Snorkelen in de Silfra-kloof

Unieke excursie tussen twee werelddelen

Snorkelen in de Silfra-kloof in Thingvellir National Park op IJsland. Je verwacht het misschien niet, maar het kan. Dit is een unieke plek op aarde. En IJslanders zijn dol op extreme excursies, dus hebben ze dit bedacht. Hoewel het water erg koud is, krijg je het vanzelf warm van binnen.

Op deze plek namelijk komen de tektonische platen van Europa en Noord-Amerika elkaar tegen. En ook weer niet, want ze drijven juist uit elkaar door de beweging van de aarde. het gevolg is dat de kloof dus steeds groter wordt.

Door het verschuiven van de aardplaten is de bizarre Silfra-kloof ontstaan. Een kloof die steeds groter wordt. Waardoor IJsland ooit in twee delen zal uiteen vallen, aldus wetenschappers. Al duurt dit nog miljoenen jaren. Maar jij kunt hier wel het water in. Sterker nog, extreem helder water.

Excursie snorkelen in de Silfra-kloof

In een speciaal drysuit met masker kun je hier snorkelen (alsook duiken) tussen Amerika en Europa. Het water is ongekend helder. Let wel: Het water is koud; zo’n vijf graden Celsius. Het kan ook vier zijn… Je krijgt een speciale drysuit aan, die je op het land aantrekt. Dit zorgt voor extra bescherming tegen de kou. En dan mag je het gletsjerwater in. Dit alles gebeurt met een gids. Hij gaat voor en houd jou continu in de gaten. Je lippen worden snel beurs (en opvallend groot), maar de rest is lekker warm. 

Door je snorkelmasker zie je iets unieks. Extreem helder water, het uitzicht is meer dan honderd meter… Algen en andere vreemde waterplanten kunnen zowaar overleven hier. Dit is een bizarre onderwaterwereld. Het is een excursie die je niet snel vergeet.

Overnachten bij Thingvellir

Dit natuurgebied is eenvoudig te bezoeken, zeker met een huurauto. De meeste bezoekers willen in de hoofdstad overnachten, maar ook in de natuur. Dit kan bij Thingvellir in knusse bed & breakfasts, kleine hotels, maar ook in appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in Reykjavik en Úlfljótsvatn

Duiken in de Silfra-kloof

Duiken kan hier overigens ook, waarbij je logischerwijs dieper gaat dan de snorkelaars. Maar echt veel meer zie je niet, want hier vind je bijvoorbeeld geen vissen of andere dieren. Wel kun je van onderaf omhoog kijken en zo de silhouetten van snorkelaars zien.
Meer informatie: www.dive.is/diving-snorkeling-tours/snorkeling-day-tours

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Meer artikelen over de Golden Circle