Waarom moet ik hier heen?

De Franse keuken is overbekend en zeer geliefd. In onder meer Parijs kun je op diverse plekken een kookworkshop volgen. Waaronder bij het prestigieuze Le Cordon Bleu Paris, maar ook bij diverse andere gerenommeerde instanties. Een feest voor je smaakpapillen.

Een kookworkshop waarbij de Franse keuken centraal staat. Het is een droom voor connaisseurs. In de Franse hoofdstad kun je diverse kookworkshops volgen. Om voorafjes, hoofdgerechten of alleen desserts te leren bijvoorbeeld. Je kunt kiezen uit workshops van enkele uren, een dag of meerdere dagen.

Chef Fabrice Danniel laat zien wat we gaan maken.
Chef Fabrice Danniel laat zien wat we gaan maken. Corno van den Berg

Ik volg een kookworkshop bij het zeer gerenommeerde École Le Cordon Bleu (LCB) in Parijs. Dit is de meest bekende Franse gastronomische opleiding met vestigingen in diverse andere landen. De workshop wordt gedaan door Chef Fabrice Danniel; die zich voorstelt als ‘Assistant Culinary Arts Director Head of Le Cordon Bleu Pastry Department’. Een zeer beroemde chef, dat wist ik al.

Corno’s reistips:

Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip of om een paar dagen te vertoeven op doorreis.

De lente is beroemd in Parijs, wanneer het zonnig en niet te warm is. En minder toeristisch dan de zomer. Maar ook het najaar is een goede tijd qua temperatuur en toeristen. In de zomer is het erg druk en relatief duur. Hou dan ook rekening met lange wachttijden voor de belangrijkste attracties.

Het bereiden van een dessert.
Het bereiden van het dessert. Corno van den Berg

Hij laat, samen met zijn assistent, zien hoe je een dessert maakt. Waarbij letterlijk alles moet kloppen. De temperatuur van het warme beslag in de chocolade, het verse fruit, het fruitsiroop dat je draaiend op een bord moet gieten. En het bladgoud niet te vergeten. En nog veel meer. Een intensieve, maar heerlijke kookworkshop.

Chef Fabrice Danniel en zijn assistent koken op temperatuur.
Chef Fabrice Danniel en zijn assistent koken op temperatuur. Corno van den Berg

De Franse keuken heeft veel geheimen merk ik al snel. En net op het moment dat ik denk dat ik dit dessert onder de knie gaat het mis. Als het dessert open snij komt er niet de ‘waterval’ die ik had verwacht. Het heeft te lang geduurd. Maar dit wil ik nog weleens proberen. Net als veel andere gerechten.

De gevulde 'chocolat mousse' met fruit en bladgoud.
Een van de resultaten: Gevulde ‘chocolat mousse’ met fruit en bladgoud. Corno van den Berg

Meer informatie: www.cordonbleu.edu/pastry-cuisine-wine-workshops-in-paris