februari 1805 verheven tot basiliek, een eretitel voor kerkgebouwen in de rooms-katholieke Kerk.

Ze onderging vanaf 1845 een 23-jarige restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. Deze vroeggotische kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Volgens de overlevering worden in de schatkamer drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.

Het bijzondere uitzicht vanaf de Notre-Dame in de avond.
Het bijzondere uitzicht vanaf de Notre-Dame in de avond. Corno van den Berg

Meer informatie: www.notredamedeparis.fr

Kathedralen