Waarom moet ik hier heen?

Bistronomie: Het heeft zelfs een eigen naam. De bistro's van Parijs zijn wereldberoemd, maar zijn de afgelopen jaren beter en wereldser geworden. En toch typisch Frans gebleven.

Een bistro (of ‘bistrot’) is een typisch Franse eetgelegenheid. Een bistro zit tussen een eetcafé en een restaurant in. Vaak wat kleiner, knusser en niet langs de hoofdwegen. Een plek waar de lokale bevolking samen komt, om te eten, te praten en te lachen. Waar het eten lekker is en de prijs laag.

En, om eerlijk te zijn was het ook een plek waar een goede chef-kok zijn neus voor ophaalde. Maar tijden veranderen. Meer en meer mensen willen gezellig en goed eten voor een redelijke prijs. Niet te fancy, maar wel een streling voor de tong.

Een typische bistro-sfeer.

Meer en meer bistro’s in Parijs nemen dit heel serieus. Met vernieuwende, frisse en smaakvolle gerechten, vaak met een regionale achtergrond. En meerdere gangen.
Het is een trend die al een paar jaar te zien in de Franse hoofdstad, al gaat dit onopvallend. In Parijs alleen al zijn meer dan 1.000 bistro’s. Maar de echte erkenning ontbrak. Behalve bij de lokale bevolking.

Een bistro in Parijs.
Een bistro in Parijs. Corno van den Berg

Sinds 2017 is er echter een lijst van beste 100 bistro’s van Parijs. Een prestigieuze lijst met restaurants waar je voor 30 tot 40 euro een zeer goede, uitgebreide maaltijd kunt krijgen. Sommige bistro’s hebben inmiddels een Michelin-ster. Eet smakelijk!

Meer informatie: france.fr/bistrotparis (in het Frans) en uk.france.fr/en/bistroparis (Engels)

Corno’s reistips:

Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip of om een paar dagen te vertoeven op doorreis.

De lente is beroemd in Parijs, wanneer het zonnig en niet te warm is. En minder toeristisch dan de zomer. Maar ook het najaar is een goede tijd qua temperatuur en toeristen. In de zomer is het erg druk en relatief duur. Hou dan ook rekening met lange wachttijden voor de belangrijkste attracties.

Regel je excursies vooraf online: