Waarom moet ik hier heen?

In een speciaal drysuit kun je hier snorkelen (alsook duiken) tussen Amerika en Europa. De Silfra-kloof is wereldberoemd omdat het de grens is van twee tektonische platen is, die langzaam uit elkaar schuiven. En het water is ongekend helder.

Snorkelen op IJsland. Je verwacht het misschien niet, maar het kan. Thingvellir National Park op IJsland is een unieke plek op aarde. Hier komen de tektonische platen van Europa en Noord-Amerika elkaar tegen. En ook weer niet, want ze drijven juist uit elkaar.

Snorkelen IJsland Silfra
Zo mooi is snorkelen op IJsland in de Silfra-kloof.

Hierdoor is de bizarre Silfra-kloof ontstaan. Een kloof die steeds groter wordt. Waardoor IJsland ooit in twee delen zal uiteen vallen, aldus wetenschappers. Al duurt dit nog miljoenen jaren. Maar jij kunt hier wel het water in. Sterker nog, extreem helder water.

Hoe ziet zo’n excursie er uit?

Let wel: Het water is koud; zo’n vijf graden Celsius. Het kan ook vier zijn… Je krijgt een speciale drysuit aan, die je op het land aantrekt. Dit zorgt vor extra bescherming tegen de kou. En dan mag je het gletsjerwater in. Dit alles gebeurt met een gids. Hij gaat voor en houd jou continu in de gaten. Je lippen worden snel beurs (en opvallend groot), maar de rest is lekker warm.

Snorkelen IJsland
Het water is kraakhelder.

Door je snorkelmasker zie je iets unieks. Extreem helder water, het uitzicht is meer dan honderd meter… Algen en andere vreemde waterplanten kunnen zowaar overleven hier. Een bizarre onderwaterwereld. Een excursie die je niet snel vergeet.

Duiken kan hier overigens ook, waarbij je logischerwijs dieper gaat dan de snorkelaars. Maar echt veel meer zie je niet, want hier vind je bijvoorbeeld geen vissen of andere dieren.

De video laat goed zien hoe mooi het is:

Meer informatie: www.dive.is/diving-snorkeling-tours/snorkeling-day-tours

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Duiken Snorkelen