Waarom moet ik hier heen?

De Sacré-Coeur is een wereldberoemde basiliek in Parijs. Hij ligt op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement en is een bezoek absoluut waard. Net als de wijk waarin hij ligt.

De Sacré-Coeur behoort tot de mooiste keren van Frankrijk. En zeker in Parijs. De officiële Nederlandse naam is Heilig-Hartbasiliek al wordt die zelden gebruikt.

Sacré-Coeur bezoeken:

Je kunt de gehele dag deze basiliek bezoeken, alsook de gezellige wijk Montmartre. Neem hier je tijd. Ga dus eens zitten op het gras of de trappen en geniet van het uitzicht.

Let op: het kan hier erg druk worden, met name in de weekenden en het hoogseizoen. Ga dus vroeg op de dag of juist in de sfeervolle avond. Neem wat hapjes en drinken mee, zeker bij lekker weer.

Sacré-Coeur.
De Sacré-Coeur in volle glorie.

Geschiedenis van de Sacré-Coeur

Het idee om de Sacré-Coeur te bouwen kwam van de Franse Katholieken. Het moest de 58.000 doden die vielen in de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 herdenken.

De eerste steen werd in 1875 gelegd, maar de bouw duurde tot 1914. De grote basiliek werd bewust op de heuvel van Montmartre gebouwd, zodat hij goed te zien was. De basiliek is overigens gewijd aan de Verering van het Heilig Hart, een onderdeel van de Rooms-Katholieke kerk waarbij het hart van Jezus centraal staat.

De bouw verliep niet zonder problemen. De oorspronkelijke architect was Paul Abadie. Maar toen deze in 1884 stierf stond alleen de immense fundering, wat een hels karwei bleek. Om de ondergrond te verstevigen zijn onder meer 83 putten van 45 meter diep gegraven.

Zijn werk werd voortgezet door architect Lucien Magne, die onder meer de 84 meter hoge klokkentoren toevoegde aan het oorspronkelijke ontwerp. Waardoor de kerk een bijzondere mix van Romaanse en Byzantijnse bouwstijlen werd.

Corno’s reistips:

Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip of om een paar dagen te vertoeven op doorreis.

De lente is beroemd in Parijs, wanneer het zonnig en niet te warm is. En minder toeristisch dan de zomer. Maar ook het najaar is een goede tijd qua temperatuur en toeristen. In de zomer is het erg druk en relatief duur. Hou dan ook rekening met lange wachttijden voor de belangrijkste attracties.

Kerken