blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Faxi waterval

Ook bekend als Vatnsleysufoss

De Faxi waterval op IJsland is niet zo bekend. Misschien komt het omdat hij meerdere namen heeft, zoals Faxifoss en Vatnsleysufoss. De meeste mensen rijden er voorbij als ze beroemde Golden Circle rijden op het eiland. Al is dit niet helemaal terecht. Temeer omdat je bij de Faxi waterval het watergeweld van heel dichtbij kunt zien.

IJsland is een land vol met watervallen. De Faxi waterval is er een van. Deze waterval is 32 meter hoog en meer dan 100 meter breed. Het water valt in twee lagen in een prachtige kloof. Het wordt gevoed door de Hvita-rivier. Dit is een van de meest populaire rivieren om te raften in het land.

De Faxi-waterval ligt in de rivier de Tungufljót, die zijn oorsprong vindt in de Sandvatnn, een meertje ten zuiden van de Langjökull-gletsjer. De rivier mondt uiteindelijk uit in de Hvítá die langs Selfoss stroomt.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Wandelen bij Faxifoss

De waterval ligt op privéterrein. Hierdoor moet je toegang betalen om te parkeren. Vanaf het parkeerterrein loop je zo naar een uitkijkpunt vanwaar je een goed overzicht hebt op de waterval. Neem even de tijd en zie de massa water uit de bergen komen om over de rand te vallen. Ook kun je goed de damp zien door het geweld.

Het pad voert naar beneden tot je bij de river komt vanwaar je een goed zicht hebt op het water. Je kunt dichterbij de waterval komen, zodat je perfect foto's kunt maken bijvoorbeeld. Ook kun je de zalmladder van dichtbij bekijken. 

De Faxi waterval van voren gezien. ©Corno van den Berg

Zalmladder

Er is een zalmladder in de Faxi, zoals je op de video kunt zien. Hierdoor kunnen de vissen stroomopwaarts zwemmen om te paaien. Met wat geluk kun je zien hoe de vissen springend de visladder nemen. Met name in mei heb je een goede kans als de dieren naar de hoger gelegen wateren trekken.

De Golden Circle rondreis

Zo dichtbij kun je bij de Faxi waterval komen. ©Corno van den Berg

De Gouden Cirkel is een route van zo'n 200 kilometer in het zuidwesten van IJsland. Hij  ligt op ongeveer twaalf kilometer afstand van hoogtepunten als de geisers van Geysir en Strokkur, de Gullfoss waterval en Thingvellir National Park. Je kunt alle highlights eenvoudig op één dag bezoeken, al is meerdere dagen beter als je ook wilt wandelen bijvoorbeeld. Vergeet dus niet een bezoek te brengen aan Faxifoss, zoals het ook wel eens wordt genoemd.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen