Golden Circle

Meest populaire Road Trip in IJsland

De Golden Circle is een beroemde rondreis door het zuiden van IJsland. De officiële naam is Gullni hringurinn, wat IJslands is voor Gouden Cirkel. Deze autoroute is ongeveer 300 kilometer lang. Hij loopt van de hoofdstad Reykjavik naar de zuidelijke hooglanden en terug. Bijzonder is dat je op een klein stuk land ongekend veel bezienswaardigheden kunt zien. Dit zijn de mooiste plekken om te bezoeken tijdens je tocht langs de Golden Circle.

Deze route is erg populair. Dit geldt zowel voor mensen met weinig tijd als voor reizigers die een langere Road Trip maken over het eiland. Waarbij je minimaal drie van de absolute trekpleisters kunt bezoeken. Al is er zoveel meer te zien. Denk aan watervallen, nationale parken, steile kloven, vulkaankraters en meer. 

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Route op twee manieren

Je kunt deze route op diverse manieren rijden. En natuurlijk stoppen bij de plekken die jij wilt zien. De lijst met attracties is lang, al worden vaak slechts de absolute hoogtepunten genoemd. Maar er is veel meer te zien. Ik reed de Golden Circle met de klok mee. In dit artikel hou ik dan ook deze volgorde aan, zodat je de reis zelf eenvoudig kunt doen.

Thingvellir National Park

Duiken/snorkelen in de Silfra-structuur. ©Wolfgang Poelzer

Thingvellir National Park is een bijzondere plek. Hier komen de breuklijnen van Europa en Amerika elkaar tegen, wat goed te zien is in het landschap. Sterker nog, je kunt lopen tussen de scheuren. En er zelfs snorkelen, wat een unieke excursie is. Ontdek de bezienswaardigheden van Thingvellir National Park, dat in de IJslandse taal Þingvellir wordt genoemd.
Lees mijn tips voor Thingvellir National Park

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Brúarfoss Watervallen

De Brúarfoss in volle glorie. ©Corno van den Berg

De weinig bekende Brúarfoss (ook wel bekend als Brúarárfoss) is alleen te bereiken via een heerlijke wandeling langs maar liefst drie watervallen. Volgens IJslanders heeft deze rivier het meest blauwe water van heel IJsland. Mede daarom maken ze deze wandeling van 6 kilometer (heen en terug) graag. Het felblauwe water komt door de vele mineralen die in de hogerop gelegen gletsjers zitten.  
Lees mijn artikel over Brúarfoss

Geysir en Strokkur geisers

Het borrelende water van geiser Strokkur in IJsland.

Geysir is de grootste geiser van IJsland. Maar deze geiser spuit nog maar af en toe. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Strokkur, die elke vier tot acht minuten heet water de lucht in spuwt. En dat in een landschap waar je u tegen zegt. Deze geisers zijn in elk seizoen een bezoek waard.
Lees mijn artikel over Geysir en Strokkur

Gullfoss Waterval

Zo mooi is Gullfoss in de winter.

De Gullfoss waterval is een van de meest populaire watervallen in IJsland. Het vele water valt in een kloof van 32 meter diep, maar het is vooral de hoeveelheid water dat imposant is. Daarnaast is deze waterval eenvoudig te bereiken, met de auto en te voet.
Lees mijn artikel over Gullfoss

Faxifoss Waterval

Faxi waterval of Faxifoss in IJsland. ©Corno van den Berg

De Faxi waterval op IJsland is niet zo bekend. Misschien komt het omdat hij meerdere namen heeft, zoals Faxifoss en Vatnsleysufoss. De meeste mensen rijden er voorbij als ze beroemde Golden Circle rijden op het eiland. Al is dit niet helemaal terecht. Temeer omdat je bij de Faxi waterval het watergeweld van heel dichtbij kunt zien.
Lees mijn artikel over Faxifoss

Hjálparfoss Waterval

Hjálparfoss in IJsland. ©Corno van den Berg

Hjálparfoss behoort niet tot de meest bekende watervallen van het eiland. Het is ook niet één van de grootste, hoogste of anderszins bijzondere waterpartijen op het eiland. Maar hij is wel een bezoek waard, omdat het een dubbele waterval is. En hij ligt fraai tussen basaltblokken, waardoor hij er in elk seizoen goed uit ziet. Daarnaast ligt hij naast de weg in de buurt van de beroemde Golden Circle. Dus is een stop snel gemaakt.
Lees mijn artikel over Hjálparfoss

Kerid Crater

De Kerid Crater in IJsland. ©Corno van den Berg

Kerid Crater is een van de vele vulkaankraters op IJsland. Het bijzondere is dat je deze goed kunt bezoeken. Er loopt een wandelpad rond de krater, maar ook een pad naar het meer in het midden. Deze stop is zeker de moeite waard.
Lees mijn artikel over Kerid Crater

Overnachten aan de Golden Circle

Tijdens mijn rondreis heb ik op diverse locaties geslapen. Er is een grote keuze in diverse prijsklassen. Denk aan gezellige Bed & Breakfasts, kleinschalige hotels en handige appartementen voor een of meerdere nachten. Je kunt ze allemaal eenvoudig online boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Reykjavik, Geysir en Selfoss

Meer artikelen over de Golden Circle